Sumacul este cunoscut drept condiment, dar este utilizat și ca plantă medicinală, mai ales în medicina tradițională orientală.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de sumac

Arborele de sumac a cărei denumire științifică este Rhus coriaria, este cunoscut și ca sumac sicilian este un arbust de foioase din familia Anacardiei. Este originar din sudul Europei și Asia de vest.

Planta de sumac

Arborele de sumac decorativ originar din Orientul Mijlociu mai este cunoscut și că oțetar mirositor. Fructele sale de culoare roșie se comercializează uscate sau măcinate și au gust acrișor.

Sumacul este înrudit cu caju și mango.

Sumacul preferă clima subtropicală și temperată și crește în întreaga lume, inclusiv în diferite părți ale Mediteranei, Asiei și Africii.

Există mai mult de 200 de specii diferite de sumac, toate aparținând genului Rhus. Cu toate acestea, Rhus coriaria – sau sumacul sirian – este soiul pe care oamenii îl cultivă cel mai frecvent pentru uz culinar și medicament naturist.Sumacul se caracterizează prin grupe mari și dense de fructe roșii aprinse, de mărimea mazării, pe care le produce.

Cum se folosește sumac

Sumac uscat

Sumacul poate fi folosit la mixuri de condimente pe care urmează să le puneţi pe carnea – pui, miel, peşte, fructe de mar – ce urmează să fie friptă pe grătar sau preparată la cuptor, precum şi la sosurile pentru marinate.

Poate fi presărat şi în tocăniţe cu carne sau legume, la supe sau dressing-uri pentru salate, unde poate fi un bun înlocuitor pentru lămâie sau oţet. Sumacul se adaugă şi în kebab, orez sau hummus.

Se pot folosi fructele proaspete pentru a face ceai, dar mai des se usucă și pisează pentru a fi utilizate ca supliment sau condiment culinar.

În plus, sumacul este şi un bun remediu natural, fiind bogat în vitamina C şi antioxidanţi

Beneficii și proprietăți ale sumacului

Sumacul este bogat într-o varietate de nutrienți și compuși antioxidanți. Cercetările sugerează că poate fi benefic pentru controlul glicemiei și ameliorarea durerii musculare induse de efort.

Bogat în nutrienți

Profilul nutritiv complet al sumacului rămâne în mare parte necunoscut, dar unele cercetări sugerează că acesta conține o serie de substanțe nutritive benefice. Acestea includ fibre, grăsimi sănătoase și câteva vitamine esențiale.

O analiză din 2014 a constatat că sumacul uscat nutrițional este alcătuit din aproximativ 71% carbohidrați, 19% grăsimi și 5% proteine.

Majoritatea grăsimilor din sumac provin din două tipuri speciale de grăsimi cunoscute sub numele de acid oleic și acid linoleic.

Acidul oleic este un tip de grăsime mononesaturată asociată în mod obișnuit cu sănătatea inimii. Se întâmplă, de asemenea, să fie grăsimea primară găsită în alte alimente obișnuite pe bază de plante, inclusiv măsline și avocado.

Acidul linoleic este un tip de grăsime polinesaturată esențială care este implicată în menținerea sănătății pielii și a membranelor celulare.

O analiză chimică din 2004 a fructelor de sumac proaspăt a constatat că peste 14% din acesta este alcătuit din fibre, un nutrient care susține sănătatea digestivă.

Există foarte puține date despre conținutul precis de micronutrienți al sumacului, dar unele cercetări sugerează că acesta conține cel puțin urme de mai mulți nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele C, B6, B1 și B2.

Bogat în antioxidanți

Sumacul este bogat în mai mulți compuși antioxidanți. Experții consideră că acesta poate fi motivul principal al potențialului terapeutic larg al sumacului.

Sumac conține o gamă largă de compuși chimici cu activitate antioxidantă puternică, inclusiv taninuri, antocianine și flavonoide.

Antioxidanții lucrează pentru a proteja celulele de daune și pentru a reduce stresul oxidativ din organism.

Există, de asemenea, dovezi că antioxidanții din alimente precum sumacul pot juca un rol în reducerea inflamației. Acestea pot ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Contraindicații

Sumacul este cunoscut ca un condiment sigur, fără reacții adverse raportate în cercetările clinice disponibile.

Totuși, deoarece sumacul este înrudit cu caju și mango, persoanele alergice la aceste alimente ar trebui să fie precaute.

Deoarece sumacul poate scădea glicemia, nu este recomandat nici celor care iau medicamente ce scad glicemia.

Rețete cu sumac

Sumacul este considerat secretul aromelor orientale. Puțin acrișor, dar parfumat, sumacul este ideal pentru hummus, salate, roșii coapte sau cărnuri.

Pui cu sumac

Pui cu sumac

Ingrediente:

  • 8 pulpe de pui
  • 2 cepe roșii, tăiate julien
  • 2 căței de usturoi pisați
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță ienibahar măcinat
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 lingură sumac
  • 1 lămâie, feliată subțire
  • 200 ml apă
  • 1 linguriță sare 1
  • linguriță piper negru
  • 1 lingură cimbru măcinat
  • 1 lingură semințe de susan

Mod de preparare:

Într-un castron mare, se amestecă carnea de pui cu ceapa, usturoi, ulei de măsline, condimente, lămâie, usturoi, supă sau apă, sare și piper. Se bagă la frigider peste noapte pentru a absorbi aromele. Se încălzește cuptorul la 200 de grade. Se pune carnea cu tot cu sosul format, într-o tavă. Pulpele de pui trebuie puse la distanță unele de altele, cu partea cu piele în sus. Se presară restul de sondimente și ceapa pe deasupra și se bagă la cuptor. Se coace 30-40 de minute, până când puiul se rumenește frumos.

Pește cu sumac

Peste cu sumac

Ingrediente:

  • 2 peşti Dorada sau orice alt pește dulce preferați
  • 2 linguri cu sumac,
  • 4 căţei de usturoi, zdrobiţi,
  • 1/2 linguriţă cu turmeric,
  • 3 linguri cu ulei de măsline extravirgin,
  • 1 lingură cu suc de lămâie,
  • 2 linguri cu apă,
  • 1 vârf de linguriţă cu sare,
  • piper ,
  • pătrunjel proaspăt

Mod de preparare:

Crestați peştii pe ambele părţi şi puneţi-i într-o tavă. Amestecaţi, într-un bol, lingurile cu ulei, sumacul, turmericul, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, apa, sarea şi piperul.

Turnaţi jumătate din acest amestec deasupra peştilor şi ungeți-i bine pe ambele părţi, în interior, precum şi în interiorul crestăturilor pe care le-aţi făcut.

Lăsaţi-i 30 de minute să se pătrundă de aroma condimentelor. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius şi, după ce au trecut cele 30 de minute, introduceţi peştii la cuptor, unde îi veţi lăsa 20 de minute.

Puneţi în farfurii şi, dacă serviţi peştele cu o garnitură de cartofi natur, nu uitaţi să picuraţi pe fiecare cartof un pic de ulei de măsline extravirgin şi să presăraţi pătrunjel proaspăt tocat.

Urmărește-ne pe Google News