- Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.
Cuprins:
De ce este bine să facem mișcare în aer liber
În scurt timp, zilele de iarnă cu temperaturi aspre și cu zăpadă (atât cât a fost…) vor fi date uitării și cu toții ne vom bucura, în sfârșit, de o vreme mai caldă. Au mai rămas puține săptămâni până la sosirea primăverii și deja ne putem gândi la o serie de activități sportive pe care să le practicăm în aer liber. Și asta pentru că, după o lungă perioadă de sedentarism în care am fost nevoiți să stăm mai mult în casă, majoritatea exercițiilor fizice erau limitate la fitness sau pilates.
Fie că v-ați propus să scăpați de kilogramele în plus ori pur și simplu doriți să vă mențineți într-o formă fizică de invidiat puteți să începeți să vă faceți planuri pentru practicarea unor sporturi ușoare atunci când vremea se va încălzi.
Specialiștii recomandă să facem mișcare, dacă se poate zilnic, datorită beneficiilor pe care sportul le are asupra corpului și minții, scrie Sfaturi.Decathlon.ro. Astfel, mișcarea îmbunătățește circulația sangvină, reduce colesterolul din sânge, iar vasele de sânge devin mai elastice. Totodată, sistemul muscular și cel osos se vor dezvolta, micșorând riscul de a avea dureri musculare sau articulare pe viitor. În același timp, dincolo de rezultatele strict fizice, anumite sporturi te vor relaxa datorită endorfinei care este secretată în creierul nostru, generând o stare generală de bine.
Ce sporturi poți practica în aer liber, primăvara
Sporturile sunt activități fizice și sociale la care pot participa atât practicanții amatori, cât și cei profesioniști. Mișcarea ar trebui să reprezinte o parte integrantă importantă din programul fiecăruia dintre noi, în special a copiilor și adolescenților deoarece activitățile sportive ajută nu doar la menținerea unei forme fizice bune, ci și la dezvoltarea personală a acestora și nu numai.
De aceea, indiferent că veți ieşi să alergați sau pur şi simplu să vă plimbați prin parc cu rolele sau cu bicicleta, specialiştii recomandă cât mai multă mişcare, dacă este posibil chiar în fiecare zi.
În cele ce urmează vă vom spune care sunt sporturile ce pot fi practicate în aer liber primăvara și ce echipamente aveți nevoie pentru fiecare în parte astfel încât să vă pregătiți din timp.
Jogging
Alergatul este printre cele mai simple, mai naturale și mai la îndemână metode de a face mișcare pe cont propriu, indiferent de vârstă. Joggingul a devenit activitatea preferată pentru tot mai mulți dintre români. Este vorba despre persoanele care vor să aibă o viață mai activă și și-au propus să slăbească, dar și pentru cei care vor să profite de beneficiile pe care alergatul le are asupra corpului uman și a stării emoționale. Pentru a alerga nu ești nevoit să mergi neapărat într-un loc special amenajat cu o pistă de atletism, ci o poți face chiar în jurul blocului ori în parcul cel mai apropiat de casa ta. Evident, pentru a alerga vei avea nevoie de un echipament adecvat.
Astfel, va trebui să-ți cumperi cea mai potrivită pereche de încălțăminte de alergare deoarece acestea sunt concepute să-ți protejeze mușchii, articulațiile și oasele picioarelor. În plus, specialiștii recomandă să alegi adidași cu un număr mai mare decât purtați. De asemenea, veți mai avea nevoie de o bluză sau maiou și colanți (femei), respectiv un tricou/bluză sau un maiou și de un șort/pantaloni scurți (bărbați). Aceste articole trebuie să fie confecționate dintr-un material care permite pielii să respire, să nu rețină transpirația și să mențină o temperatură a corpului constantă. Dacă dorești să-ți și măsori performanțele atunci îți recomandăm să achiziționezi și un ceas de alergare.
Citește și: Ce trebuie să faci dacă vrei să te apuci de alergat. Sfaturi de care să ții cont
Tenis de câmp
Asemenea altor sporturi, mai ales a celor individuale, și tenisul de câmp poate fi practicat de aproape oricine. Dar, spre deosebire de alte sporturi, în această disciplină este nevoie de multă îndemânare pentru a deveni un adversar dificil pentru partenerii de întrecere. Tenisul este un sport care poate fi jucat fie în familie, fie împreună cu prietenii și de aceea, de cele mai mutle ori, este foarte distractiv. Este un sport popular care antrenează mai mulți mușchi ai corpului, iar practicarea lui ajută la îmbunătățirea gândirii critice, la creșterea vigilenței mentale și a gândirii tactice prin stabilirea de noi conexiuni în creier, scrie Blog.ePantofi.ro. În acest fel este reglat nivelul de serotonină, o substanță chimică secretată de creier care este esențială pentru anumite funcții precum ciclul somnului, apetitul sau starea emoțională.
„Sportul alb” necesită un anumit echipament din care nu trebuie să lipsească racheta și cel puțin un set de mingi, asta ca să nu fiți nevoiți să alergați mai mult după acestea decât pe terenul de tenis. Bineînțeles, este nevoie și de îmbrăcăminte pentru tenis de damă/bărbați și copii (tricou/bluză, șort/fustă, bandană/șapcă), precum și de încălțămine adecvată fiecărei suprafețe de joc (zgură, iarbă, ciment sau sintetic), dar și nivelului de joc (începător, mediu sau avansat).
