Selecția de spectacole e la fel de variată ca de obicei – arte performative în toate formele, de la teatru și dans la operă și teatru de stradă -, doar că, de data asta, totul se transmite online.
Accesul la transmisiile spectacolelor este gratuit și se face la oricare dintre adresele următoare: SibFest, Youtube/FITsibiu, Facebook.com/FITSibiu.
În continuare, o selecție cu cele mai importante spectacole de văzut în ediția aceasta a FITS.
Producții internaționale și regizori faimoși:
- “După Bătălie/After the Battle”, regie Pippo Delbono, Emilia Romagna Teatro Fondazione și Pippo Delbono Company: spectacol realizat de regizorul italian în colaborare cu dansatoarea Marigia Maggipinto, membră a companiei de dans Pina Bausch, și compozitorul și violonistul Alexander Balanescu. Se va transmite pe 12 iunie de la ora 12.00.
- “Domnișoara Iulia/Miss Julie”, regie Thomas Ostermeier, Theatre of Nations Moscow (Rusia): unul dintre cei mai cunoscuți regizori contemporani de teatru, cu un spectacol produs pentru teatrul rusesc, nu cel german, unde lucrează de obicei; textul e o dramă din 1888 mutată în Rusia contemporană, a lui Putin. Se transmite pe 18 iunie, de la 20.40.
- “Lagrime di San Pietro”, regie Peter Sellars, Los Angeles Master Chorale. O operă din Renaștere, scrisă de Orlande de Lassus în 1594, interpretată a cappella de 21 de cântăreți, în regia americanului faimos pentru originalitatea spectacolelor lui. Se transmite pe 20 iunie, de la ora 18.46.
- “Măsură pentru măsură/Measure for Measure”, regie Declan Donnellan, Cheek by Jowl și Moscow Pushkin Drama Theatre (UK și Rusia): regizorul britanic pune în scenă o piesă de Shakespeare în limba rusă, adus în vremurile noastre, pe care ziarul rusesc Novaya Gazeta l-a numit “un portret tulburător al Rusiei contemporane”. Se transmite pe 20 iunie, de la ora 20.00.
- “Coriolan și Du Liniang/Coriolanus and Du Liniang”, regie Guo Xiaonan, Zhejiang Xiaobaihua Yue Opera Hangzhou (China): un spectacol de operă care pune în dialog cultura occidentală și cea orientală prin personajele scrise de William Shakespeare și Tang Xianzu, doi scriitori contemporani la vremea lor, care au murit în același an. Aici, li se întâlnesc două opere: “Coriolanus”, respectiv “The Peony Pavilion”. Distribuția este exclusiv feminină, și se joacă travesti, tipic operei chinezești. Partea întâi se transmite pe 16 iunie, de la ora 15.50, iar partea a doua, pe 17 iunie, de la 14.45.
- “Singur în Berlin/Alone in Berlin”, regie Luk Perceval, Thalia Theater Hamburg: spectacolul este adaptarea regizorului belgian după romanul “Fiecare moare singur” (Editura Art), scris de Hans Fallada, despre rezistența germană în fața nazismului. Premiat 2013 cu premiul german Faust. Se transmite pe 14 iunie, de la ora 20.00.
- “Mesia/Messiah”, regie Robert Wilson, dirijor Marc Minkowski, Mozarteum Foundation Salzburg, Salzburg Festival și Théâtre des Champs-Elysées: cel mai nou spectacol, cu premiera în ianuarie 2020, al regizorului american faimos pentru spectacolele lui experimentale. Spectacolul de operă are la bază opera compozitorului George Frideric Handel, adaptată de Wolfgang A. Mozart. Se transmite pe 21 iunie, de la 21.40.
- “Frați și Surori/Brothers and Sisters”, regie Lev Dodin, Maly Drama Theatre (Rusia): adaptare după romanele lui Feodor Abramov despre viața țăranilor ruși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Spectacolul a fost montat în 1985. Se transmite pe 12 iunie, de la 20.00, iar partea a doua, pe 13 iunie, de la 20.00.
