Voineasa este considerată o oază de relaxare în județul Vâlcea, stațiunea fiind vizitată anual de zeci de mii de turiști.
Cuprins:
Despre stațiunea Voineasa
Stațiunea Voineasa este o localitate montană din nordul județului Vâlcea, la aproximativ 80 km de municipiul Râmnicu Vâlcea. Vooineasca este situată pe valea râului Lotru, în sudul munților cu același nume, la o altitudine de 600–800 metri.
Comuna Voineasa este formată din satele Valea Măceșului, Voineasa (reședință) și Voinesita. Localitatea Voineasa este atestată documentar la 1 august 1496, fiind astfel cea mai veche așezare de pe Valea Lotrului.
Ce poți face în stațiunea Voineasa
În comuna Voineasa funcționează o stațiune climaterică și de odihnă de interes general cu funcționare permanentă. Principalul factor natural de cură îl reprezintă climatul tonic, cu aer curat, lipsit de praf și alergeni și ionizarea accentuată a atmosferei, datorată pădurilor de conifere care înconjoară localitatea.
Stațiunea este recomandată atât pentru odihnă, cât și pentru tratarea asteniilor nervoase, a stărilor de debilitate, de surmenaj fizic și intelectual, a anemiilor secundare, a bolilor aparatului locomotor și ale căilor respiratorii, dispunând de o bază de tratament modernă si bine utilată. Cazarea se face în hoteluri și vile moderne.
Pentru petrecerea plăcută a timpului, stațiunea mai dispune și de terenuri de tenis, baschet și handbal, sală de spectacole de teatru și cinema.
Pe râurile din zonă se poate practica pescuitul păstrăvului.
Trasee turistice din Voineasa
Din Voineasa pornesc diverse trasee turistice către Cataractele Lotrului, pădurea rezervației naturale Latorița, hidrocentrala de la Ciunget și lacul de acumulare Vidra (pe râul Lotru).
Trasee turistice cu plecare din stațiunea Voineasa:
- Voineasa – DN 7A – Pârâul Cărării – Șaua Chica Lupului- Ciunget.
- marcaj: triunghi albastru – traseu ușor accesibil tot timpul anului – durata de parcurs:1-2 ore.
- Voineasa – Vârful Dâlmele – Poiana Arsă – Casa de Vânătoare Dobnrunu (varianta A)
- marcaj: cruce roșie – traseu accesibil tot timpul anului pentru turiștii de munte experimentați în drumeții montane – durata de parcurs: 3-4 ore.
RecomandăriCifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile - Voineasa – Capra Foii-Pârâul Pietrei-Poaian Arsă –
Casa de Vânătoare Dobnrunu (B) –- marcaj: bandă galbenă,cruce roșie – traseu ușor vara și accesibil iarna.poate fi parcurs și cu auto – 17km – durată de parcurs: 3-4 ore.
Obiective turistice din stațiunea Voineasa și împrejurimi
Lacul Vidra
Lacul Vidra reprezintă o bună destinație pentru petrecerea unui weekend în mijlocul naturii pentru cei care vin în stațiunea Voineasa. Înconjurat de păduri de conifere, lacul beneficiază din plin de un areal natural deosebit. Zona poate fi punctul de plecare catre drumetii pe munții din împrejurimi.
Valea Frumoasei
Din Obârşia Lotrului, turiştii au mai multe opţiuni de a-şi petrece timpul liber. Dacă îşi continuă drumul pe Transalpina cu maşina, seajunge în doar câteva minute în judeţul Alba, într-un alt loc de poveste: Lacul Oaşa.
Pentru a-ţi oglindi chipul în apele limpezi ale lacului din Munţii Șureanu trebuie doar să cobori câţiva zeci de metri pe marginea DN 67 C – Transalpina. Zona este cunoscută mai ales în rândul credincioşilor datorită Mânăstirii Oaşa situată de cealaltă parte a lacului.
Peștera Laptelui
Deşi nu prezintă formaţiuni de peşteră, cum sunt stalactitele, stalagmitele, coloanele sau ornamentele, Peştera Laptelui prezintă interes, mai ales din punct de vedere paleontologic şi istoric.
Denumirea Peşterii Laptelui vine de la scurgerile de calcit solubilizat alb (curgeri parietale). Acestea impregnează pe alocuri pereţii interiori şi bolovanii podelei.
S-au descoperit fosilele unor animale mici, care au trăit cu mai bine de 50.000 de ani în urmă, precum şi fragmente ceramice, vestigii ale Culturii Glina, acestea fiind expuse la Muzeul de Istorie al judeţului Vâlcea.
Transalpina
Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, este și cea care oferă cele mai frumoase peisaje. Transalpina în sine este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din țară, alături de Transfăgărășan.
Transalpina are în total 138 de kilometri, pornind orașul Novaci, prin județele Vâlcea și Sibiu, până în Alba, în orașul Sebeș.
Alte obiective turistice în împrejurimi
- Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci
- Munții Lotrului
- Munții Puru
Pârtia de schi Voineasa
Partia de schi se află pe domeniu schiabil Voineasa, în nord-vestul județului Vâlcea. Distanța de la Voineasa până la Ski Resort Transalpina este de aproximativ 34 Km.
Altitudinea la baza pârtiei este de 1350 m. De aici pornește o telegondola ajungând la 1800 m, de unde ascensiunea se continuă cu un teleschi, care urca până la 2000 m pe Vârful Bora. Lungimea totală a pârtiei Voineasa este aproximativ 6 km, de la baza pârtiei și până pe Vârful Bora.