Sparanghelul se folosea încă din antichitate pentru efectele sale afrodisiace. Este bogat în vitamine și minerale esențiale precum fier, potasiu, cupru sau seleniu, dar are și o mulțime de alte beneficii pentru sănătatea organismului.
Cuprins:
Beneficii sparanghel
Benefic pentru sănătatea inimii
Sparanghelul este bogat în vitamina B și K, iar consumul regulat ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și la reglarea hemocisteinei care, dacă este prezentă în exces în organism, poate fi un pericol pentru sănătatea inimii.
Scade riscul apariției de diabet de tip 2
Riscul de diabet de tip 2 crește atunci când apare o inflamație în corp. Sparanghelul are proprietăți antiinflamatoare, iar un consum regulat ajută la prevenirea apariției diabetului.
Consumul de sparanghel previne apariția pietrelor la rinichi
Sparanghelul acționează ca un diuretic natural și ajută organismul să elimine sarea și fluidele în exces. Pentru că elimină toxinele din corp, sparanghelul previne și firmarea pietrelor la rinichi.
Îmbunătățește digestia
Sparanghelul conține o cantitate ridicată de fibre și proteine, iar asta ajută la îmbunătățirea tractului intestinal, facilitând digestia. Sparanghelul este recomandat și femeilor însărcinate deoarece, datorită conținutului ridicat de acid folic, ajută la dezvoltarea normală a fătului pe parcursul sarcinii.
Sparanghelul este bun pentru un creier sănătos
Datorită proprietăților anti-aging, sparanghelul este alimentul care luptă împotriva declinului cognitiv, proces la care creierul este supus automat odată cu trecerea anilor. Are un conținut ridicat de acid folic și vitamina B12, ceea ce îl face într-un aliment esențial pentru prevenirea instalării declinului.
Protejează vederea
Vitamina A din compoziția sparanghelului este de ajutor pentru o vedere sănătoasă. Consumul de sparanghel ajută retina să absoarbă lumina, iar acest lucru te face să ai ochii mai sănătoși.
Consumul de sparanghel menține oasele sănătoase
Cu un conținut însemnat de vitamina K, o singură porție de sparanghel pe zi te poate ajuta să îți menții sănătos sistemul osos. Sparanghelul ajută la prevenirea osteoporozei și a osteoartritei.
Un aliat de nădejde dacă vrei să slăbești
O porție de sparanghel are un conținut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele pun în mișcare sistemul digestiv și oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, o porție de sparanghel conține doar 40 de calorii, dar și potasiu, care ajută la eliminarea grăsimii din zona abdomenului.
Îmbunătățește podoaba capilară
Vitamina A, C, calciul și antioxidanții din compoziția sparanghelului ajută la stimularea foliculilor de păr, cei care produc sebum, iar asta face ca părul să devină mult mai puternic și strălucitor.
Consumul regulat de sparanghel îmbunătățește vizibil funcționarea optimă a organismului, iar gama variată de rețete sparanghel te va ajuta să pregătești în fiecare zi o masă diferită.
Valori nutriționale sparanghel
Pentru 100 de grame de sparanghel:
- 11 calorii;
- 2 mg;
- 1,6 glucide;
- 0,2 grăsimi g;
- 0,4 sare;
- 3,3 g carbohidrați;
- 1,2 mg fier;
- 25 mg calciu;
- 77 mg fosfor;
- 18 mg vitamina C;
- 0,21 mg vitamina B1;
- 0,29 mg vitamina B2;
- 1 mg vitamina B3.
Cum se alege sparanghelul
Sparanghelul bun de consum trebuie să aibă culoarea verde deschis, cu nuanțe purpurii spre vârfuri. Partea lemnoasă nu trebuie să depășească 15% din lungimea totală a sparanghelului. Tulpinile trebuie să fie ferme. Se spune că tulpinile mai subțiri sunt mai gustoase și mult mai fragede decât tulpinile groase, care deseori sunt confundate cu tulpinile bătrâne de sparanghel.
