Se consumă după micul dejun
Potrivit nutriţionistului, cel mai bine e să beţi cafeaua după ce aţi luat masa, nu pe stomacul gol. Momentul ideal pentru a o savura e dimineaţa, imediat după micul dejun. Cantitatea recomandată de cafea e de cel mult trei ceşti.
Contraindicată înainte de culcare
Pentru că induce o stare de agitaţie, cafeaua nu trebuie consumată înainte de culcare. “Dacă vreţi să vă bucuraţi de gustul ei chiar şi seara, preparaţi-vă o ceaşcă dintr- un sortiment decofeinizat”, ne sfătuieşte Elena Casapu.
Bogată în antioxidanţi
Principalul beneficiu al cafelei îl reprezintă conţinutul mare de antioxidanţi. Totodată, licoarea stimulează capacitatea mentală şi performanţa fizică, înlătură stresul şi oboseala şi ajută la menţinerea nivelului normal de lichide în organism.
Cea solubilă este la fel de bună
Există diferenţe foarte mici între procesul de producţie a cafelei solubile şi a celei normale, ambele păstrând calitatea boabelor intactă. Totuşi, din cauza modului diferit de obţinere apare o diferenţă de gust.
Excesul dă migrene
Cele mai frecvente simptome ale excesului de cafea sunt durerile de cap, iritabilitatea, indigestia şi chiar tremuratul mâinilor. În cazul gravidelor, cofeina poate duce la pierderea sarcinii, iar la persoanele cu tumori canceroase, grăbeşte extinderea acestora.
Cum se prepară corect?
Pentru cafeaua măcinată preparată la ibric sau la filtru se pune o lingură de produs la fiecare 150 ml de apă. În cazul celei solubile, la o cană de 150 ml de apă se pun una sau două linguriţe.
Recomandată doar după vârsta de 16 ani
Consumul de cafea nu este recomandat decât persoanelor care au împlinit 16 ani. Apoi, până la majorat, adolescenţilor li se poate permite maximum o ceaşcă pe zi.