Unii oameni cred că stresul îi face să funcționeze mai bine, dar acest lucru este, rareori, adevărat, întrucât studiile oamenilor de știință au arătat in mod constant contrariul : stresul determină, de obicei, o persoană să facă mai multe greșeli. Pe lângă faptul că te face să uiți și unde ți-ai pus cheile sau telefonul, stresul poate avea și un puternic impact negativ asupra organismului tău.

Iată opt exemple în care stresul poate deveni extrem de periculos:

Te împiedică să-ți controlezi emoțiile

Noi cercetări arată că din cauza stresului îți porți pierde cu ușurință calmul. Un studiu efectuat de neurologi, în 2013 a demonstrat că și niveluri ușoare de stres pot afecta capacitatea noastra de ne a controla emoțiile.

În cadrul studiului, cercetatorii i-au învățat pe oamenii pe care i-au  intervievat tehnici de control ale stresului. Apoi i-au supus pe participanți sub un stres ușor, punându-i să-și țină mâinile  în apă rece cu gheață, în timp ce li se arătau imagini cu șerpi și păianjeni, iar aceștia nu au reușit să se calmeze.

„Rezultatele noastre sugerează că și cele mai ușoare  forme de stres, cum ar fi cel întâlnit în viața de zi cu zi, pot afecta capacitatea de a folosi tehnici cognitive cunoscute pentru a controla frica si anxietate”,  a explicat apoi autorul principal principal al studiului doctorul  Candace Raio.

Stresul poate agrava bolile

Unii oameni sunt mai predispuși la anumite boli, iar stresul cronic poate da undă verde acestor afecțiuni. Stresul poate agrava boli precum cancer, boli pulmonare, accidente fatale, suicid sau ciroză hepatică.

Mai mult, oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, au descoperit că minorii (copiii) ce sunt expuși unui stres cronic (pe termen lung) sunt mai susceptibili de a dezvolta o boală psihică, mai ales în cazul în care sunt predispuși genetic.

Totodată, stresul afectează sistemul imunitar, ceea ce îl face pe om mai vulnerabil la răceli și infecții.

Citește mai mult pe libertatapentrufemei.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News