2. Bei (cam) mult
Urmarea: te îngrași, fiindcă alcoolul conține multe calorii. Și, pentru fiecare kilogram în plus, inima ta muncește suplimentar.
Soluția: rămâi la doza sănătoasă – 50 ml de tărie pe zi pentru femei, 100 ml pentru bărbați. În această cantitate, alcoolul îți face bine, pentru că arde grăsimile.
3. Mănânci ce și cât nu trebuie
Urmarea: sistemul tău digestiv nu are timp să prelucreze hrana și face stocuri de lipide (grăsimi).
Soluția: evită alimentele care conțin mulți carbohidrați (paste și pâine din făină albă, orez alb), carnea conservată sau afumată, condimentele tip muștar sau ketch-up, supele instant, topingurile (au multă sare, care produce hipertensiune arterială).
4. Fumezi
Urmarea: fie că ești fumător activ sau pasiv, riscul tău cardiac este mare. Centrul Național pentru Renunțarea la Fumat anunță că “simpla expunere la fum de tutun câte 30 de minute pe zi creşte riscul de infarct miocardic acut cu 30%”.
Soluția: economisește 1.000 de euro pe an! Atât cheltuiești fumând un pachet de țigări pe zi.
5. Îți neglijezi dantura
Urmarea: bacteriile din tartru și din carii afectează inima. Or, potrivit Societății Americane pentru Sănătatea Inimii, detartrajul anual reduce riscul de infarct cu 24%.
Soluții: periajul (de trei ori pe zi), apa de gură, ața dentară și vizitele la stomatolog.
PĂREREA PSIHOLOGULUI
“Vrei să faci totul singur și acasă, și la serviciu. Ţi se pare că nimeni nu rezolvă lucrurile așa de bine ca tine. Ai pretenții exagerate de la ceilalți și de la tine și te consumi dacă treaba nu a ieșit perfect. Nu-ți exteriorizezi emoțiile. Toate aceste atitudini afectează inima”, spune Claudia Vasilescu, psiholog psihoterapeut. Soluția: mai lasă “comanda” și celorlalți. Ieși în lume, fă-ți prieteni, râzi cât mai mult: râsul stimulează producția de serotonină (hormonul fericirii).