Cum se păstrează sparanghelul
Sparanghelul este perisabil, tocmai din acest motiv se păstrează la frigider, acoperit lejer cu o pungă de plastic, cu tulpinile înfășurate într-un șervețel umed de hârtie ori cu codițele cufundate într-un pahar cu apă rece. Dacă îl opărești înainte, sparanghelul poate fi păstrat la congelator și pentru aproximativ 9 luni.
Sparanghel rețete – cele mai ușoare preparate cu sparanghel
Supă cremă de sparanghel
Ingrediente:
- 3 linguri unt;
- 2 cepe mari;
- 1 țelină;
- 2 morcovi;
- 1 păstârnac;
- 1 cartof;
- 800-900 g sparanghel;
- 120 ml smântână pentru gătit;
- Nucșoară;
- Sare și piper
Mod de preparare supă cremă de sparanghel
Toacă o ceapă și călește-o într-o lingură de unt, apoi adaugă 3 litri de apă și fierbe morcovii, cartoful, țelina și păstârnacul, toate întregi, dar spălate și curățate de coajă. După 30-40 de minute, când supa a mai scazut si legumele au fiert, strecoară supa.
Toacă cealaltă ceapă mărunt și calește-o în restul de unt pentru 5-6 minute, la foc mic. Adaugă supa strecurata, iar cand aceasta fierbe adaugă sparanghelul spălat și tocat bucatele. Lăsa cratița pe foc pană când vezi că sparanghelul se zdrobește ușor atunci când îl presezi de marginea cratitei.
Pune supa, fără sa o strecori, într-un blender vertical, sau folosește unul submersibil pentru a obține supa-crema. Pune din nou cratița pe foc, adaugă condimentele după gust si smântâna pentru gătit. Amestecă pentru încă 1-2 minute și servește supa crema de sparanghel cu parmezan presărat deasupra și cu crutoane.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Sparanghel gratinat la tigaie cu ciuperci în sos cremos;
Ingrediente:
- 400 g sparanghel;
- 450 g smântână;
- 200 g ciuperci;
- 200 g mozzarella;
- 100 g parmezan;
- 1 lingură zeamă de lămâie;
- 2 linguri ulei;
- 1 lingură unt;
- 1 ceapă medie;
- 3 căței usturoi;
- 2 linguri vin alb;
- Un praf nucșoară;
- Sare și piper
Mod de preparare sparanghel gratinat
Încinge o cratiță cu o lingură de ulei și soteaza ceapă tocată mărunt, pentru 1-2 minute, la foc mediu. Adaugă usturoiul pisat mărunt, piperul, nucșoară și stinge cu vinul. După ce vinul s-a evaporat, adaugă smântână, cele două tipuri de brânză și lasă focul mic pentru 5 minute, până când sosul este omogen.
Într-o tigaie, soteaza sparanghelul într-o lingură de ulei pentru 2-3 minute, întorcându-l periodic. Adaugă sare, piper și o lingură de zeamă de lămâie, apoi scoate sparanghelul. În aceeași tigaie încinge încă o lingură de ulei și soteaza ciupercile feliate. Adaugă un praf de sare, piper și întoarce-le pentru 1-2 minute, sau până când se schimbă la culoare.
Adaugă sosul de smântână cu brânză și amestecă bine, până la omogenizare. Toarnă 1/2 din sosul cremos de ciuperci într-o tavă termorezistentă. Așază bucățile de sparanghel pe lungimea tăvii, apoi toarnă restul de sos deasupra.
Rade puțină brânză peste sparanghelul acoperit cu sos și da tavă la cuptor sau (ideal) la broiler, la 200 de grade pentru 7-8 minute, sau până când stratul de sos de deasupra se rumenește.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
File de șalău cu piure de sparanghel
Ingrediente:
- 1 kg file de şalău
- 1 kg sparanghel
- sare
- piper
- mărar
- 100 g margarină
- 2-3 linguri pesmet
- lămâie şi ardei roşu pentru ornat
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 1 cana vin alb, demidulce
Mod de preparare file de șalău cu piure de sparanghel
Se spală bucăţile de şalău, se sărează şi se pun în tavă. Se stropesc cu ulei şi vin şi se dau la cuptor. Bucăţile de sparanghel se curăţă, se spală, se leagă în mănunchiuri de 5-6 bucăţi şi se fierb 30 minute în apă cu sare, după care se lasă să se scurgă. Se păstrează câteva vârfuri pentru ornament, iar restul se pasează.
