Cuprins:
Pentru cei care din diferite motive nu agreează carnea de miel, stufatul de pui este o alegere minunată atât de sărbători, cât și în oricare altă zi în care vor să introducă în alimentație minunatele verdețuri de primăvară.
Ce este stufatul
Fie că vorbim despre stufat de pui sau stufat de miel, acesta reprezintă un fel de mâncare scăzută, gătită din carne, ceapă și usturoi verde. Și pentru că este una dintre cele mai apreciate rețete de primăvară, la stufat se pot adăuga și alte verdețuri de primăvară, cum ar fi leurda sau spanac.
Stufat de pui – rețetă simplă
Ingrediente:
- 5-6 pulpe de pui
- 3 legături usturoi verde
- 3 legaturi ceapă verde
- 1 cutie roşii descojite
- 2 linguri ulei
- 2 foi de dafin
- pătrunjel
- 1 linguriță boia de ardei
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se prăjesc puțin pulpele de pui, într-o tigaie, în puţin ulei încins, pe ambele părţi. Apoi de dau deoparte. Toci ceapa şi usturoiul şi le căleşti împreună, aproximativ 2-3 minute. Adaugi roşiile decojite. Condimentezi cu sare, piper, boia şi foi de dafin. Laşi la fiert 10 minute. Aşezi pulpele într-o tavă specială, torni peste ele sosul şi dai la cuptorul încălzit la 200 de grade, aproxmativ 20-30 de minute. Se poate servi cu pătrunjel tocat.
Stufat de pui – rețetă pentru masa de Paște
Ingrediente:
- 750 g carne de pui cu os
- 8 legături ceapă verde
- 5 legături usturoi verde
- 2 linguri bulion
- 100 ml ulei
- 1 linguriță condimente pentru pui
Mod de preparare:
În ulei încins se prăjește carnea de pui. Se scoate și, în același ulei, se călesc ceapa și usturoiul tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, se presară condimentele pentru pui si bulionul desfăcut cu atâta apă cât sos se dorește a avea în final. Se lasă să dea un clocot. Într-un vas de cuptor, se așază carnea, se pune sosul de ceapă și se dă la cuptor pentru 30 de minute.
Stufat de pui cu leurdă
Leurda se aseamănă cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia că are chiar mai multe proprietăți terapeutice decât usturoiul pentru organism. Așadar, pentru un plus de aromă și de sănătate, adaugă leurdă la rețeta de stufat de pui.
Ingrediente:
- 1 kg carne de pui dezosat
- 5 legături ceapă verde
- 3 legături usturoi verde
- 3 legături de leurdă
- 1-2 cutii de roșii decojite bucățele (în funcție de cât de mult sos vrei)
- 100 ml ulei
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Carnea de pui tăiată în bucăți se rumenește puțin. Se scoate și, în același ulei, se călesc ceapa și usturoiul tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, se presară condimentele pentru pui si bulionul desfăcut cu apă sau roșiile decojite în sos. Peste acestea se pune leurda tocată fâșii. Se lasă să dea un clocot. Într-un vas de cuptor, se așază carnea, se pune sosul și se dă la cuptor pentru 20- 30 de minute.
Stufat de pui cu spanac
Spanacul este printre cele mai cunoscute verdețuri de primăvară, dar care se poate consuma tot timpul anului. Minunatul spanac conține multe vitamine și minerale, esențiale pentru o bună funcționare a organismului și este ideal pentru a fi adugat în orice rețetă de stufat de pui.
Ingrediente:
- 500 g piept de pui dezosat
- 2 legături ceapă verde
- 2 legături usturoi verde
- 500 grame de spanac proaspăt
- 1 cutie de roșii în suc de roșii
- 1 lingură de ulei
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Pieptul de pui se taie și rumenește în puțin ulei. Spanacul se spală bine și oprește 2 minute în apă fiartă. Apoi se scoate. Se scoate puiul din tigaie și, în același ulei, se călesc ceapa și usturoiul tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, se presară condimentele pentru pui sir oșiile decojite în sos. Peste acestea se pune spanacul. Se lasă să mai dea un clocot. Într-un vas de cuptor, se așază carnea, se pune sosul și se dă la cuptor pentru 20- 30 de minute.
Stufat de porc – o altă alternativă la stufatul de miel
Ingrediente
- 1 kg cotlete de porc cu os
- 10 legături de ceapă
- 10 de usturoi verde
- o cană mare de borş
- o lingură de pastă de tomate
- cinci linguri de ulei
- sare
- puţin piper
- rozmarin.
Mod de preparare
Carnea de porc se spală şi se pune la prăjit, câteva minute, la foc înăbuşit, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul tăiate în bucăţele de cel mult 3 cm lungime, se amestecă şi se mai lasă 5 minute.
Se pun borşul fiert în prealabil, pasta de tomate şi o cană de apă. Se lasă să clocotească, iar când carnea e destul de fragedă, se sărează şi se piperează după gust, se pune puţin rozmarin şi se introduce la cuptor, la foc potrivit, circa 30 de minute, ca să mai scadă.
Se poate servi cu verdeaţă proaspătă şi cu o linguriţă de dulceaţă.
Descoperă și alte rețete de stufat de porc!
Trucuri pentru o rețetă de stufat de pui reușită
- Dacă vrei un stufat de pui aromat, presară din belșug mărar și pătrunjel, înainte de servire.
- Stufatul de pui se servește cu mămăligă caldă.
- Pentru un gust deosebit, carnea pentru stufat se poate căli puțin în untură.
- Firele de ceapă și usturoi este bine să fie foarte fragede.
- În plus, cu cât mai multe verdețuri de primăvară vei folosi, stufatul de pui va fi mai aromat, dar și mai bogat în vitamine și minerale.
Dacă îți place carnea de pui, încearcă și aceste rețete cu piept de pui și cartofisau află cum poți să faci un ostropel de pui cu smântână savuros