- “Francezii/The French”, regie Krzysztof Warlikowski, Nowy Teatr (Varșovia, Polonia): un spectacol inspirat de romanul “În căutarea timpului pierdut” scris de Marcel Proust, care caută rădăcinile mentalității și identității europene de azi. Se transmite pe 21 iunie, de la 14.20.
- “Trei surori/Three Sisters”, regie Peter Stein, de A.P. Cehov, Schaubühne Berlin: spectacol-eveniment în istoria teatrului european, a fost montat în 1984 în cele trei săli ale teatrului Schaubühne din Berlin. Se transmite pe 16 iunie, de la 20.30.
Regizori români:
- “Povestea Prințesei deocheate/The Scarlet Princess”, regie Silviu Purcărete, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu: răsplătit cu premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol în 2019, cu un scenariu original scris de regizor după o piesă de teatru kabuki, stil de teatru japonez, scrisă de Tsuruya Nanboku în 1817. Se transmite pe 19 iunie, de la ora 20.00.
- “Richard al III-lea/Richard III”, regie Silviu Purcărete, Tokyo Metropolitan Theatre (Japonia): din 2017, tot Purcărete și tot Japonia, dar de data asta pe textul lui Willliam Shakespeare și cu distribuție exclusiv japoneză (prima oară pentru regizorul român). Se transmite pe 17 iunie, de la ora 20.00.
- “În timp ce priveam tavanul, am zărit cerul/I Was Looking at the Ceiling, and then I Saw the Sky”, regie Eugen Jebeleanu, dirijor Vincent Renaud, Opéra de Lyon (Franța): un spectacol la granița dintre operă și musical rock, regizat de românul care a semnat și unul dintre cele mai bune spectacole de teatru de anul trecut, “Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”. Se transmite pe 15 iunie, de la ora 15.00.
- “Rambuku”, regie Mihai Măniuțiu, Teatrul Național Mihai Eminescu Timișoara: spectacol după o piesă a norvegianului Jon Fosse, care vorbește despre nazism și puterea omului. A câștigat premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol în 2018. Se transmite pe 19 iunie, de la ora 14.20.
- “Beție/The Drunks”, regie Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania “Tompa Miklós”: unul dintre cei mai populari dramaturgi contemporani, rusul Vîrîpaev, se întâlnește cu unul dintre cei mai populari regizori români contemporani, Radu Afrim. Se transmite pe 13 iunie, de la 15.45.
- “Autobahn”, regie Andrei și Andreea Grosu, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu: premieră a celor doi regizori fondatori ai unteatru, spectacolul de teatru-film, după texte ale dramaturgului american Neil LaBute. Miniseria e compusă din 7 seriale de sine stătătoare, legate de un spațiu comun – interiorul unei mașini. Se transmite în fiecare zi începând cu 15 iunie, de la ora 12.00.
- “Absolut!”, regie Alexandru Dabija, Teatrul ACT: one man show Marcel Iureș, din 2011, care pornește de la întâmplările din “Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, pentru a spune povești. Se transmite pe 20 iunie de la 16.00.
Spectacole de dans:
- “Chotto Desh”, coregrafie Akram Khan, Akram Khan Company. Unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi contemporani și o poveste interculturală (Marea Britanie – Bangladesh). Se transmite pe 15 iunie, de la 19.00.
- “Hors-Champ”, coregrafie Michèle Noiret, Compagnie Michèle Noiret: un spectacol de dans experimental, care folosește elemente cinematografie, pentru care se utilizează termenul “cinema dans”. Se transmite pe 13 iunie, de la 14.15.
- “Inter_rupted”, coregrafie Aditi Mangaldas, Aditi Mangaldas Company: spectacolul de dans al companiei indiene sărbătorește omul – corp și spirit. Se transmite pe 12 iunie, de la 22.30.
- “Memorandum”, coregrafie Amir Kolben, Kolben Dance Company: creat la aniversarea de 20 de ani a companiei de dans israeliene, folosește procesul rememorării pentru a înțelege, ca o arheologie a corpului și a spiritului uman. Se transmite pe 12 iunie, de la ora 14.00.
Programul complet al festivalului este disponibil la adresa https://www.sibfest.ro/fits-online.