„Studiul nostru de amploare nu a descoperit dovezi ale efectului protector al consumului de legume în ce privește apariția bolilor cardiovasculare”, a declarat pentru CNN Qi Feng, epidemiolog la Departamentul pentru Sănătatea Populației din cadrul Universității Oxford.

Deși în cadrul studiului s-a descoperit că legumele nepreparate pot proteja față de dezvoltarea de afecțiuni cardiovasculare, nu la fel stau lucrurile în cazul celor gătite. Iar orice beneficiu a dispărut când cercetătorii au luat în calcul și alți factori care protejează inima, precum nivelul de activitate fizică, nivelul de educație, fumatul, consumul de fructe, cel de carne roșie și procesată, folosirea de suplimente pe bază de vitamine și minerale. 

„Analizele noastre arată că aparentul efect protector al consumului de vegetale este dat de diferențele în ce privește situația socio-economică și stilul de viață”, a mai spus Feng. 

Nutriționist: „Asta nu înseamnă că ar trebui să ne oprim din a mânca legume”

Pe de altă parte, criticii studiului susțin că aceste concluzii ar fi unele pripite. 

„Deși acest studiu a descoperit că, odată ce alți factori care țin de stilul de viață sunt luați în considerare, consumul de legume nu e asociat cu o scădere a riscului de a dezvolta boli ale inimii și circulatorii, asta nu înseamnă că ar trebui să ne oprim din a mânca legume”, a declarat Victoria Taylor, nutriționist la British Heart Foundation. 

„Există multe dovezi care arată că hrana bazată pe alimente bogate în fibre, precum legumele, poate contribui la scăderea în greutate și la îmbunătățirea factorilor de risc care duc la declanșarea de boli ale inimii. Prezentul studiu observațional nu poate contrazice aceste dovezi, iar concluziile sale pot fi dezbătute, de vreme ce autorii ar fi putut ajusta factorii care țin de un consum mai redus de legume”, a spus și Naveed Sattar, profesor în medicină cardiovasculară și metabolică la Universitatea Glasgow din Scoția. 

Rezultatele nu sunt surprinzătoare. Alegerea unui singur element, cum sunt legumele, doar prin adăugarea lui la dietă, nu va schimba rezultatul dorit”, a declarat pentru CNN și Alice Liechtenstein, director în cadrul Laboratorului de Nutriție Cardiovasculară de la Universitatea Tufts.

Un lucru care a devenit clar în ultimul deceniu este faptul că nu ar trebui să ne uităm doar la un singur element din alimentație, ci la întregul regim alimentar.

Naveed Sattar, profesor universitar:

Doar cinci linguri de legume

Studiul a folosit date de la UK Biobank, o cercetare longitudinală pe aproape jumătate de milion de adulți din Marea Britanie, menită să investigheze modul în care genetica și mediul influențează dezvoltarea bolilor. 

La începutul studiului, oamenii au fost întrebați câte legume crude și gătite consumă și, ulterior, au fost urmăriți vreme de 10 ani pentru a se observa ce fel de afecțiuni dezvoltă și dacă vor suferi de boli ale inimii. 

În medie, britanicii au spus că ar consuma în jur de 5 linguri de legume în fiecare zi, adică numai 71 de grame sau o treime dintr-o ceașcă. În jur de două linguri și jumătate erau crude, iar celelalte erau gătite. 

„Este foarte puțin”, a declarat medicul Andrew Freeman, copreședinte al American College of Cardiologys Nutrition. 

Recomandările medicilor din Marea Britanie indică faptul că ar trebui consumate cinci porții de fructe și legume pe zi, fiecare porție având în jur de 80 de grame. 

În Statele Unite, aceste recomandări sunt chiar mai specifice, majorității adulților indicându-i-se consumul a cel puțin 1,5 cești de fructe pe zi și 2-3 cești de legume, ca parte a unui regim de viață sănătos. Asta înseamnă în jur de 48 de linguri de legume zilnic. 

„Este o cantitate foarte mare”, arată Freeman. „Așa că, întrebarea care se pune este: dacă oamenii incluși în studiu consumă o cantitate atât de scăzută de legume, ce altceva mai mănâncă și cum a influențat asta rezultatele?”. 

„Să se concentreze asupra întregii lor diete”

Gunter Kuhnle, profesor de nutriție la Universitatea Reading din UK, a vorbit și el despre impactul celorlalte alegeri alimentare ale oamenilor. 

„Oamenii care nu consumă legume trebuie să le înlocuiască cu altceva și, când se estimează efectul consumului de vegetale, este important de văzut cu ce le înlocuiesc”, arată el. „Acesta este un studiu foarte interesant, dar nu unul care trebuie să justifice preferința oamenilor spre a nu consuma legume”, a mai spus el. 

„Cel mai bun sfat pe care îl putem da oamenilor este să se concentreze asupra întregii lor diete, asupra alimentelor pe care să pună accent, respectiv asupra celor pe care să nu le consume”, declară și Liechtenstein. „În general, cred că datele sprijină efectele benefice ale unui regim alimentar bogat în fructe, legume, cereale integrale, pește, lactate degresate și relativ scăzut în zahăr și sare”. 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News