Ce sunt trigliceridele?
Răspunde profesorul universitar doctor Nicolae Hâncu, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
„Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași. Limita lor normală este de 150 mg/dl. În organismul uman, ele se găsesc fie în sânge, fie în țesutul adipos. Sursa lor este dată de grăsimile din alimentație sau pot fi sintetizate în ficat. Atunci când trigliceridele sunt prezente peste nivelul normal de 150 mg/dl, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare o boală numită hipertrigliceridemie. Această boală este, de regulă, asociată și cu obezitatea, hipertensiunea arterială, o creștere a colesterolului sau cu diabetul zaharat și sindromul metabolic, care reprezintă un factor major de risc cardiovascular. „
Cum le aducem la cote normale?
„În cazul în care nivelul trigliceridelor depăşeşte valorile normale, în primul rând trebuie să intervenim prin optimizarea stilului de viață, printr-o dietă săracă în grăsimi și în calorii. Dacă nu reușim să menținem nivelul trigliceridelor sub această valoare de 150 de mg/dl, suntem obligați să asociem medicamente din grupul fibraților, a fenofibratului în special, asociat cu medicamente, și nu cu suplimente nutritive, din grupul Omega 3″, adaugă prof. dr. Nicolae Hâncu.
„Misiunea 150”: ce ascunde acest „nume de cod””
Este titlul campaniei educaţionale pentru pacienţi şi publicul larg lansate în luna iunie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile legate de un nivel ridicat al trigliceridelor în sânge.
Campania subliniază importanţa informării cu privire la hipertrigliceridemie, a testării pentru evaluarea nivelului trigliceridelor precum şi a nevoii de a urma constant recomandările medicului cu privire la stilul de viață şi la tratament.
Cine riscă cel mai mult
Cele mai predispuse persoane la hipertrigliceridemie sunt cele cu diabet, cele supraponderale şi cele sedentare. În cadrul campaniei, medicii explică ce sunt trigliceridele, care este valoarea lor normală, care sunt riscurile hipertrigliceridemiei şi cum poate fi menţinută sub control prin schimbări în stilul de viaţă sau prin tratament. Publicul va putea avea acces la informaţii de specialitate oferite de medici și pe platforma www.misiunea150.ro.
Află dacă eşti la risc!
Răspunde onest la următoarele întrebări:
• Ai observat că greutatea ta a depăşit valori acceptabile sau că ai dezvoltat deja un anumit grad de obezitate?
• Ai fost diagnosticat cu diabet zaharat?
• Duci o viaţă sedentară, fără activităţi zilnice sportive sau fără mișcare?
• Ai alte afecţiuni cardiologice – hipertensiune, de exemplu?
• Alimentaţia ta conţine grăsimi sau carbohidraţi în exces?
• Consumi alcool, chiar dacă în cantităţi reduse?
• Îţi plac dulciurile şi consumi alimente dulci în exces?
Dacă ai răspuns DA la măcar UNA din aceste întrebări, atunci este cazul să mergi la medicul tău de familie şi să testezi nivelul trigliceridelor din sânge!