Lipsa somnului este una din cauzele îngrăşării. Explicaţia acestui fapt aparent bizar este că dacă nu te odihneşti suficient, echilibrul hormonal are de suferit, iar tu vei simţi nevoia să mănânci mai mult şi… mai des. Aproape 1 kg pe săptămână iau în greutate persoanele care nu dorm destul!
Îţi poţi pierde viaţa mai repede din cauza lipsei de somn decât din cauza lipsei de hrană! Un om poate rezista fără să mănânce două săptămâni, dar fără să doarmă, doar 10 zile.
Somnul nu este necesar doar pentru refacerea “stocului” de energie, ci şi pentru regenerarea celulară.
O serie de bizarerii se întâmplă în somn, fără să le putem controla. De exemplu, există oameni care adorm cu ochii deschişi, dar nu conştientizează asta. La fel, există oameni care scrâşnesc din dinţi. Acest fenomen, numit bruxism nocturn, este atât de violent, încât poate distruge dantura şi îl poate trezi din somn pe “colegul” de pat. Desigur, să nu uităm de somnambulism. Persoanele care au astfel de episoade merg, mănâncă şi pot fi chiar agresive în somn, fără să-şi dea seama… Şi ar mai fi de menţionat somnilocvia, obiceiul de a vorbi în somn. Cuvintele spuse nu au neapărat legătură cu ce visează persoana respectivă şi nu sunt întotdeauna inteligibile.
Somnul în lumea animalelor
Pisicile sunt unele dintre cele mai leneşe animale: dorm între 13 şi 20 de ore zilnic!
Girafele pot rezista fără somn câteva săptămâni.
Caii şi vacile pot dormi în picioare, dar somnul profund se instalează numai dacă se aşază pe sol.
Există o specie de melc care poate dormi până la 3 ani.
Liliecii dorm atârnaţi în copaci, cu capul în jos.
Albatroşii pot trage un pui de somn… în timpul zborului.
Furnicile dorm în reprize de un minut, de 250 de ori în 24 de ore.