Ciclism
Cei care iubesc să pedaleze o pot face nu doar în timpul liber, ci și zilnic pentru a merge la serviciu. De altfel, această soluție alternativă de mobilitate urbană a fost îmbrățișată în ultimii ani de tot mai mulți români, care evită în acest fel timpul pierdut în aglomerația din trafic sau în cea din mijloacele de transport în comun. Fie el amator sau profesionist, ciclismul oferă o mulțime de avantaje cum ar fi creșterea rezistenței fizice, creșterea tonusului muscular, îmbunătățirea aspectului fizic în zona taliei și a picioarelor, îmbunătățirea digestiei, asigurarea unui somn mai profund și mai liniștit, scăderea în greutate și eliminarea stresului.
Pentru a putea practica ciclismul veți avea nevoie în primul rând de o bicicletă bună. Aceasta trebuie să corespundă nevoilor tale și să fie aleasă în funcție de scopul pentru care o achiziționezi: plimbări prin parc, mers la serviciu, plimbări în afara orașului sau accidentat. Bicicletele se împart în patru categorii: cursiere, urbane (City Bike), de munte (mountainbike sau „MTB”) și biciclete pentru sporturile extreme/freestyle (BMX, DirtJump, Downhill, Trial). De asemenea, va trebui să ții cont și de alte aspecte precum înălțimea cadrului și dimensiunea roții.
Totodată, veți mai avea nevoie de îmbrăcăminte adecvată, de încălțăminte de ciclism, o cască de protecție, precum și de o pereche de mănuși de ciclism și protecții specifice.
Înot
Dacă dorești să practici un sport care să te ajute să te menții în formă și să ai un stil de viață mai activ, înotul poate fi o soluție ideală. Înotul este unul dintre cele mai complexe sporturi în ceea ce privește dezvoltarea corpului, dar și printre cele mai frumoase. Prin practicarea înotului îți vei antrena aproape toate grupele de mușchi, îți vei spori flexibilitatea, vei scăpa de kilogramele în plus și îți vei întări sistemul respirator. În același timp, înotul este singura formă de activitate sportivă intensă care nu pune presiune pe sistemul osos și nici pe articulații, iar asta se va vedea într-o îmbunătățire a posturii și o tonifiere a siluetei. Înotul este foarte potrivit pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale coloanei, de astm sau scleroză, precum și pentru cei care pur și simplu iubesc acest sport și vor să ardă mai multe calorii ori să aibă un tonus muscular mai bun.
Înotul este un sport ifetin pentru că nu presupune achiziționarea unui echipament complex. Tot ceea ce vei avea nevoie va fi un costum de baie, precum și de o cască de înot și o pereche de ochelari de înot cu care să-ți protejezi ochii. Dacă ești începător și vrei să înveți să înoți vei avea nevoie și de o serie de accesorii pentru antrenament înot.
Drumeții și urcatul pe munte
Drumețiile și urcatul pe munte reprezintă o altă variantă pentru a face mișcare în aer liber primăvara, iar dacă timpul îți va permite să le practici mai des, atunci va fi și mai bine. Această activitate o poți face nu doar ca să-ți păstrezi sau pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică, ci și pentru a evada departe de aglomerația urbană, dar și pentru a te bucura de peisajele superbe pe care le oferă la tot pasul Munții Carpați. Dacă nu ai suficientă expriență pe munte, dar vrei să experimentezi și să vezi lumea de sus, poți opta pentru oricare dintre traseele montane ușoare existente în țara noastră.
Urcatul pe munte este o modalitate excelentă pentru a scăpa de kilogramele în plus și pentru a arde între 400 și 700 de calorii, în funcție de tipul și de complexitatea mișcărilor pe care le vei face, dar și de efortul pe care îl vei depune la mare altitudine. Oricum, câteva ore petrecute pe munte te vor ajuta să-ți atingi obictivele personale.
Trebuie să știi că urcatul pe munte este o activitate dificilă motiv pentru care vei avea nevoie de echipament adecvat. Astfel, va trebui să porți o pereche de încălțăminte de munte, ghete sau bocanci, care să fie prevăzută cu o talpă semiflexibilă și aderentă. Totodată, este obligatoriu să fii echipat cu îmbrăcăminte specifică de munte, și anume pantaloni de drumeție/trekking, bluză/tricou tehnic, lenjerie de corp de drumeție, șapcă, bandană etc. Nu poți pleca într-o drumeție pe munte fără un rucsac de munte, iar acesta trebuie ales ținând cont de tipul de drumeție sau de gradul de dificultate al traseului ales. Rucsacul trebuie să conțină doar lucrurile necesare pentru drumeție, cum ar fi alimente, apă sau îmbrăcăminte suplimentară. Nu în ultimul rând, îți vor fi necesare o serie de echipamente pentru drumeție și munte cum ar fi bețe trekking, ochelari de soare, termosuri, lanterne frontale, busole, GPS, altimetre, etc.
Citește și: Beneficiile alergatului. De ce e bine să faci jogging?
Foto: Shutterstock/123rf.com