Mucenici moldoveneşti

Ingrediente: 1 kg făină, 1 pachet drojdie, două pliculeţe zahăr vanilinat, 3 linguri zahăr, 1 pahar lapte, unt sau margarină, 1/2 linguriţă de sare, esenţă de rom, coajă rasă de lămâie sau portocală, nucă măcinată, miere, 6 ouă.
Mod de preparare: drojdia se înmoaie în lapte călduţ, cu o linguriţă de zahăr şi 1- 2 linguri de făină. Într-un castron se pune făina, apoi compoziţia cu drojdie, zahărul rămas, zahărul vanilinat şi ouăle bătute. Peste compoziţie se pune margarina sau untul, topite, sarea şi se mai toarnă puţină apă călduţă până se face aluatul mai moale. Se frământă şi se lasă la căldură până când acesta creşte.
Se formează apoi suluri şi din ele se fac opturi de mărimea unei palme. Se pun într-o tavă, pe o folie de aluminiu. Se mai lasă 10 minute să crească, se ung cu ou bătut şi se bagă la cuptor. Între timp se face un sirop din apă, zahăr, zahăr vanilinat, coaja rasă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom (după preferinţe). După ce s-au copt, se înmoaie puţin în sirop. Se aşază pe un platou, se ung cu miere şi se presară peste ei nuca pisată.
Preţ aproximativ: 30 de lei.

Mucenici munteneşti

Ingrediente: 1/2 kg făină, apă, sare, nucă măcinată, zahăr, scorţişoară, coajă rasă de lămâie sau de portocală, esenţă de rom sau de vanilie.
Mod de preparare: se face un aluat mai tare, din făină, apă şi puţină sare. Se frământă şi se lasă puţin deoparte. Se rup apoi bucăţele din aluat şi se formează suluri foarte subţiri, cât macaroanele. Din ele se modelează opturi, cât mai mici, care se lasă să se usuce până a doua zi. Se pune la fiert apă cu zahăr după gust şi coaja rasă de lămâie sau de portocală şi când clocoteşte se introduc mucenicii uscaţi. Se fierb până se înmoaie, circa 10 minute, se iau de pe foc, se lasă 10 minute acoperiţi şi se adaugă nuca pisată până când zeama se îngroaşă, esenţa dorită şi scorţişoara (după gust).
Preţ aproximativ: 10 lei.

Cum îi pregăteşte Gheorg

Ingrediente: 0,250 kg făină, 400 ml lapte, 300 g zahăr, 70 g drojdie de bere, 4 ouă, esenţă de rom, nucă măcinată, scorţişoară, coajă rasă de lămâie şi miere.
Mod de preparare: 0,250 kg făină se amestecă în circa 100 ml lapte călduţ,1/2 linguriţă zahăr şi 70 g drojdie de bere. Aceasta este maiaua. Separat se încălzesc 300 ml lapte, în care se adaugă esenţă de rom, 250 g zahăr, 4 ouă şi se combină cu maiaua. Se frământă bine, se lasă la dospit circa 15-20 de minute, se întinde în foaie subţire, se presară nucă măcinată amestecată cu scorţişoară, se rulează, după care se taie rondele groase de circa un centimetru. Se aşază pe tava unsă cu ulei, se dă la cuptorul încins la 160 de grade Celsius timp de 40 de minute. După preferinţă se pot însiropa cu un sirop fierbinţel din apă, zahăr, răzătură de lămâie, esenţă de rom şi puţină miere. Se servesc reci.

Colăcei la pungă

Dacă nu aveţi timp să preparaţi coca pentru mucenicii munteneşti, îi puteţi cumpăra de la magazin, gata ambalaţi la pungă. Preţul unei punguţe de 200 de grame este de circa 2,5 lei. Urmaţi apoi reţeta de mai sus.

Semnificaţia sărbătorii

Sărbătoarea mucenicilor are rădăcini precreştine, iar în tradiţia românească semnifică sfârşitul iernii şi venirea primăverii. 9 martie este ziua în care începe aratul, în care se întorc berzele la vechile cuiburi, dar este şi un indiciu al vremii în perioada care urmează. Forma cifrei opt a colăceilor împletiţi semnifică echilibrul cosmic, mai ales în perioada trecerii de la un anotimp la altul, iar femeile obişnuiesc să îi împartă, după ce îi prepară, pentru sufletul celor morţi. De asemenea, în această zi, bărbaţii obişnuiesc să bea 40 de pahare de vin roşu, care reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinţi mucenici din cetatea Sevastei, care au refuzat să renunţe la creştinism pe vremea domniei unui împărat păgân.

 
 

Urmărește-ne pe Google News