Dovleacul este ingredientul special al toamnei și poate fi folosit într-o varietate de rețete. Unul dintre cele mai bune deserturi poate fi ștrudel cu dovleac, așa că mai jos te învățăm pas cu pas cum să pregătești acasă un ștrudel aromat cu cumplutură de dovleac.

Câte soiuri de dovleci sunt?

În funcție de întrebuințări, pe piață există o gamă variată de soiuri de dovleac. Este important de știut că există trei soiuri principale și anume: dovleci comestibili, dovleci de sămânță și dovleci decorativi.

Dovlecii comestibili

Dovleacul plăcintar

Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de dovleac cultivate la noi în țară. Îl poți recunoaște după forma lunguiață. Așa cum este și cunoscut, dovleacul plăcintar are un gust foarte dulce și este ideal pentru plăcinte.

Dovleacul american

Este soiul cunoscut adesea peste Ocean, mai ales atunci când se apropie sărbătoarea de Halloween. Dovleacul american este și el comestibil, ideal pentru supe, plăcinte sau alte preparate, dar este și des sculptat pentru decorațiuni. Îl poți recunoaște după forma rotundă și turtită la capete.

Dovlecii pentru semințe

Dovleac Atlantic Giant

Este dovleacul care crește cel mai repede și are o formă impresionantă. Există exemplare de dovleac Atlantic Giant care au depășit chiar câteva sute de kilograme. La acest soi, doar semințele se pot mânca.

Dovleac Styrian

Acesta este crescut exclusiv pentru semințele fără coajă, semințe din care se extrage ulei de foarte bună calitate. Acest soi de dovleac poartă denumirea regiunii austrice Styria.

Dovlecii ornamentali

Dovleac Turk Turban

Este soiul de dovleac care seamănă foarte bine cu un turban turcesc, după cum poartă și denumirea. Dovleacul are mai multe nuanțe atunci când ajunge la maturitate și poate cântări până la șase kilograme. Acesta este cel mai des folosit pentru aranjamente decorative.

Dovleac Crown of Thorns

Sau Coroana de țepi, unul dintre soiurile de dovleci cu un aspect diferit, asemenea unei coroane cu zece țepi sau vârfuri. Rolul dovleacului este strict decorativ.

Dovleac Lagenaria Dipper

Este un soi care se usucă repede, coaja devine lemnoasă și are un miros neplăcut. Este recomandat doar pentru decorarea locuințelor și îl poți recunoaște după forma rotundă la bază și ușor rotunjită spre vrej, cu un tub lung și subțire care poate ajunge până la un metru.

Beneficiile consumului de dovleac

Dovleacul ajută vederea

Dovlecii conțin carotenoizi, compușii care dau culoarea portocalie. Unul dintre acești pigmenți este betacarotenul, care este transformat parțial în vitamina A și oferă un avantaj pentru sănătatea ochilor.

Consumul de dovleac protejează împotriva apariției degenerării maculare, afecțiune ce apare odată cu înaintarea în vârstă.

Ajută în curele de slăbire

Dovleacul este o sursă bogată de fibre, dar cel mai important, are un conținut foarte scăzut de calorii. Consumul de dovleac îți oferă sațietate și nu kilograme în plus.

Datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul ajută și la diminuarea poftei de mâncare, iar asta ajută la o siluetă de invidiat.

Dovleacul previne febra musculară

Consumul de dovleac te ajută să îți revii mai ușor după un efort fizic, dar și să îți păstrezi mușchii funcționali la un nivel maxim, chiar și după ce antrenamentul fizic s-a încheiat. Dovleacul consumat înainte de efort te ajută să previi instalarea durerilor musculare de a doua zi.

Semințele de dovleac susțin sănătatea inimii

Semințele de dovleac, împreună cu nucile, sunt foarte bogate în produși chimici pe bază de plante, denumiți și fitosteroli. Aceștia sunt recunoscuți pentru beneficiile în reducerea colesterolului rău.

Semințele previn osteoporoza

Pentru că au un conținut bogat de zinc în compoziție, semințele de dovleac ajută la prevenirea apariției osteoporozei. Ele ajută și la reducerea inflamației în cazul artritei și pot ameliora simptomele menopauzei prevenind bufeurile și durerile de cap.

Consumul regulat de semințe de dovleac ajută la o funcționare normală a ficatului

Este recomandat un amestec de semințe de dovleac și semințe de in deoarece acest amestec conține antioxidanți, grăsimi sănătoase, dar și un conținut ridicat de fibre

Ștrudel cu dovleac și scorțișoară

Rețete de ștrudel cu dovleac

Ștrudel aromat cu dovleac

Ingrediente pentru aluat

  • 250 g făină;
  • 40 ml apă minerală;
  • 50 g iaurt;
  • 2-3 linguri ulei de măsline;
  • 20 g unt:
  • 1 ou:
  • Un praf sare:

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 g dovleac fără coajă;
  • 1 cubuleţ de unt;
  • 10 linguri zahăr;
  • Un praf sare;
  • 1-2 lingurite scorţişoară;
  • 2-3 pliculete zahăr vanilat.

