Studiul a fost publicat în “The Journal of clinical Endocrinology & metabolism”. Vitamina D este esenţială unei bune sănătăţi. Valorile normale trebuie să fie cuprinse între 30 şi 45 nanograme pe ml de sânge.
Vitamina D se găseşte în peştele gras, gălbenuş, organe, dar este mai ales fabricată de către organsimul nostru în prezenţa soarelui, dar nu în exces. Expunerea excesivă duce la blocarea producerii vitaminei D. Cercetătorii unei universităţi de stat din Brazilia au întreprins un studiu pe 1000 de locuitori din Recife, cu vârste între 13 şi 82 de ani. Toţi participanţii s-au expus zilnic la soare, fără protecţie şi fără să ia suplimente de vitamina D. Apoi le-a fost testat nivelul de vitamina D. Concluziile studiului au relevat că 72% dintre ei sufereau de carenţă de vitamina D. Cu cât participanţii au petrecut mai mult timp la soare fără protecţie, cu atât aveau un nivel mai scăzut al acestei vitamine.
Pericolele razelor UVA şi UVB
Razele UVA sunt responsabile de fotoîmbătrânirea cutanată. De zece ori mai numeroase decât UVB, acesea pătrund în derm, unde sunt oprite de melanină (care dă culoarea pielii). Dar 20-30% dintre ele ajung până în straturile profunde ale dermei, unde pot produce daune celulelor, iar în cazuri grave chiar tumori cutanate.
Razele UVB sunt responsabile de arsurile de soare, fiindcă majoritatea sunt absorbite de stratul cornos. Deşi sunt implicate şi ele în îmbătrânirea cutanată, au şi efecte pozitive, fiindcă declanşează fabricarea vitaminei D de către piele.