Sculptura datează din secolul VII d.Hr., devenind de-a lungul vremii cunoscută în întreaga lume. Puțini sunt însă cei care știu mesajul pe care îl transmit cele trei maimuțe. Află citind articolul următor care este acest profund mesaj.

Care este legenda celor trei maimuțe înțelepte?

Simbolul reprezentat de cele trei maimuțe face parte din tradiția japoneză, care a fost preluată din China și din India.

Atunci când buddhiștii au ajuns în Japonia, în secolul VI d.Hr., legendele şi miturile despre maimuţe erau deja răspândite în folclorul nipon.

Venerarea primatelor a devenit din ce în ce mai populară, mai ales în rândul adepților riturilor taoiste introduse din China şi printre buddhiștii Shinto. Aceștia erau uniţi în jurul templului de pe muntele Hiei, situat la hotarul dintre prefecturile Kyoto și Shiga, sub credința Koshin.

De altfel, statuile care înfățișează cele trei maimuțe înțelepte sunt așezate la răscruce de drumuri în cinstea lui Koshin (n.n. – Dumnezeul Drumurilor) ai cărui însoțitori sunt. Legenda spune că ele pot să-i facă pe Sanshi şi pe Ten-Tai să nu vadă, să nu audă şi să nu vorbească despre faptele urâte ale oamenilor. 

Sanshi sunt trei viermi care trăiesc în corpul fiecărui om şi „monitorizează” faptele bune şi rele ale acestuia.

Odată la 60 de zile, într-o noapte denumită Koshin-Machi, când omul doarme, viermii părăsesc corpul acestuia şi merg la zeul ceresc Tan-Tai pentru a-i spune ce fapte a făcut respectiva persoană. Ten-Tai hotărăşte apoi care dintre oameni se va îmbolnăvi, care va trăi mai puţin şi chiar va muri pe loc.

Se crede că aceste maimuțe au fost inițial sculptate pe stâlpi din piatră, iar una dintre cele mai reușite este cea realizată în anul 1636 de către sculptorul local Hidari Jingoro. Aceasta a fost așezată deasupra ușii templului Tōshō-gū, cunoscut și sub numele de „Grajdul Sacru”, și a rezistat până în zilele noastre.

Cele trei maimuțe de la intrarea în templul Tōshō-gū sunt exemplare din Macacul japonez, cunoscut și sub numele de maimuță de zăpadă. Este o specie terestră de maimuță din Lumea Veche, originară din Japonia.

Templul Tōshō-gū din Nikkō, Japonia

Care sunt cele trei maimuțe înțelepte?

Celebra statuetă înfățișează cele trei maimuțe care își acoperă ochii, urechile și, respectiv, gura. Combinate, în limba japoneză, acestea sunt denumite „Sambiki-Saru”, adică „Cele trei maimuțe mistice”.

Uneori, lângă acestea apare și o a patra maimuță, denumită Shizaru, care își ține brațele încrucișate. Aceasta simbolizează principiul „nu face niciun rău” și a fost adăugată mult mai târziu, însă doar în scopuri comerciale.

Alăturarea celor trei maimuțe din templul Tōshō-gū semnifică imaginea principiilor proverbiale japoneze din codul Bushido (n.n. – Calea Războinicului).

Este un cod de conduită al celebrilor luptători samurai, un concept similar cu cel de cavalerism, care pune accent pe cumpătare, loialitate, măiestrie în artele marțiale și moarte onorabilă.

Cele trei maimuțe legendare simbolizează ideea protejării sinelui de comportament, gândire sau limbaj neplăcut sau provocator. Acestea sunt:

MIZARU – maimuța care nu vede niciun rău, acoperindu-și ochii

Aceasta sugerează să închidem ochii la tot ceea ce este rău, să ignorăm oamenii, lucrurile, vorbele sau faptele care ne pot face rău.

KIKAZARU – maimuța care nu aude niciun rău, acoperindu-și urechile

Japonezii consideră că este mai bine este să ne acoperim urechile pentru a nu auzi informaţii inutile, zvonuri, veşti proaste, bârfe sau critici care ne pot face rău. Astfel, ne putem păstra echilibrul emoţional.

IWAZARU – maimuța care nu vorbește niciun rău, acoperindu-și gura

Aceasta simbolizează nevoia noastră de a nu răspândi vorbe rele, bârfe, zvonuri și de a nu ne exprima nemulțumirea ori sentimentele negative. Trebuie să fim cât mai calmi și mai temperați în ceea ce spunem.

Statuia celor trei maimuțe înțelepte

Care este semnificația celor trei maimuțe înțelepte?

Se spune că semnificația statuetei cu cele trei maimuțe s-a pierdut odată cu trecerea timpului, însă ideea de bază este aceea că doar dacă ne protejăm sinele de comportament, gândire sau limbaj neplăcut ori provocator vom putea fi sănătoși. 

Japonezii sunt de părere că sculptura încorporează un cod filozofic de conduită în care „nu vezi nimic rău, nu asculți nimic rău și nu vorbi nimic rău”. Aceasta este lecția care reiese din lucrările filozofului chinez Confucius, care folosea maimuța ca mod de a descrie ciclul de viață al omului.

Alte scrieri ale vremii vorbesc despre o influență socratică și povestea celor trei filtre ale lui Socrate. Un discipol a venit la Socrate ca să-l avertizeze că cineva îl vorbea de rău.

Înainte ca ucenicul să poată spune ceva, Socrate i-a adresat trei întrebări, care constituiau tot atâtea filtre de care discipolul trebuia să țină cont înainte de a i se adresa, și anume:

Filtrul adevărului: Ceea ce vrei să-mi spui este adevărat? Ai verificat informațiile cu grijă și îndemânare pentru a te asigura că nu sunt false?

Filtrul bunătății: Ceea ce vrei să-mi spui este benefic sau o dovadă de bunătate?

Filtrul necesității: Ceea ce vrei să-mi spui este util? Este important să aflu aceste informații?

Aceste trei filtre ne ajută să fim mai prudenți, mai precauți și mai sceptici în viața de zi cu zi, iar mulți oameni cred că ideea lui Socrate are legătură cu cele trei maimuțe înțelepte din altarul Tōshō-gū.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News