►Primul copil

A învățat să se descurce singur, pentru că a avut, de mic, mai multe responsabilități. Este obișnuit să-i conducă pe ceilalți și va fi un excelent șef sau un bun pedagog. De obicei, fratele mai mare va avea rezultate bune la învățătură și ambiții mari. Este perfecționist și te poți baza pe el când spune că face ceva. Partea proastă este că va încerca să-i conducă pe ceilalți, chiar și în relațiile de familie sau de prietenie.

► Mijlociul

Este mai maleabil. Poate să își asume diverse roluri și, în general, se lasă ușor condus. Nu pune bețe în roate șefului și știe să se adapteze. A avut de-a face și cu frații mai mici și cu cei mai mari, ceea ce l-a făcut să devină flexibil, generos, sociabil și împăciuitor. Este un foarte bun mediator de conflicte.

► Copilul unic la părinți

Are și multe avantaje, dar și dezavantaje. Primește toată atenția părinților, nu are de împărțit jucăriile cu nimeni și îi vor rămâne mai mulți bani pentru studii sau pentru orice și-ar putea dori. Totodată, asupra lui se pune mai multă presiune: el trebuie să reușească, fiind unica speranță a părinților. De obicei, este ambițios, conștiincios și foarte muncitor. Se înțelege bine cu adulții și se maturizează destul de repede. Partea proastă este că s-ar putea să nu aibă bune abilități de a rezolva conflictele sau de a lupta într-o situație competitivă. Chiar dacă pot fi mai introvertiți sau egoiști, au abilitatea de a fi mai independenți și pot sta singuri fără să se plictisească.

► Mezinul

E cel mai alintat și va rămâne tot timpul un pic copil. Este obișnuit ca toţi ceilalți să-l protejeze și să facă diverse lucruri în locul lui. Dacă are și suficient șarm – și, de obicei, are – va reuși ca, pe tot parcursul
vieții, să găsească persoane care să înde-plinească acest rol cu bucurie. Va prefera profesii artistice sau în domeniul vânzărilor, unde talentul lui de convingere îl va propulsa pe locurile fruntașe. Este extrovertit, foarte sociabil, dar și foarte aiurit. Este creativ, plin de umor și, foarte probabil, se va revolta împotriva autorității. Mai ales dacă este băiat, își va asuma riscuri și, poate, va face sport extrem.

► Distanța între frați

Și perioada care există între frați este importantă. Se spune că cei care sunt născuți la interval de un an sunt gemeni virtuali. Cei care se nasc într-un interval mai mic de trei ani au și tendința de a fi mai apropiați, dar și cea de a intra în conflict mai des. Cu cât diferența de vârstă crește, cu atât frații se influențează între ei mai puțin și au relații mai distante unii cu ceilalți. Mai este un caz special al copilului mai mare, care are grijă aproape ca un părinte de fratele său cu mulți ani mai mic. Acesta va deveni mai responsabil, dar se va şi maturiza foarte repede.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News