Mod de preparare  

Se curăţă dovleacul de coajă şi se pune la fiert în apă cu sare. După ce s-a fiert, se scurge de apă şi se zdrobeşte cu blenderul, se pune untul şi se amestecă până capătă consistenţa unui piure.

Se lasă apoi să se răcească. Se pune într-un bol făina, se face o adâncitură şi se adaugă următoarele ingrediente: oul, sarea, uleiul, untul, iaurtul şi apa. Se amestecă până se obţine un aluat pufoas, uşor de modelat.

Se lasă câteva minute la frigider, împachetat în folie de plastic. După ce s-a răcit, piureul de dovleac se amestecă cu zahărul, scorţişoara şi zahărul vanilat.

Între timp, se dă drumul la cuptor la o temperatură de 180 ºC şi se tapetează tava cu unt şi cu făină. Se scoate aluatul de la rece, se întinde cu sucitorul şi se porţionează. Fâşiile de cocă se umplu cu amestecul de dovleac, se rulează şi se lipesc la capete să nu se desfacă.

Pentru un aspect plăcut, se ung cu ou bătut şi se bagă la cuptor. După ce s-au scos din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr. Se pot servi cu cremă de iaurt şi mirodenii.

Ștrudel cu dovleac și nucă

Ingrediente

  • Un pachet de foi pentru plăcintă;
  • 1,3 kg miez de dovleac plăcintar;
  • 150 gr zahăr;
  • 100 gr nucă mărunțită;
  • 50 gr unt;
  • 2 lingurițe scorțișoară.

Mod de preparare

Curăță dovleacul și dă miezul pe răzătoare. Scoate foile de plăcintă din congelator și lasă-le să se decongeleze. Nucile mărunțile pune-le puțin într-o tigaie, să se prăjească și să devină crocante.

Adaugă apoi și miezul dovleacului peste nuci, pune și zahărul împreună cu untul și călește totul până când se înmoaie dovleacul. Spre final, înainte cu 2 minute să oprești focul, adaugă și scorțișoara și amestecă totul. Lasă apoi compoziția de dovleac să se răcească.

Împarte umplutura de dolveac în trei. Unge fiecare foaie cu unt și suprapune câte patru foi, una peste alta. Pune apoi o parte din umplutură și rulează. Împăturește bine la capete pentru a nu curge umplutura. Procedează la fel cu restul de foi și umplutură.

Pune toate foile cu ștrudel într-o tavă de cuptor, în care ai pus hârtie de copt, și dă totul în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade, pentru 15 minute.

Când ai scos ștrudelul din cuptor, lasă-l să se răcească, apoi feliază-l.

Ștudel cu dovleac și nucă

Descoperă și cele mai bune rețete de prăjituri cu nucă

Ștrudel cu dovleac și măr

Ingrediente

  • Foi de aluat congelate;
  • 500 gr miez de dovleac;
  • 500 gr mere rase;
  • 150 gr merișoare;
  • 100 gr zahăr;
  • 70 ml ulei;
  • 70 ml apă;
  • ½ linguriță scorțișoară;
  • O esență de vanilie;
  • O lingură zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Pune puțin ulei într-o tigaie adâncă și adaugă miezul de dovleac împreună cu merele rase, merișoarele, zahărul, scorțișoara, esența de vanilie și zeama de lămâie. Amestecă totul bine și lasă pe foc pentru aproximativ 10-15 minute, sau până când se înmoaie miezul. Ia de pe foc și lasă să se răcească.

Întinde foile de aluat și unge-le pe fiecare cu puțin ulei și cu puțină apă, cu ajutorul unei pensule. Pune compoziția de dovleac cu măr peste foile de plăcintă, întinde-o bine până aproape de margini, și începe să rulezi către marginea de sus. Lasă la margini o distanță de aproximativ 5 cm.

Rulează ștrudelul, iar marginile pune-le sub aluat, pentru a nu se deschide în momentul coacerii și pentru a nu curge umplutura.

Unge din nou, pe întreaga suprafață, cu ulei, presară 2 lingurițe de zahăr brun deasupra și dă totul la cuptor, într-o tavă pe care ai tapetat-o cu o foaie de copt. Lasă la 200 de grade pentru 25 de minute, sa până când ștrudelul capătă o crustă aurie.

Când este gata, scoate ștrudelul din cuptor și lasă-l să se răcească înainte de a-l tăia în felii subțiri. 

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Plăcintă cu dovleac – rețete gustoase

Urmărește-ne pe Google News