Mierea a fost folosită dintotdeauna ca un antibiotic natural în tratarea diverselor afecţiuni. Datorită proprietăţilor antivirale, antiseptice, antiinflamatoare şi enzimelor antibacteriene pe care le conţine, mierea previne multiplicarea şi dezvoltarea anumitor bacterii. Cea mai bogată în antibiotice este, se pare, mierea de Manuka. Aceasta se face din nectarul cules din florile arborelui cu acelaşi nume, care creşte în Noua Zeelandă şi Australia.
Usturoi proaspăt. Alicina conţinută de usturoi acţionează ca un antibiotic, care dă rezultate excelente în caz de infecţie (în gât sau a tubului digestiv). Pentru eficienţă maximă, consumă căţeii zdrobiţi.
Extract din sâmburi de grepfrut. Are o dublă acţiune: luptă împotriva bacteriilor, viruşilor şi ciupercilor şi întăreşte sistemul imunitar. Este eficient atât în sfera ORL şi intestinală, cât şi în infecţiile urinare, herpes, veruci. Avantajul în cazul problemelor intestinale este că nu distruge flora benefică. Trebuie administrat întotdeauna dizolvat.
Tinctură de propolis. Propolisul este o răşină vegetală produsă de albine pentru a proteja stupul de frig, dar şi de microbi şi bacterii. Tinctura de propolis este utilizată atât ca imunostimulent, contribuind la creşterea anticorpilor în proporţie de 30-40%, cât şi ca antiviral. Combate durerile şi infecţiile din gât, fiind bună şi împotriva bronşitelor, sinuzitelor sau otitelor. Când cumperi tinctură de propolis, verifică- i concentraţia – minimum 12%, ideal 20%.
Ulei esenţial de cuişoare. Fiind antibacteriene şi antiinflamatoare naturale, cuişoarele sunt eficiente în problemele dentare şi inflamarea amigdalelor. Uleiul esenţial din cuişoare conţine un compus numit eugenol, care este util în combaterea infecţiilor şi a inflamaţiilor.
Ulei de oregano e antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobian, antifungic. Este bun împotriva bolilor tropicale, a înţepăturilor de insecte, a alergiilor, acneei, sinuzitei, gingivitei, problemelor digestive, bronşitei etc. l