Uneori arată atât de îmbietor, încât suntem tentaţi să le mâncăm fără să ne obosim să le spălăm. Alteori, le gustăm direct de pe tarabe, pentru a ne asigura că sunt dulci şi proaspete, înainte de a le cumpăra. Facem asta fără a şti că fructele şi legumele care nu au fost bine curăţate pot ascunde milioane de bacterii şi germeni care provoacă boli grave. Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls, ne spune care sunt aceste afecţiuni şi cum ne putem feri de ele.

Potrivit dr. La­urenţiu Luca, persoa­nele care nu spală bine fructele şi le­gu­mele înainte de a le mânca riscă afecţiuni grave ale sistemului di­gestiv şi ale fi­ca­tu­lui. „Cele mai frecvente sunt bolile diareice a­cute, de­clanşate de bac­teriile care se transmit pe cale orală. A­ces­tea provoacă dureri de burtă şi pot fi însoţite de diaree, grea­ţă şi chiar vărsături”, ne-a explicat di­rec­torul Cli­nicii Puls.
Specialistul susţine că vărsăturile frec­ven­te pot duce la des­hi­dratare, la scăderi im­­portante ale ten­­­­siunii arteriale şi chiar la pier­de­rea cu­noştinţei. „În cazurile cele mai grave poate apărea chiar ne­ce­sitatea in­ter­nării”, a subliniat dr. Luca.

Iată de ce ne putem îmbolnăvi:

Hepatita acută virală de tip A
Aşa-numita boală a mâinilor murdare e una din formele contagioase ale virusului şi se poate transmite prin contact direct cu mi­crobii, în special din cauza consumului de apă şi alimente contaminate sau a mâi­ni­lor nespălate cu săpun. Cei mai predispuşi la a­cest tip de contaminare sunt copiii, persoanele care petrec foarte mult timp în colectivităţi şi cele care, din cauza pro­gramului de la serviciu, sunt nevoite să măn­ânce în fugă, ce găsesc la îndemână.

Deşi nu este la fel de gravă ca alte tipuri de hepatită, această formă a bolii afectează ficatul şi poate determina pier­­­de­rea apetitului, dureri de stomac, grea­ţă, fe­bră, oboseală sau în­gălbenirea pielii şi a ochilor.

Con­ta­mi­na­rea poate fi prevenită prin vaccinare.

Chistul hidatic
Este o afecţiune pa­ra­zitară foarte gravă, determinată de consu­­mul de apă, fructe sau legume contaminate cu resturi de fecale provenite de la câini.
Odată ingerat, oul parazitului se transformă în larvă şi ajunge, prin sânge, în ficat şi în plămâni, formând chis­­­­­turi.

Pro­blemele cauzate de a­cestea sunt dintre cele mai grave.

Giardioza
Este una din cau­ze­le frecvente de diaree acută şi cronică, transmisibilă pe cale digestivă, prin consum de apă sau de alimente contaminate. Boala se ma­ni­festă prin diaree în­so­ţită de dureri abdo­minale, balonare, gre­ţuri, vărsături şi sta­re de rău.

OxiurIaza
Este o parazitoză in­tes­tinală şi se transmite prin ingestia de ouă parazitare, care se pot găsi pe fructe şi legume nespălate. Boa­la se manifestă prin mân­cărime la nivelul anusului, accentuată noap­tea, iar în formele severe, acesteia i se a­daugă astenia şi obo­sea­la. Cei mai afectaţi sunt copiii.

Toxoplasmoza
Boala se manifestă prin febră, dureri mus­cu­lare, dureri arti­cu­­la­re şi cefalee.

Ascaridioza
Este determinată de Ascaris Lumbricoides (limbric), un vierme cu lungimea de 15-35 cm. Boala se manifestă prin tulburări digestive, malnutriţie, greţuri, vărsături, crampe şi balo­na­re. În cazul migrării la nivelul orificiilor respiratorii, boala poate duce la asfixiere.

CUM NE FERIM DE MICROBI

Potrivit dr. Laurenoeiu Luca, metodele prin care ne putem feri de parazitozele care pot fi transmise prin intermediul fructelor murdare sunt cât se poate de simple şi de necostisitoare. Spălatul este suficient pentru anihilarea viermilor şi parazioeilor. De asemenea, la spălatul mâinilor şi al vaselor în care mâncăm trebuie folosit obligatoriu săpunul sau detergentul.

Urmărește-ne pe Google News