“Mâncarea de la fast-food are o valoare nutritivă aproape nulă, oferă calorii goale. Iar din cauza ingredientelor slabe calitativ şi a modului de preparare, multe conţin substanţe cancerigene”, explică specialistul.
Combinaţiile nesănătoase, precum produsele din carne cu unele lactate, duc la anemie, anorexie, la creşterea necontrolată în greutate, dar şi la gastrită, ulcer, diminuarea puterii de concentrare şi chiar a cancerului, susţine nutriţionistul.
Şi sedentarismul ne afectează
“Stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia nesănătoasă sunt cauza a peste 70% din bolile care ne macină astăzi sănătatea”, ne-a mai spus prof. dr. Mencinicopschi.
Iată câte calorii au cele mai populare preparate şi ce boli grave îţi pot cauza
Puiul prăjit la rotisor e cel mai sărac în calorii, dar asta nu înseamnă că e mai sănătos. La prepararea lui se folosesc uleiuri nerezistente la căldură, care îşi modifică structura şi devin cancerigene.
Sunt un produs hipercaloric, care îngraşă. Conţin multe grăsimi periculoase, numite “trans”, care cresc riscul de obezitate, boli digestive (gastrită, ulcer), boli cardiace şi afecţiuni neurologice.
Chifla, sosurile bogate în aditivi alimentari şi brânza de proastă calitate transformă hamburgerul într-o gustare extrem de nesănătoasă. Poate cauza obezitate, diabet şi afecţiuni cardiovasculare.
Carnea procesată din hotdog conţine nitrit de sodiu, o substanţă cancerigenă. Consumat în exces, alimentul scade performanţele intelectuale şi creşte riscul de accident vascular.
La noi, kebabul e o adaptare a celui arăbesc. S-au adăugat maioneză şi cartofi prăjiţi şi s-a “învelit” într-o chiflă. E periculos pentru cei care au probleme cu colesterolul, cu diabetul sau sunt predispuşi la obezitate.
Umplutura clătitelor – ciocolată sau gemuri ieftine – e cea mai periculoasă, pentru că le poate provoca probleme bolnavilor de diabet, celor cu ulcer sau copiilor în creştere, cărora nu le oferă nimic hrănitor.
Din cauza combinaţiei de ingrediente folosite, pizza e o bombă calorică şi, dintre toate mâncărurile de la fast-food, poate fi cea mai nocivă. Îţi creşte periculos de mult nivelul colesterolului, dar şi riscul de boli cardiovasculare.