Cuprins:
Este sezonul roșiilor bine coapte, aromate și pline de savoare, motiv pentru care acum poți pregăti cele mai bune rețete de bulion de roșii, dar și supe de roșii proaspete. Mai jos îți dezvăluim câteva rețete rapide de supă de roșii pe care să le încerci acasă.
Rețete pentru supă de roșii
Supă de roșii, rețetă clasică
Ingrediente
- 2 kg roșii coapte;
- 3 morcovi;
- 2 cepe;
- O țelină, un păstârnac, un ardei roșu;
- Sare, ulei, busuioc, crenguțe de cimbru.
Mod de preparare
Pentru început, opărește roșiile în apă clocotită pentru 2-3 minute, iar după asta decojește-le și îndepărtează partea lemnoasă de lângă codiță.
Pune într-un vas încăpător roșiile și apă cât să le acopere. Adugă crenguțe de cimbru, frunze de busuioc și lasă pe foc timp de 15-20 de minute, cât fierb roșiile.
Între timp, curăță restul legumelor și toacă-le mărunt, după care pune-le la călit în puțin ulei și 250 ml de apă până se înmoaie.
Dup ce roșiile au fiert, ia-le de pe foc și dă-le prin blender. Pune apoi sucul obținut peste legumele din vas care sunt deje pe foc. Amestecă totul și mai completează cu apă, dacă este nevoie până obții consistența dorită.
Condimentează după gust cu sare și piper, apoi presară frunze de busuioc proaspăt deasupra și servește supa de roșii caldă.
Supă de roșii cu tăieței de casă
Ingrediente
- 1 kg roșii coapte;
- 3 morcovi;
- Un ardei roșu, o ceapă;
- O rădăcină de țelină, o rădăcină de păstârnac;
- 2 linguri de ulei.
Ingrediente pentru tăieței
- 150 gr făină;
- Un ou;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Începe cu pregătirea tăiețeilor de casă. Bate oul într-un bol și pune făina într-un castron încăpător. Fă o adâncitură în făină și adaugă oul. Amestecă aluatul și frământă-l până când are o consistență omogenă. Dacă este nevoie, adaugă puțină apă deasupra.
Când aluatul este gata, lasă-l deoparte pentru 30 de minute. După acest timp, întinde aluatul într-o foaie subțire, lasă-l să se usuce, după care taie fâșii subțiri și mai lasă deoparte până când va fi nevoie să îi adaugi în supă.
Pentru a pregăti supa, taie toate legumele mărunt, fără roșii, și pune-le la călit în puțin ulei pentru 3-4 minute. Adaugă apă peste și lasă-le să fiarbă.
Roșiile pune-le la fiert în apă clocotită pentru 2-3 minute, apoi decojește-le și pasează-le în blender.
Când restul legumelor au fiert, adaugă și sucul de roșii peste și amestecă. Mai poți adăuga apă dacă vrei o consistență mai lichidă. Acoperă vasul și mai lasă totul la fiert pentru 15 minute.
Spre final, în ultimele 10 minute de fierbere, adaugă tăiețeii și amestecă pentru a nu se lipi între ei. La final, condimentează după gust și toarnă pătrunjel verde deasupra.
Supă cremă de roșii
Ingrediente
- 1 kg roșii bine coapte;
- 3 morcovi;
- 3 căței de usturoi, 2 cepe;
- Un ardei roșu, un păstârnac, o țelină;
- Un dovlecel, 3 cartofi;
- Ulei, sare, piper.
Mod de preparare
Spală legumele și toacă-le mărunt, fără roșii. Pune-le la călit într-o oală potrivită, adaugă apă peste, cât să le acopere, și lasă la foc mic.
Pune roșiile la fiert în apă clocotită pentru 2-3 minute, apoi decojește-le. Pasează-le apoi într-un blender. Când restul legumelor au fiert, pasează-le și pe ele într-un blender până obții o pasta fină.
Amestecă apoi sucul de legume cu cel de roșii și pune totul la fiert pentru câteva minute. Condimentează după gust cu sare și piper și pătrunjel verde.
Supă de roșii rece, gazpacho
Ingrediente
- 1 kg roșii coapte;
- 1 castravete;
- 1 ardei gras roșu,1 ardei gras verde;
- 2 căței de usturoi;
- două fire de ceapă verde;
- 75 g coajă de pâine albă;
- două linguri de oțet, ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare
Roșiile și ardeii se curăță de semințe și se mărunțesc, apoi se pun într-un bol încăpător. Se adaugă castravetele curățat și mărunțit, ceapa tocată și usturoiul zdrobit, apoi pâinea mărunțită, sare și piper după gust, oțetul și vreo două linguri de ulei de măsline.
Se amestecă bine, cu mâinile, zdrobind legumele, ca să lase zeamă. Se acoperă cu folie alimentară și se bagă la frigider pentru câteva ore. După ce s-a răcit, se pasează totul foarte bine cu un blender. Se poate adăuga ulei, dacă nu are consistența potrivită, plus sare, piper și oțet, dacă mai e nevoie.
Se acoperă din nou și se lasă iar la frigider. Înainte de servire, se amestecă, se asezonează iar, dacă e nevoie, se presară busuioc mărunțit și se adaugă câteva picături de ulei de măsline. Poate fi însoțită de pâine stropită cu ulei de măsline și prăjită pe grătar.
Supă de roșii cu orez
Ingrediente
- 500 g roşii proaspete;
- 3 morcovi;
- O ceapă, un ardei roșu;
- O rădăcină de ţelină;
- 150 ml ulei;
- 100 ml supă de legume/sau apă;
- 50 gr orez;
- O linguriță de zahăr;
- O legătură de pătrunjel;
- Sare după gust.
Mod de preparare
Se curăţă şi se spală legumele, după care se taie mărunt şi se călesc în ulei. Se acoperă cu apă şi se lasă la fiert 20 de minute. Când au fiert se adaugă orezul şi se asezonează cu sare şi piper. Când orezul e “al dente”, se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi supa de legume. Se fierb încă 6 minute, se adaugă zahărul şi pătrunjelul tocat.
Sursă foto: 123rf.com