Iată câteva din proprietăţile şi beneficiile acestui ulei:
- este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate (grăsimi sănătoase).
- conţine foarte mulţi antioxidanţi.
- este singurul ulei care poate fi consumat crud – neprocesat, adică -, imediat după presarea măslinelor. Acest ulei este, de altfel, şi cel mai bun/mai sănătos dintre toate. Cel procesat îşi pierde din calităţi.
- reduce pofta de mâncare, stimulează metabolismul şi sporeşte consumul de calorii. Aşadar, ajută la slăbit şi la menţinerea unei greutăţi optime.
- ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind diabetul.
- previne apariţia bolilor de inimă, prin scăderea nivelului LDL (colesterolul rău) şi creşterea nivelului HDL (colesterolul bun).
- reduce riscul de accident vascular, în cazul vârstnicilor, şi atacul de cord, în cazul bărbaţilor.
- previne ulcerul şi gastrita.
- ajută bila şi pancreasul să funcţioneze în parametri optimi şi îmbunătăţeşte astfel digestia.
- protejează ficatul.
- ajută în lupta împotriva cancerului de sân, deoarece conţine fitochimicale ce distrug calulele canceroase.
- previne bolile degenerative.
- îmbunătăţeşte memoria.
- previne depresia.
- poate înlocui suplimentele zilnice de vitamina E.
- previne îmbătrânirea pielii şi hidratează scalpul – iată de ce este folosit cu succes în cosmetică. Se foloseşte ca demachiant sau în măşti pentru faţă ori păr sau pentru masaje corporale.
- este un detoxifiant eficient, în combinaţie cu zeama de lămâie.
- nu e recomandat să-l foloseşti la gătit/ prăjit, fiindcă atunci când e încălzit la temperaturi înalte, pot apărea compuşi toxici pentru organism. Păstrează-l pentru salate, paste şi alte preparate reci.
Este util şi în gospodărie
- dacă te-ai murdărit de vopsea ori ţi-a rămas ceară pe mâini, după epilare, foloseşte ulei de măsline pentru a îndepărta murdăria.
- îl poţi folosi pentru a lustrui mobila şi obiectele din oţel.
- dă luciu pantofilor din piele.