Strugurii
Delicioasele fructe ale viei sunt utile în combaterea anemiei şi a epuizării resimţite după stările febrile. În plus, ajută la scăderea tensiunii (sunt bune, prin urmare, pentru hipertensivi), iar sucul obţinut din struguri roşii, consumat în cantităţi mari, ajută la tratamentul hemofiliei. Pieliţa strugurilor conţine substanţe care duc la scăderea colesterolului, proprietate care se păstrează şi după transformarea fructelor în vin. Din acest motiv, în ţările unde se consumă mult vin roşu, riscul de infarct e foarte mic. Æi frunzele de viţă sunt folosite în medicină. Acţionează ca dezinfectant şi pot opri sângerările locale. Sub formă de ceai sau infuzie, ajută la scăderea colesterolului şi a glucozei din sânge, fiind astfel un adjuvant la tratamentul diabetului zaharat.
Merele
Zicala “Un măr pe zi ţine medicul departe” e cât se poate de adevărată. Mărul conţine mulţi carbohidraţi, deci e o sursă bună de energie. De asemenea, are fibre alimentare, care grăbesc tranzitul intestinal şi ajută la scăderea colesterolului, împiedicând dezvoltarea aterosclerozei şi prevenind infarctul. Mărul nu are mai multă vitamina C decât alte fructe; totuşi, combinaţia de vitamine B şi C îl fac un bun fortifiant al sistemului imunitar. Iar datorită antioxidanţilor pe care îi conţine e un bun apărător împotriva cancerului de colon. Cidrul făcut din mere era folosit în antichitate pentru eliminarea calculilor renali şi biliari.
Gutuile
Cu un conţinut important de carbohidraţi, fibre alimentare, apă şi vitamine, gutuile sunt hrănitoare, energizante şi bune în combaterea constipaţiei. Previn şi tratează colicile abdominale, dacă sunt consumate crude. Sub formă de infuzie, tratează diareea la copii, iar dacă adăugaţi miere, aveţi remediul ideal pentru tuse.
Nucile
Bogate în acizi graşi nesaturaţi, nucile sunt utile în combaterea bolilor cardiace. În urma a numeroase studii, oamenii de ştiinţă au demonstrat că extractele de nucă menţin elasticitatea vaselor de sânge, împiedică formarea depunerilor de grăsimi şi diminuează nivelul de glucoză din sânge, grăbind regenerarea pancreasului în cazul bolnavilor de diabet. În medicina chineză, nucile sunt menţionate ca remediu pentru afecţiunile sistemului nervos, în bolile de piele şi de rinichi şi pentru tratarea impotenţei. În antichitate, nucile verzi erau folosite pentru combaterea viermilor intestinali, iar infuziile din scoarţa nucului se utilizau în caz de eczeme sau herpes. În homeopatie, nuca tratează afecţiunile cutanate, insomnia şi balonarea.
Perele
Înrudite cu merele şi gutuile, perele sunt bogate în vitaminele B şi C, precum şi în fibre alimentare. Acestea se găsesc imediat sub pieliţă, de aceea e important ca fructele să nu fie curăţate, ci doar bine spălate, înainte de a fi mâncate. Perele combat constipaţia, diminuează nivelul colesterolului şi previn cancerul, în special cel de colon. Sucul proaspăt de pere acţionează ca diuretic şi e util în tratarea gutei şi reumatismului. E un bun energizant şi ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi.
Prunele
Bogate în fibre alimentare, prunele sunt un remediu excelent împotriva constipaţiei. Totodată, ajută la scăderea colesterolului, combaterea reumatismului şi tratarea bronşitei şi a astmului. Prunele conţin o cantitate importantă de antioxidanţi, fiind utile în prevenirea cancerului şi întârzierea îmbătrânirii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 04.01.2024, 09:46
Strugurii pot fi folosiți în diverse rețete, de la salate și deserturi până la preparate culinare, oferind un gust dulce și aromat
Daniel9090 • 04.01.2024, 09:46
Din struguri se poate obține și suc proaspăt, care este o băutură sănătoasă și revigorantă
Daniel9090 • 04.01.2024, 09:45
Strugurii sunt materia primă esențială în fabricarea vinului. Soiurile diferite de struguri dau naștere unor tipuri variate de vinuri, fiecare având arome și caracteristici distincte