Ingrediente:
► 500 g mazăre nouă
►o țelină mică
►o legătură ceapă
►o legătură pătrunjel
►o rădăcină pătrunjel
►o lingură zahăr sau o lingură miere
►sare
►o lingură ulei de măsline
►piper verde măcinat
►50 g unt
►crutoane aromate cu usturoi și ulei de măsline
1. Se curăță mazărea, se spală şi se fierbe.
2. Separat, se curăță legumele, se spală și se pun să fiarbă în 2 litri de apă cu sare, zahăr și o lingură ulei de măsline. Se acoperă și se fierb la foc mediu.
3. După ce a fiert mazărea, se scoate în sită să se scurgă. Se verifică dacă au fiert și legumele și se scot. Se dă deoparte ceapa, iar restul se pasează împreună cu mazărea.
4. Piureul obținut se omogenizează cu zeama în care au fiert legumele. Se adaugă sare și piper, după gust, iar la final, înainte de a o lua de pe foc, se pune untul. Se servește cu crutoanele aromate și cu pătrunjel verde.