Există numeroase sporturi pe care le puteți practica în următoarea perioadă, profitând de vremea frumoasă și temperaturile ridicate. Dacă până acum, stând în casă, exercițiile fizice erau limitate la fitness sau pilates, venirea primăverii aduce și o multitudine de opțiuni în privința sporturilor și antrenamentelor pe care le puteți face pentru a vă redobândi sau păstra condiția fizică.
Medicii și specialiștii recomandă a face sport pentru a avea un corp sănătos. Și, din fericire, unele activități fizice nu sunt costisitoare, singura investiție pe care o puteți face fiind în echipamentul pe care, odată cumpărat, îl puteți folosi în mod regulat.
Iată care sunt cele mai bune sporturi pe care le puteți practica primăvara.
- Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.
Cuprins:
1. Alergat / jogging
Una din cele mai populare alegeri când vine vorba de făcut mișcare, locurile în care vă puteți desfășura antrenamentele fiind numeroase: de la parcuri, la piste de atletism. Specialiștii recomandă să nu mâncați nimic cu minimum trei ore înainte să începeți să alergați. De asemenea, în timpul alergării trebuie să vă hidratați.
Echipamentul necesar pentru alergat / jogging
Alegerea încălțămintei potrivite depinde de tipul de alergare pe care îl practicați și modul de călcare în timpul sportului. De asemenea, specialiștii recomandă să alegeți încălțăminte cu un număr mai mare decât purtați de obicei.
Este recomandat să alegeți o îmbrăcăminte care să permită pielii să respire, să nu rețină transpirația și să păstreze temperatura corpului.
La fel ca în cazul bluzelor, pantalonii pentru alergare trebuie să fie confecționați dintr-un material care să nu rețină transpirația și să permită pielii să respire.
Recomandat dacă vreți să practicați constant acest sport și să vă monitorizați performanțele și anumiți parametri ai corpului (puls, tensiune)
2. Tenis de câmp
Un sport popular, care vă antrenează mai mulți mușchi ai corpului, dar care poate fi costisitor, practicat în mod constant. Pe lângă investiția în echipamentul potrivit, luați în calcul și prețul pe care îl plătiți pentru a închiria terenul de joc și, dacă este cazul, un instructor.
Echipamentul necesar pentru tenis de câmp
Dacă vreți să alegeți corect racheta de tenis, trebuie să țineți cont de câteva criterii, precum nivelul la care practicați sportul, greutatea rachetei, lungimea, nivelul de echilibru, mărimea gripului.
Este recomandat, atunci când alegi încălțămintea, să țineți cont de suprafața pe care practicați sportul (iarbă, zgură sau suprafață hard) și de nivelul de joc (începător, mediu sau avansat). Nivelul începător înseamnă că practicați doar pentru relaxare și destul de rar, mediu este pentru persoanele care joacă de 1-2 ori pe săptămână, iar nivelul profesionist înseamnă că practicați de mininum 2 ori pe săptămână și participați în competiții.
Tricou, șort sau fustiță, o bentiță / bandană sau șapcă sunt îmbrăcămintea necesară pentru a practica acest sport.
3. Ciclism
Avantajul acestui sport este că îl puteți practica nu numai în timpul liber, ci și pentru a merge la serviciu. A merge cu bicicleta la serviciu este o opțiune foarte populară în ultimii ani, în cazul persoanelor care nu mai vor să stea în aglomerația din mijloacele de transport în comun sau vor să se relaxeze în drum spre locul de muncă.
Bicicleta potrivită trebuie aleasă și ținând cont de scopul pentru care o folosești: o simplă plimbare în timpul liber, mers pe șosea pentru a ajunge la serviciu, plimbări în afara orașului (există o mulțime de trasee ușoare cu bicicleta lângă București), pe teren denivelat sau mountain biking.
