Descoperă cele mai interesante specii de șerpi din România:

Specii de șerpi din România – șerpi neveninoși

Șarpele de alun

Specii de serpi din Romania – Coronella

Șarpele de alun este o specie de șarpe neveninos găsită în Europa și în Asia de Vest. Are o culoare de fond maro, gri sau roșiatic, cu două rânduri de pete întunecate mici, destul de indistincte, care merg pe spate spre coadă. În unele cazuri, fiecare pereche de pete poate fi unită spre zona gâtului, formând o serie de bare transversale peste spate. Pe vârful capului se află un semn întunecat care are adesea forma unei coroane, dând naștere denumirii generice a acestui șarpe Coronella (care înseamnă coronetă). Limba este de culoare maro-roșcat sau roșu închis. Lungimea poate ajunge la 85 de cm.

Șarpele de iarbă

Sarpele de iarba – Natrix Natrix

Șarpele de iarbă este un șarpe eurasiatic neveninos. Se găsește adesea lângă apă și se hrănește aproape exclusiv cu amfibieni. Șarpele de iarbă este de obicei de culoare verde închis sau maro, cu un guler galben caracteristic în spatele capului, ceea ce explică numele alternativ de șarpe inelat. Culoarea poate varia, de asemenea, de la gri la negru, culorile mai închise fiind mai răspândite în regiunile mai reci, probabil datorită beneficiilor termice ale culorii închise. Partea inferioară este albicioasă cu blocuri neregulate de negru, care sunt utile în recunoașterea indivizilor.

Șarpele lui Esculap

Sarpele lu lui Esculap

Șarpele lui Esculap este un șarpe neveninos originar din Europa. Este întunecat, lung, zvelt și de o culoare tipic bronzului, cu solzi netezi care îi conferă o strălucire metalică. Adulții sunt mult mai uniformi, uneori fiind galben-măsliniu, maroniu-verde, uneori aproape negri. Adesea, la adulți, poate exista un model mai mult sau mai puțin regulat de solzi dorsali cu margini albe, care apar ca pistrui albi pe tot corpul. Uneori, mai ales atunci când sunt palide la culoare, pot fi vizibile două linii longitudinale mai închise de-a lungul flancurilor. Burta este galben simplu până la aproape alb, în timp ce irisul rotund are o colorație de chihlimbar până la ocru. Lungimea poate ajunge la 160 de cm.

Balaurul dobrogean, un membru al subfamiliei Colubrinae din familia Colubridae, este un șarpe neveninos găsit în Europa de Est. Crește până la 260 cm lungime, dar mediul este de 120 până la 160 cm. Este unul dintre cei mai mari șerpi europeni. Specia a avut o semnificație culturală și istorică pentru rolul său în mitologia greacă și romană antică și simbolismul derivat.

Șarpele orb

Xerotyphlops vermicularis, șarpele orb european este o specie de șarpe din genul Xerotyphlops. În ciuda numelui său comun, gama șarpelui orb european variază de la Peninsula Balcanică, Insulele Egee și Cipru până în Afganistan. Numele comun se referă la modul în care este singurul șarpe orb din genul Typhlops găsit în mod natural în Europa.

Năpârca

Specii de serpi din Romania – naparca

Chiar dacă năpârca este mai degrabă o șopârlă decât un șarpe, această specie este asociată cu un șarpe datorită aspectului. Pielea năpârcii este de culoare gri-aurie, este netedă cu solzi care nu se suprapun unul pe altul. Femelele au adesea o dungă de-a lungul coloanei vertebrale și părțile întunecate, în timp ce masculii pot avea pete albastre pe dors. Juvenilii de ambele sexe sunt de culoare aurie, cu burta maro închis și părțile laterale cu o dungă întunecată de-a lungul coloanei vertebrale. Deși aceste șopârle sunt adesea confundate cu șerpi, o serie de caracteristici le diferențiază. Cel mai important este că au ochi mici, cu pleoape care, ca și alte șopârle, clipesc. Spre deosebire de șerpi, aceștia pot avea și urechi vizibile. Ei își lasă pielea în bucăți, în timp ce majoritatea șerpilor își vărsă pielea întreagă. Viermii lenți își pot pierde cozile (autotomie) ca mecanism de apărare, rupând una dintre vertebrele cozii în jumătate. Lungimea lor poate ajunge la 50 de cm.

Descoperă cele mai interesante specii de reptile din România

Specii de șerpi din România – șerpi veninoși

Vipera europeană comună

Vipera europeana

Vipera europeană comun este un șarpe veninos care este extrem de răspândit și poate fi găsit în cea mai mare parte a Europei de Vest, dar și în cea de Est și până în Asia de Est. Modelul de culoare al viperelor depinde, variind de la exemplare de culoare foarte deschisă, cu bare transversale dorsale mici, incomplete, închise la culoare, până la cele în întregime maronii, cu semne maro mai închise, slabe sau clare, și până la indivizi melanistici care sunt complet întunecați și nu au niciun model dorsal aparent. .

O dungă întunecată trece de la ochi la gât și continuă ca o serie longitudinală de pete de-a lungul flancurilor. În mod neobișnuit pentru șerpi, sexele se pot deosebi după culoare. Pot avea o lungime de până la 90 de cm.

Descoperă cele mai periculoase specii de șerpi veninoși

Vipera cu corn

Vipera cu corn

Vipera cu corn este un șarpe veninos găsit în sudul și în estul Europei și în părți din Orientul Mijlociu. Este cunoscută a fi cea mai periculoasă dintre viperele europene datorită dimensiunilor mari, colților lungi și toxicității ridicate a veninului. Cea mai distinctivă caracteristică a acestor șerpi este un singur „corn” pe față, de aproximativ 5 mm. Vipera crește până la o lungime de aproximativ 95 cm.

O dungă groasă, neagră, trece din spatele ochiului până în spatele unghiului maxilarului. Limba este de obicei neagră, iar irisul are o culoare aurie sau aramie. Masculii au o petă întunecată caracteristică sau un marcaj V pe partea din spate a capului. Ambele sexe au o dungă dorsală în zig-zag așezată pe un fundal mai deschis.

Culoarea burții variază și poate fi cenușie, maro-gălbuie sau roz, cu pete întunecate. Dedesubt, vârful cozii poate fi galben, portocaliu, portocaliu-roșu, roșu sau verde. Juvenilii au aproximativ aceeași culoare ca și adulții.

Vipera de stepă

Specii de serpi veninosi

Vipera de stepă este un șarpe veninos foarte rar, care este în pericol de dispariție. Cea mai mică viperă din Europa, aceasta are corpul gros, capul îngust și aspectul aspru. Ea poate ajunge la 80 de cm lungime. Este gri, cafenie sau gălbuie, cu o dungă dorsală ondulată întunecată, care este marginită cu negru. Femelele din această specie sunt mai mari decât masculii.

Vipera nikolskii

Vipera nikolskii este o specie de viperă veninoasă endemică în Ucraina, estul României și sud-vestul Rusiei. În prezent, nicio subspecie nu este recunoscută. Culoarea ei este foarte închisă, aproape de negru.

Urmărește-ne pe Google News