Cuprins:
Știuca face parte din peștii care se pot găti ușor. Are un gust dulce și plăcut și poate fi gătită în mai multe feluri. Îți recomandăm câteva rețete rapide, eficiente, la cuptor, pentru a găti știucă fragedă și o garnitură potrivită lângă.
Rețete de știucă la cuptor
Știucă la cuptor cu legume și cartofi
Ingrediente
- O știucă mare;
- 5 cartofi, 5 căței de usturoi;
- 2 morcovi;
- O ceapă, o rădăcină de pătrunjel;
- O lămâie, ulei de măsline;
- Sare, piper, oregano.
Mod de preparare
Știuca se spală bine, în mai multe rânduri, apoi se taie rondele groase. Se condimentează cu sare și piper, ulei de măsline și se stropește cu zeama de lămâie. Se lasă deoparte, în marinată, pentru 30 de minute.
Între timp, toate legumele se curăță și se taie în felii mai mari sau rondele, cum preferi. Se condimentează cu sare și piper și se pun într-o tavă de cuptor pe care ai tapetat-o cu ulei sau ai pus foaie de copt.
Se dă tava cu legume la cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute, la 200 de grade C, apoi se adaugă și știuca peste legume și se mai lasă pentru 12-15 minute la cuptor.
Poți pregăti și un mujdei din usturoiul zdrobit pe care îl amesteci cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și pătrunjel verde. Știuca la cuptor cu legume se servește proaspătă.
Știucă la cuptor cu lămâie
Ingrediente
- Două bucăți mari de știucă, aprox 1,5 kg;
- Două lămâi;
- Ulei, sare, piper, usturoi.
Mod de preparare
Peștele se spală bine și se curăță de organe. Se crestează pe ambele părți și poate fi lăsat în bucăți mai mari ori tăiat în bucăți mai mici.
Se stoarce sucul lămâilor și se amestecă cu 2,3 linguri de ulei și 2 căței de usturoi. Peștele se pune într-o tavă încăpătoare și pasta obținută se pune peste carne și se mai presară condimente după gust. Se amestecă bine totul și se unge bine știuca pe ambele părți pentru a se încorpora condimentele.
Se lasă tava cu știucă la rece pentru o oră sau două ore pentru a pătrunde toate aromele în carne. Ulterior, tava se dă la cuptor, în cuptorul preîncălzit în prealabil, și se lasă pentru 15-20 de minute, la 180 de grade C. Când peștele este aproape gata, poți pregăti și o mămăligă și un mujdei aromat de usturoi
Știucă la cuptor cu sos de roșii
Ingrediente
- Două bucăți de știucă;
- 300 ml suc de roșii;
- 100 ml vin alb;
- 3-4 căței de usturoi;
- O lingură de oțet;
- O lingură de zahăr;
- Două linguri de ulei;
- Chimen, busuioc, sare.
Mod de preparare
Peștele se spală și se curăță în interior și la exterior. Se taie capetele, se spală bine și se lasă să se scurgă pe un șervețel absorbant. Se presară la interior și exterior sare și piper și se lasă deoparte pentru 10-15 minute.
Între timp, cățeii de usturoi se feliază și se pun într-o tigaie cu ulei încins să se călească puțin. Când usturoiul își schimbă culoarea, se stinge cu vinul și se lasă până ajunge în punctul de fierbere.
Se adaugă peste vin și sucul de roșii și se mai lasă la fiert împreună pentru 5 minute. Se adaugă și condimentele, busuiocul uscat, chimenul, zahărul și lingura de oțet, apoi de potrivește sosul cu sare și piper și se ia de pe foc.
Peștele se pune într-o tavă pentru cuptor, iar deasupra lor se adaugă sosul pregătit. Se pune totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade C, iar din când în când se deschide cuptorul și se mai unge peștele cu sosul din tavă. Când peștele este gate, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se consumă cald cu mămăligă.
Știucă cu sos la cuptor
Ingrediente
- 2 fileuri de știucă;
- 1 roșie;
- 1 mango;
- 1/2 ceapă rosie;
- 1/4 pachet de unt;
- 1 cățel de usturoi;
- 1 lămâie, sare, piper.
Mod de preparare
Încinge cuptorul la 180 de grade. Pune știuca într-un vas de cuptor. Toacă roșia, ceapa roșie, mango și cubulețe de usturoi. Taie toate ingredientele în mod egal, deoarece acestea vor fi distribuite pe ambele fileuri. Topește untul și distribuie-l uniform pe ambele fileuri.
Tăie lămâia în jumătate și stoarce fiecare jumătate pentru fiecare file, direct peste pește. Presară sare, piper și usturoi uniform pe ambele fileuri de știucă. Distribuie uniform cubulețele de roșie, ceapa roșie și mango deasupra fiecăui file.
Se introduce în cuptor și se coace 30 de minute. Scoate știuca și las-o să se răcească timp de 5 minute. Servește cu pâine prăjită la cuptor.
Știucă la cuptor cu unt, lămâie și usturoi
Ingrediente
- 2 bucăți de știucă;
- 6 cuburi de unt;
- 5 căței de usturoi;
- ½ lămâie tăiată felii; sucul de la ½ lămâie mare.
- Coaja rasă de la ½ lămâie;
- 3 linguri ulei de măsline;
- Câteva crenguțe de cimbru proaspăt;
- Pătrunjel tocat mărunt;
- O lingură mentă uscată;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Peștele se spală și se curăță bine. Se pregătește o tavă de cuptor care se unge cu unt și se așază peștele cu pielea în jos. Se amestecă sucul de lămâie cu sare și piper și se adaugă peste pește.
Se presară deasupra și ulei, mentă uscată și se pune tava la frigider pentru 4 ore. Când se scoate din frigider, peste pește se adaugă restul de unt, ulei, coaja de la lămâie rasă, usturoiul pisat în tavă, cimbrul și sucul de lămâie.
Se dă totul la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute, la 200 de grade sau până când peștele capătă crusta dorită. Când se scoate peștele din cuptor, deasupra de presară pătrunjel proaspăt și se servește cald alături de cartofi la cuptor sau orez.
Citește și: Fructe pe care să le eviți când vrei să slăbești
Sursă foto: 123rf.com
costipescarul • 05.08.2024, 10:29
Daca este reteta de stiuca de ce ai fotografie apare un salau, oare asazisul ziarist este slab pregatit?