Stufatul de miel este un preparat culinar tradițional de Paște, însă ce ne facem dacă carnea de miel nu este pe gustul nostru și totuși vrem să avem în meniul de Paște stufat?
Ei bine, avem alternativa de stufat de porc. Carnea de porc poate înlocui carnea de miel într-o excelentă rețetă de stufat ideală pentru masa de Paște. Iată, așadar, câteva rețete de stufat de porc pentru un meniu de Paște la superlativ. Rețete de stufat mai complexe sau mai simple.
Cuprins:
Stufat de porc – rețeta tradițională
Ingrediente stufat de porc – rețeta tradițională: 1 kg cotlete de porc cu os, 10 legături de ceapă şi 10 de usturoi verde, o cană mare de borş, o lingură de pastă de tomate, cinci linguri de ulei, sare, puţin piper, rozmarin.
Mod de preparare stufat de porc – rețeta tradițională: carnea de porc se spală şi se pune la prăjit, câteva minute, la foc înăbuşit, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul tăiate în bucăţele de cel mult 3 cm lungime, se amestecă şi se mai lasă 5 minute. Se pun borşul fiert în prealabil, pasta de tomate şi o cană de apă. Se lasă să clocotească, iar când carnea e destul de fragedă, se sărează şi se piperează după gust, se pune puţin rozmarin şi se introduce la cuptor, la foc potrivit, circa 30 de minute, ca să mai scadă. Se poate servi cu verdeaţă proaspătă şi cu o linguriţă de dulceaţă.
Rețetă stufat cu carne de porc și usturoi verde la cuptor
Ingrediente rețetă stufat cu carne de porc și usturoi verde la cuptor
- 1 kg pulpa de porc
- 2-3 legaturi de ceapa verde
- 2-3 legaturi de usturoi verde
- o legatura de marar verde
- o legatura de patrunjel verde
- 200 g rosii decojite în bulion
- sare si piper dupa gust pentru asezonare
- delikat de legume
- ulei vegetal
Mod de preparare reteta stufat cu carne de porc și usturoi verde la cuptor
Carnea se taie cubulete, se spala, se usuca pe un prosop absorbant, se sareaza, se pipereaza si se pune la prajit în ulei.
Cand incepe sa se rumeneasca, carenea de porc se scoate cu o paleta, se pune într-o tava pentru cuptor, iar în uleiul în care s-a prajit carnea, se adauga ceapa si usturoiul taiate in bucati de marime medie si se calesc. Cand acestea s-au calit, se adauga rosiile, delikat de legume (pentru gust) si putina apa si se lasa în continuare la înabusit.
Aceasta compozitie gata pregatita, se rastoarna peste carnea din tava, se presara verdeata tocata marunt, se potriveste de sare si piper, daca mai e cazul se mai adauga putina apa, si se baga la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute.
Stufat cu carne de porc
Ingrediente stufat de porc: 800 g ceafa de porc (e recomandat o carne mai împănată), o ceapă medie, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, o lingură cu vârf de unt, o lingură cu vârf de făină, două linguri de ulei, două căni de supă de pui (poate fi peparată dintr-un cub de concentrat), o lingură de oțet de vin alb, o lingură de pătrunjel tocat, o linguriță de sare, un sfert de linguriță de piper negru măcinat.
Mod de preparare stufat cu carne de porc:
Pasul 1: Spălați foarte bine carnea, apoi tăiați-o bucăți. Curățați și tocați mărunt ceapa. Tăiați ceapa și usturoiul verzi în bucăți de aproximativ 7-8 cm.
Pasul 2: Încingeți untul într-o cratiță și înmuiați ceapa tocată mărunt. Când devine sticloasă, adăugați carnea și rumeniți-o bine. După ce s-a rumenit, adăugați făina și amestecați puțin. Stingeți cu oțet și apoi turnați supa de pui.
Pasul 3: Fierbeți la foc domol timp de 45 de minute, amestecând din timp în timp.
Pasul 4: În timp ce carnea fierbe, încingeți ulei într-o tigaie și înmuiați ceapa și usturoiul verzi.
Pasul 5: Adăugați soteul de verdețuri și pasta de roșii peste carne și continuați fierberea încă 15-20 de minute.
Pasul 6: Serviți stufatul cu pătrunjel tocat.
Rețetă de stufat din mușchi de porc la tigaie
Ingrediente stufat din mușchi de porc la tigaie
- 7-8 legaturi de ceapa verde
- 7-8 legaturi de usturoi verde
- sare, piper dupa gust
- muschi de porc taiat fasii
- 2 linguri de bulion
- patrunjel proaspat
- apa
Vezi și cum să faci o rețetă de stufat de pui!
Mod de preparare rețetă stufat din mușchi de porc la tigaie
Se pune carnea de porc la calit cu sarea si piperul, apoi se adauga ceapa si usturoiul taiate în bucatele mai mari împreuna cu patrunjelul si se lasa sa se inmoaie dupa care adaugam apa, cat sa acopere stufatul.
Lasam sa dea un clocot dupa care adaugam cele doua linguri de bulion.
Se mai lasa 2-3 minute si se opreste focul.
Deși porcul este mai prezent în bucătăria românească, mai ales iarna, el poate fi alegerea oricui și de Paște, alături de pască, ouă roșii și cozonac.
Dacă totuși vrei să încerci rețete de stufat de miel, dar și alte secrete, precum cum se marinează carnea de miel în baiț, nu sta pe gânduri, informația este la îndemână!