Alte criterii de care trebuie să țineți cont sunt înățimea (există și modele universale, însă este bine să alegeți o bicicletă adaptată înălțimii pe care o aveți), mărțimea roții și viteza
Dacă sunteți la început, iată câteva sfaturi pentru a învăța rapid mersul pe bicicletă.
Echipament pentru mersul pe bicicletă
Aceasta face parte din echipamentul obligatoriu, pentru a vă putea proteja în cazul unui accident.
Obligatoriu dacă ieșiți cu bicicleta în oraș după lăsarea întunericului, pentru a evita accidentele. În funcție de preferințe, puteți alege un tricou sau o veste reflectorizantă, un rucsac sau o bandă reflectorizantă pe care să o fixați pe îmbrăcăminte
4. Mersul pe munte
Această activitate o puteți face nu numai pentru a vă păstra sau îmbunătăți condiția fizică, ci și pentru a vă bucura de peisaje deosebite, departe de agitația orașului. Munții Carpați au o mulțime de trasee și peisaje superbe, iar dacă nu aveți expriență, dar vreți să practicați această activitate, puteți alege din numeroaseletrasee montane usoare din Romania. Dacă planificați o drumeție cu cortul, iată care sunt lucrurile esențiale pentru camping cu cortul, dar și cum alegeți cortul potrivit.
Înainte de a porni la drum, trebuie să știți că mersul pe munte nu este o plimbare obișnuită. Din acest motiv, aveți nevoie de echipament special, adaptat acestui tip de activitate.
Echipament necesar pentru drumeție / trekking
O simplă pereche de adidași nu este potrivită pentru această activitate. Trebuie să alegeți bocanci de munte, cu o talpă semiflexibilă și aderență. De asemenea, bocancul de munte potrivit trebuie să „țină” glezna, pentru a evita eventualele accidentări care pot duce la entorse.
Din listă nu trebuie să lipsească pantalonii și bluza/tricoul tehnic, dintr-un material care să permită pielii să respire și să nu țină transpirația. Pentru că, odată de ajungeți la înățime, temperatura scade și există șanse să fie vânt, este bine să aveți o a doua bluză, cu mânecă lungă, pentru a vă proteja.
O jachetă impermeabilă este de asemenea necesară, pentru că munte vremea poate fi instabilă și puteți prinde reprize de ploaie.
Alegerea rucsacului de munte potrivit are legătură și cu tipul de drumeție pe care o faceți. Dacă este drumeție de o zi sau mai multe zile sau nivelul de dificultate al traseului ales. Rucsacul trebuie să conțină doar lucrurile necesare pentru drumeție (mâncare, apă, îmbrăcămintea suplimentară necesară, alte echipamente necesare pe care le vom detalia mai jos). A-l încărca cu alte lucruri înseamnă să vă duceți în spare o greutate mai mare, să vă îngreunați mersul și să aveți dureri de umeri sau de spate pe traseu.
Sunt necesare mai ales dacă sunteți începători și nu vreți să vă forțați picioarele. Însă și dacă practicați acest sport în mod regulat, puteți apela la bețele telescopice, pentru că vă ajuta să parcurgeți mai ușor distanțe lungi, să vă păstrați postura corect și, mai ales pe porțiunile denivelate, vă ajută să reduceți presiunea pe care o puneți pe picioare.
De asemenea, bețele de trekking sunt utile pe porțiunile bogate în vegetație, pentru a vă croi traseul printre mărăcini sau tufe.
Pe traseu se pot întâmpla multe evenimente neprevăzute. Calcularea inexactă a lungimiii și duratei traseului, o persoană din grup care se mișcă mai încet sau pauzele mai lungi pe care le faceți vă pot pune în situația să fiți pe traseu și după lăsarea întunericului. În acest caz, o lanternă frontală este un obiect care nu trebuie să lipsească din rucsacul de munte.
Acum că v-ați făcut o idee despre cele mai bune sporturi pe care să le practicați primăvara, nu mai stați pe gânduri și plănuiți rapid cea mai bună activitate pentru următoarea perioadă!