✔ Anemia – strugurii roşii şi negri conţin substanţe antianemice în cantităţi importante, iar vitaminele din complexul B conţinut de struguri ajută la fixarea fierului;
✔ Hipertensiunea – cura cu struguri este un tratament excelent pentru formele uşoare de hipertensiune;
✔ Bolile de ficat – o cură pe an cu struguri face minuni pentru tratarea hepatitei şi a sechelelor posthepatice;
✔ Afecţiunile biliare – cura e recomandată în tratamentul dispepsiei, a colecistitei şi pentru prevenirea şi tratamentul litiazei biliare, în forme uşoare;
✔ Digestia lentă – poate fi tratată consumând struguri (nu foarte dulci) cu minimum 30 de minute înainte de masă;
✔ Constipaţia – cojile strugurilor acţionează asupra colonului, ajutând la eliminarea materiilor reziduale;
✔ Guta – în cantitate mare, strugurii ajută la eliminarea din organism a acidului uric;
Uleiul obţinut din struguri e bun pentru vasele sangvine
✔ Bolile vasculare – uleiul din sâmburi de struguri ajută la menţinerea tinereţii şi elasticităţii vasculare şi conţine substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge;
✔ Bolile de inimă – consumul de ulei de struguri previne ischemia cardiacă şi tulburările circulatorii, cum ar fi hipertensiunea şi tensiunea arterială oscilantă;
✔ Apariţa unor tumori benigne, precum chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele şi adenofibroamele mamare, poate fi prevenită, datorită anumitor substanţe pe care le conţin sâmburii de struguri.
✔ Alzheimerul – poate fi prevenit prin consumul de struguri. Conform unor studii recente, s-a observat că substanţele antioxidante din sâmburii de struguri opresc procesele degenerative, care afectează creierul la persoanele în vârstă.