Studiul vrea să identifice un tratament pentru persoanele care suferă de o depresie majoră după ce s-au despărţit neaşteptat de partenerul de viaţă sau în cazul decesului unuia din membrii cuplului. Cercetările au fost efectuate pe şoareci de prerie deoarece, spre deosebire de 95% dintre mamifere, aceştia formează legaturi pe viaţă cu partenerii lor. În urma monitorizării animăluţelor, s-a observat că, după ce au fost separaţi de semeni şi de parteneri, activitatea cerebrală s-a modificat în zone care au legătură cu anxietatea şi depresia. Când le-a fost administrat un anume compus chimic, semnalul „tradus” ca aceste sentimente a fost blocat în
Cercetătorii speră că, pe baza acestui compus chimic, să poată crea un medicament care va avea acelaşi efect şi asupra oamenilor, ajutându-i să treacă mai uşor peste şocurile pierderii cuiva drag.
„Va fi posibil ca oamenii să poată să treacă mai uşor în viitor peste o astfel de durere, prin folosirea unor inhibitori chimici ce îi vor trata pe pacienţii care suferă din cauza pierderii partenerului de viaţă”, şi-a exprimat speranţa Oliver Bosch, de la Universitatea Regensburg, din Germania, coordonatorul acestui studiu.