Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a studiat compoziţia produselor de la fast-food şi poate confirma: sunt periculoase pentru sănătate. De altfel, specialistul a publicat mai multe cărţi despre nutriţia nesănătoasă a românilor, printre care şi “Biblia alimentară”.

“Mâncarea de la fast-food are o valoare nutritivă aproape nulă, oferă calorii goale. Iar din cauza ingredientelor slabe calitativ şi a modului de preparare, multe conţin substanţe cancerigene”, explică specialistul.

Combinaţiile nesănătoase, precum produsele din carne cu unele lactate, duc la anemie, anorexie, la creşterea necontrolată în greutate, dar şi la gastrită, ulcer, diminuarea puterii de concentrare şi chiar a cancerului, susţine nutriţionistul.

Şi sedentarismul ne afectează

“Stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia nesănătoasă sunt cauza a peste 70% din bolile care ne macină astăzi sănătatea”, ne-a mai spus prof. dr. Mencinicopschi.

Iată câte calorii au cele mai populare preparate şi ce boli grave îţi pot cauza

1. Pui prăjit: 250-320 kcal
Puiul prăjit la rotisor e cel mai sărac în calorii, dar asta nu înseamnă că e mai sănătos. La prepararea lui se folosesc uleiuri nerezistente la căldură, care îşi modifică structura şi devin cancerigene.

2. Cartofi prăjiţi: 330 – 350 kcal
Sunt un produs hipercaloric, care îngraşă. Conţin multe grăsimi periculoase, numite “trans”, care cresc riscul de obezitate, boli digestive (gastrită, ulcer), boli cardiace şi afecţiuni neurologice.

3. Hamburger: 320 – 450 kcal
Chifla, sosurile bogate în aditivi alimentari şi brânza de proastă calitate transformă hamburgerul într-o gustare extrem de nesănătoasă. Poate cauza obezitate, diabet şi afecţiuni cardiovasculare.

4. Hotdog: 425 – 550 kcal
Carnea procesată din hotdog conţine nitrit de sodiu, o substanţă cancerigenă. Consumat în exces, alimentul scade performanţele intelectuale şi creşte riscul de accident vascular.

5. Kebab: 500 kcal
La noi, kebabul e o adaptare a celui arăbesc. S-au adăugat maioneză şi cartofi prăjiţi şi s-a “învelit” într-o chiflă. E periculos pentru cei care au probleme cu colesterolul, cu diabetul sau sunt predispuşi la obezitate.

6. Clătite: 800 kcal
Umplutura clătitelor – ciocolată sau gemuri ieftine – e cea mai periculoasă, pentru că le poate provoca probleme bolnavilor de diabet, celor cu ulcer sau copiilor în creştere, cărora nu le oferă nimic hrănitor.

7. Pizza: 1.300 – 3.000 de kcal
Din cauza combinaţiei de ingrediente folosite, pizza e o bombă calorică şi, dintre toate mâncărurile de la fast-food, poate fi cea mai nocivă. Îţi creşte periculos de mult nivelul colesterolului, dar şi riscul de boli cardiovasculare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News