Bisfenolul A (BPA) este o substanţă care intră în componenţa unor materiale plastice, scrie BBC, citat de descopera.ro. Cutiile metalice de conserve sunt de obicei căptuşite cu un strat subţire de asemenea material plastic, având rolul de a preveni ruginirea şi a păstra produsele proaspete. De asemenea, bisfenolul A se regăseşte în unele ambalaje de băuturi răcoritoare – sticle de plastic şi „doze” metalice.
Cercetările arată că acest compus trece din stratul de material plastic în alimentul din cutie şi este absorbit rapid în organism.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard, SUA, au efectuat în acest sens un studiu pe 75 de voluntari. Timp de 5 zile, o parte din participanţi au fost rugaţi să consume supă vegetariană proaspăt gătită, iar alţii, supă din conservă. După o săptămână, dietele participanţilor au fost inversate – cei care consumaseră supă proaspătă au trecut la supa din conservă şi viceversa.
La sfârşitul studiului, testele efectuate au demonstrat că toţi cei care au consumat supă din conservă au avut bisfenol în mostrele de urină, comparativ cu doar 77% din cei care au mâncat supă proaspătă.Cu toate acestea, tot mai multe studii recente arată că BPA afectează echilibrul endocrin al organismului. În Uniunea Europeană, utilizarea bisfenolului A a fost interzisă, până în prezent, doar în plasticul folosit la fabricarea biberoanelor.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!