Potrivit datelor prezentate de autorii studiului, hipotalamusul, zonă a creierului care este responsabilă că reglările hormonale din organism, este cu circa 6% mai mic în cazul femeilor care iau în mod regulat anticoncepționale.
Rezultatele nu înseamnă, însă, că un hipotalamus mai mic la aceste femei are repercusiuni negative, spune Michael Lipton, radiolog la Colegiul de Medicină Albert Einstein și Centrul Medical Montefiore din New York, citat de discovermagazie.com.
„Este posibil să nu reprezinte deloc un risc. Poate fi doar un efect al modului în care funcționează medicamentul ”, spune el.
Pentru a ajunge la această concluzie, autorii studiului au intervievat 50 de femei, dintre care 21 folosesc anticoncepționale și restul nu.
Pe lângă scanarea creierului, femeile au avut de completat și chestionare cu privire la starea de spirit, personalitate și funcții cognitive, iar concluzia a fost că pe lângă mărimea diferita a hipotalamusului, cele care luau anticoncepționale erau și mai predispuse spre stări negative, de furie si depresie.
Dar specialiștii care nu au fost implicați în acest studiu spun că această descoperire ar putea să nu fie relevantă în condițiile în care există alte riscuri produse de consumul de anticoncepționale, cum ar fi cheagurile de sânge. ”În cele din urmă, această ultimă descoperire ar putea fi doar un alt factor de risc de care femeile trebuie să-l ia în calcul atunci când se hotărăsc să înceapă un astfel de tratament