Libertatea îţi spune cum te poţi feri de o sarcină nedorită.
Ai partenerul ideal, o relaţie stabilă şi vrei să-ţi începi viaţa sexuală, dar nu ştii cum să te protejezi? Dacă vrei să te fereşti de o sarcină nedorită, dar şi de bolile cu transmitere sexuală, Daniel Popescu, medic ginecolog, îţi spune ce metode contraceptive poţi să foloseşti şi care sunt avantajele şi dezavantajele lor.
Anticoncepţionalele
√ Nu se iau decât la recomandarea medicului ginecolog, şi în urma unor investigaţii;
√ Sunt mai sigure, mai comode şi uşor de utilizat;
√ Administrate timp îndelungat pot duce însă la declanşarea anumitor boli;
√ În funcţie de pacient, medicul stabileşte când se întrerupe administrarea;
√ Ai grijă să respecţi ora la care le iei! Dacă uiţi să iei pastila într-o zi, mergi de urgenţă la doctor;
√ Dezavantajul pastilelor contraceptive este că te protejează numai de sarcină, nu şi de bolile cu transmitere sexuală.
Medicamente pentru băieţi
√ Cercetătorii din străinătate lucrează la nişte pastile anticoncepţionale pentru băieţi, însă va mai dura până va fi pusă la punct formula acestora. De ce, ne-a explicat tot medicul ginecolog Daniel Popescu: “Din cauza spermatogenezei permanente la persoanele de sex masculin, acest lucru e mai greu de făcut. Pastilele pentru băieţi sunt deocamdată în stadiul de proiect”
Metoda calendarului
√ Atenţie: ciclul menstrual se calculează din intervalul de timp cuprins în prima zi de menstruaţie şi prima zi a următorului ciclu. Cel regulat durează între 28 şi 31 de zile. Spre exemplu, dacă ai un ciclu menstrual de 30 de zile, trebuie să te fereşti din ziua a 8-a până în ziua a 19-a (inclusiv) a ciclului menstrual. Dacă ai menstruaţie între 10-14 ale lunii, poţi face sex până pe 20 a lunii (respectiv încă 4-5 zile după ce se termină ciclul). Apoi, trebuie să faci pauză 12 zile, pentru că în această perioadă rişti să rămâi gravidă. Cu câteva zile înainte de următoarea menstruaţie, ai din nou “liber” la sex.
Prezervativul
√ Te protejează de bolile cu transmitere sexuală;
√ Uneori este incomod de folosit;
√ Poate irita;
√ Se poate rupe în timpul actului sexual.
Pastila de a doua zi
√ Se ia numai când are loc un accident (se rupe prezervativul, ai făcut dragoste pe nepregătite şi n-ai avut nici un alt mijloc la îndemâ- nă);
√ Nu trebuie să faci abuz de ele, pentru că poţi suferi puternice tulburări hormonale.
Ce spun tinerii
Alex, 19 ani: “Încercăm să ne bucurăm de acele zile în care nu e pericol de a rămâne însărcinată, după metoda calendarului. În restul zilelor, folosim doar prezervativul”.
Augustin, 20 ani: “De când mi-am început viaţa sexuală, am folosit numai prezervativul. Cu el sunt sigur că nu devin nici tătic prea devreme şi nici nu mă voi pricopsi cu vreo boală”.
Adi, 20 ani: “Am făcut-o fără să mă protejez în vreun fel, cu grijă, de foarte multe ori. Până acum, n-am avut nici un fel de probleme şi sunt fericit. Sexul neprotejat e cel mai tare”.
Alina, 19 ani: “Prezervativul e sfânt. El ne fereşte de absolut orice: de la boli până la sarcini nedorite. Singura problemă e că uneori devine incomod şi stai cu grijă, să nu se rupă.”.
Nicoleta, 20 ani: “De ceva vreme încoace folosesc pastilele anticoncepţionale, pentru că am un prieten stabil. La început, am folosit însă prezervativul”.