► Dezvoltare armonioasă

Pe lângă creșterea armonioasă, care nu e posibilă decât cu ajutorul mișcării practicate zilnic, dr. Alin Popescu observă și o serie de alte beneficii. Copiii își dezvoltă abilități cum ar fi coordonarea mișcărilor, viteza, rezistența, suplețea, dar și unele cognitive, cum ar fi înțelegerea a ceea ce se întâmplă în exterior, elaborarea de strategii, gândirea anticipativă, capacitatea de a-și forma propriile păreri și de a lua decizii. Practicarea unui sport de echipă îi ajută să fie și mai sociabili. Orice tip de mișcare le întărește voința, rezistența și puterea de a se concentra. Învață cum să-și controleze stresul și suferința. Mișcarea le oferă mai multă siguranță, încredere în ei înșiși, autocontrol și independență. Îi învață să adopte un stil de viață echilibrat, să aibă o alimentație sănătoasă, să consume apă în cantități suficiente, să respecte orele de somn, întreținerea igienei corporale. În plus, cei mici își însușesc disciplina și punctualitatea, atunci când practică sportul la un club și trebuie să participe la antrenamente și să respecte un program strict.

MIșCAREA CARE VINDECĂ

Sportul poate ajuta și la menținerea sănătății sau la restabilirea ei dacă există probleme. Medicul observă că, în trecut, sportul era interzis copiilor astmatici, dar în prezent s-a ajuns la concluzia că înotul stimulează funcția plămânilor. Totodată, acest sport pune în mișcare musculatura întregului corp. Este indicat și copiilor cu probleme ale sistemului osos, cum ar fi scolioza sau cifoza. Apa preia din greutatea corpului și astfel durerea care apare când se practică alte sporturi dispare.

ALEGE ÎN FUNCțIE DE PREFERINȚE ȘI PERSONALITATE

În alegerea unui sport trebuie să ținem cont de personalitatea copilului. Un sport precum rugby-ul va accentua hiperactivitatea unui copil deja agitat. În acest caz, se poate opta pentru tenis, înot, atletism, ciclism sau schi, care îi vor dezvolta rezistența și răbdarea. Pentru copiii foarte timizi, putem alege un sport combativ (arte marțiale, handbal sau volei), care le va permite să se afirme. De asemenea, echitația este bună pentru a-l scoate din cochilia lui: relația cu animalul se bazează pe încredere, lucru care-l va face pe copil să se simtă mai bine în propria piele. Unui copil îndrăgostit de natură i se potrivește un sport care se practică în aer liber. Înainte de a alege o disciplină anume, trebuie să-i cerem și celui mic părerea. Dacă nu practică sportul cu plăcere, rezultatele favorabile vor întârzia să apară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News