Se prepară un sos alb tare: în margarina încinsă se rumeneşte pesmetul şi se stinge cu apă fiartă. Pasta de sparanghel se amestecă cu sosul alb şi se toarnă într-o tavă tapetată cu margarină şi pesmet. Se bagă în cuptor câteva minute. Se adaugă peştele, mugurii de sparanghel şi se ornează cu lămâie, ardei roşu şi mărar.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sparanghel rețete – Rulouri de pui cu sparanghel
Ingrediente:
- 400 g sparanghel
- 500 g piept de pui
- 2 dovlecei
- 1 castravete
- 1 varză mică
- 3-4 bucati broccoli
- sare
- piper
- ulei
- 200 g pesmet
- 200 g alune
- sos de soia
Mod de preparare rulouri cu sparanghel
Sparanghelul se spală, se strânge în două trei mănunchiuri şi se pune la fiert, în apă cu sare. Se lasă să dea în câteva clocote şi apoi se scoate să se scurgă. Se curăţă dovleceii şi se taie jumătăţi.
După ce s-au pregătit aceste ingrediente, se taie pieptul de pui felii foarte subţiri şi se condimentează cu sare şi piper. Se presară un strat de alune măcinate amestecate cu pesmet, se pun 2-3 bucăţi de sparanghel şi o bucată de dovlecel, se rulează, se trec prin alune măcinate şi pesmet şi se prăjesc 5-6 minute în uleiul bine încins.
Se scot, se lasă să se scurgă de ulei şi să se răcească şi apoi se taie rondele. Se servesc cu salată de varză albă şi sos de soia şi se ornează cu felii de castravete şi bucheţele de broccoli.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Tartă cu sparanghel
Ingrediente:
- 1 foaie aluat foietaj;
- 400 g sparanghel;
- 200 g cremă de brânză;
- 100 g cașcaval ras;
- 3 ouă;
- 100 g smântână;
- sare;
- piper măcinat;
- 1 vârf cuțit nucșoară.
Mod de preparare tartă cu sparanghel
Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat, dar trebuie modelat cât încă mai este rece, pentru a nu se rupe. Se întinde apoi se așează în forma de tartă. Se înțeapă cu furculița, iar marginile care depășesc marginea tăvii se vor tăia cu un cuțit.
Se amestecă brânzeturile cu ouăle, smântâna și condimentele până se obține o pastă omogenă. Între timp, se curăță sparanghelul, se taie partea lemnoasă și se curăță tija de solzișori.
Peste aluatul de foietaj se adaugă amestecul din brânzeturi și ouă, iar deasupra se așază sparanghelul. Totul se pune la cuptor pentru 45 de minute.
- Te invităm să studiezi mai multe idei de rețete cu sparanghel pe Rețete Unica.
Sparanghel la grătar
Ingrediente:
- 500 gr de sparanghel;
- 2 linguri ulei de măsline;
- o lămâie;
- sare și piper.
Mod de preparare
Sparanghelul se spală și din tulpina lemnoasă se îndepărtează aproximativ 2 cm. Se pune într-un vas cu o lingură din uleiul de măsline, sare și piper, se amestecă și se lasă să stea la marinat pentru 5 minute.
Se așează sparanghelul și lămâia, cu miezul în jos, pe grătar și se lasă câteva minute pe fiecare parte, 2 – 3 minute, până când se frăgezește, dar este și crocant. Se ia sparanghelul de pe grătar și se presară deasupra restul de ulei de măsline și zeama de la lămâie. Mai adaugă sare și piper, după gust, și totul este gata.