Cuprins:
Despre carnea de cocoș
Carnea de cocoș este un element de bază al bucătăriei franceze, în special celebrul coq-au-vin (literalmente „cocoș în vin”).
Cocoșul are o creastă caracteristică și o masă musculară mai mare datorită unei cantități mai semnificative de hormoni masculini. Este o pasăre din ordinul Galliformes și din subspecia Gallus gallus domesticus. Astfel, cocoșul este pur și simplu un pui de mascul care a ajuns la maturitate sexuală (deci cu vârsta de peste 6 luni).
De asemenea, deoarece cocoșul este mai mare decât găina, este mai greu și poate crește până la 3 kg. Carnea sa este mai fermă, dar și mai gustoasă decât cea a puiului.
Cocoșul are o carne foarte aromată și gustoasă, dar este mai fermă decât a altor păsări de curte. De aceea, este de obicei fiert timp de câteva ore pentru a o frăgezi.
Carnea de cocoș este rar prezentă în magazinele alimentare. Probabil că va trebui să o iei de la țărani. Odată ce ai găsit un cocoș, asigură-te că are carnea fermă. Dacă cocoșul este vândut întreg, cu tot cu cap, asigură-te că creasta este moale și nu este uscată. În plus, culoarea sa trebuie să fie strălucitoare.
Poți găti cocoșul într-o tocăniță, precum celebrul coq-au-vin. Este recomandat să marinezi carnea în prealabil pentru a o frăgezi și mai mult. Se gătește apoi în marinată, cu adaos de diverse ierburi, precum cimbru, rozmarin și usturoi, sau legume precum morcovi, ciuperci sau altele. Gelatina, rezultată în urma fierberii pieliței sale, leagă sosul care se formează de la sucul cărnii. Fiartă, carnea de cocoș devine o supă sau o ciorbă senzațională, indiferent de legumele și zarvatul pe care îl adaugi.
Într-un mod ceva mai exotic, cocoșul poate fi gătit și cu curry sau cu alte amestecuri de condimente. Poți să servești cocoșul în sos cu cartofi la abur, orez și paste proaspete.
De asemenea, pot fi consumate și crestele cocoșului. Pentru a le pregăti, este suficient să le fierbi într-un amestec de apă sărată, făină și suc de lămâie, înainte de a le răzui și freca cu sare (pentru a îndepărta stratul exterior), apoi să le prăjiți la tigaie într-o bază de unt. Este puțin ciudat, dar probabil îți va plăcea, dacă încerci.
Rețete de supă de cocoș
Supă de cocoș cu tăieței de casă
- Piept de cocoș
- Spate de cocoș
- 1 ceapă
- 1 kg morcovi
- 1 țelină
- 1 legătură pătrunjel
- Tăieței făcuți în casă
- Sare
- Piper
Carnea se spală bine și se pun la fiert într-o oală cu apă sărată, la foc mic. Se spumează bine ori de câte este nevoie. Legumele se curăță, se spală și se toacă în bucăți mici. Se pun în oală după ce carnea nu mai face spumă.
Când carnea de cocoș a fiert și legumele sunt moi, se scoate carnea și se adaugă sare și piper. Se pun tăieței de casă, în timp ce carnea se scoate de pe oase și se mărunțește.
Se pune carnea înapoi în oală, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și se oprește focul.
Supă de cocoș cu găluște
- Un cocoș
- 2 Moscova
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 ceapă
- Verdeață
- Un ou
- Griș
Se taie în bucăți cocoșul și se spală bine, apoi se pune într-o oală mare cu apă și sare la foc mic.
Legumele curățate se pun și ele întregi. Focul se lasă mic și se spumează supa ori de câte este nevoie. Zeama trebuie să fie limpede. Găluștele se fac din ou și griș amestecate până obții un aluat ca o smântână. Se lasă 10 minute la odihnit și apoi se ia cu lingurița și se pune în supă. Se lasă să fiarbă până se umflă și sunt gătite la mijloc.
După ce carnea a fiert, se scoate și se pun legumele într-un castron. Zeama se trece prin sită și se adaugă tăieței. Carnea și zeama se pun înapoi în oală, pentru că se pot mânca.
Când tăiețeii s-au gătit, se adaugă verdeața și se oprește focul.
Supă acră de cocoș
- 1 cocoș
- 4 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 2 rădăcini de păstârnac
- 1 țelină
- 2 cepe
- 2 legături leuștean
- 2 ardei grași
- 1 cartof
- Ulei de măsline
- 1 gălbenuș
- Sare
- Piper
- 1 l de borș
Se spală și se taie carnea, apoi se pune la fiert în aproximativ 3 litri de apă cu sare. Se spumează ori de câte ori este nevoie și se lasă la foc mic.
Legumele, în afară de cartof și ardei gras, se spală și se toacă mărunt. Se călesc în puțin ulei de măsline și se adaugă în zeama în care fierbe carnea de cocoș.
Se adaugă și cartoful și ardeiul gras, se adaugă sare și piper și se lasă la foc mic.
Când carnea e gata, alege bucățile care vor rămâne în carne și adaugă borșul. Lasă să mai fiarbă 10 minute și drege ciorba cu un gălbenuș de ou și opțional smântână. Pune verdeața tocată și servește cu pâine proaspătă.
Supă clară de cocoș
- Bucăți de carne de cocoș
- 1 morcov mare
- 1 țelină
- 1 păstârnac
- Rădăcină de pătrunjel
- Sare
- Piper
- Pătrunjel
- 1 ardei gras
Bucățile de carne de cocoș se spală bine și se pun la fiert la foc mic într-o oală mare cu apă. Se lasă la fiert și se spumează de câte ori e nevoie. Se adaugă morcovul și celelalte legume curățate, întregi.
Când legumele s-au fiert bine și carnea aproape cade de pe os, se îndepărtează din supă legumele și carnea. Carnea poate fi mărunțită și pusă înapoi în supă sau poate fi folosită pentru alte preparate.
Legumele se îndepărtează, se sărează supa și se potrivește de piper. Se adaugă verdeața tocată mărunt și se servește.
Zeamă de cocoș – rețeta lui Adi Hădean
- 1 cocoș
- Sare
- Boabe de piper
- 1 măr
- 1 ceapă
- 1 ardei
- 2 rădăcini de păstârnac
- 3-4 morcovi
- 1 țelină
- 1/2 gulie
- Pătrunjel
- Fidea
Se taie și se spală cocoșul, se curăță legumele și se pune totul la fiert, la foc mic. Se adaugă inclusiv sare și boabe de piper. Se spumează ori de câte ori este nevoie. Se strecoară zeama și se adaugă pătrunjel tocat mărunt. Se fierbe 2 minute fideaua și se adaugă în supă.
Carnea fiartă se ia de pe os și se adaugă înapoi în supă, alături de morcov. Se servește caldă.
Sursa foto: 123rf.com
Șnițel vienez – cum a apărut și cu ce este deosebită rețeta de șnițel vienez