Punem pe o scândură de tăiței 250 gr. unt proaspăt, 250 gr. făină fi nă, 140 gr. zahăr pisat cu vanilie, 140 gr. migdale curățite și tăiate mărunt, un gălbenuș de ou, un baton de ciocolată rasă, coaja rasă și zeama dela o lămâie, un vârf cuțit scorțișoară și 4-6 fi re cuișoare pisate; toate acestea bine lucrate mai întâi cu un cuțit apoi cu mâna și pe scândura presărată cu făină, îl întindem într-o foaie ca un creion de groasă; această foaie, o tăem cu o formă de steluțe rotunde, cari puse pe o tavă, unsă puțin cu unt, le coacem la foc potrivit.
Buna menajeră sau carte de bucate, Ecaterina Dr. S. Comșa, 1929
Rețeta de biscuiți pentru Crăciun… explicată pentru 2019:
Pentru: 5-6 persoane • Timp de preparare: 1h 20min
Ingrediente:
- 250 g unt
- 250 g făină
- 140 g zahăr pudră vanilat
- 140 g migdale
- 1 gălbenuș de ou
- 40 g ciocolată rasă
- 1 lămâie
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară
- 4-6 cuișoare pisate
- puțină sare
- puțin unt pentru uns tava
- puțină făină
- pentru suprafața de lucru
- puțin zahăr pudră
Instrucțiuni:
1. migdalele se pun în apă fi erbinte și se lasă pe foc câteva minute (până se decojesc ușor); migdalele decojite se mărunțesc
2. se frământă un aluat din unt, făină, zahăr pudră vanilat, migdalele mărunțite, gălbenușul de ou, ciocolata rasă, coaja rasă și zeama de la o lămâie, scorțișoară, cuișoarele pisate și puțină sare
3. aluatul se lasă să se odihnească la rece aproximativ 1 oră
4. pe o suprafață plană presărată cu făină, se întinde câte o foaie de aluat de
aproximativ 1/2 cm grosime pe care o tăiem cu forma de stea
5. steluțele se așază distanțate într-o tavă unsă cu unt și se pun la cuptor
6. când sunt gata, se iau imediat din tavă și se lasă să se răcească
7. se pudrează opțional cu zahăr și se servesc
Rețeta face parte din cartea ”Rețete istorice: BISCUIȚI și FURSECURI de Crăciun”, recomandată de Libertatea. Rețetele sunt originale și provin din perioada 1908-1968. Cartea poate fi cumpărată de la punctele de difuzare a presei, începând de miercuri, 13 noiembrie, la prețul de 16,99 lei.