Supă cremă de linte
Ingrediente : 100 g de linte ; un morcov; o ceapă; o felie de ţelină mare; o rădăcină de pătrunjel ; un ardei gras; doi căţei de usturoi; două linguri de ulei de măsline; zeamă de lămâie; pătrunjel verde.
Alegem lintea de eventualele impurităţi, dacă este cazul, şi o spălăm în mai multe ape. Spălăm, curăţăm şi tăiem legumele în bucăţi mari şi le punem la fiert odată cu lintea, în 2,5 litri de apă cu puţină sare. Când toate legumele sunt fierte, scurgem apa în care au fiert, păstrând totuşi un pahar de supă deoparte. Adăugăm cei doi căţei de usturoi şi cu un blender vertical pasăm foarte bine legumele până obţinem o cremă fină pe care o subţiem cât ne place de mult cu supa păstrată în pahar. Asezonăm cu sare şi piper după gust, adăugăm puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Presărăm cu pătrunjel proaspăt tocat şi servim cu crutoane aromate din pâine.
Supă cremă de morcovi şi cartofi
Ingrediente: 150 g de cartofi; 450 g morcovi; o ceapă; o tulpină de ţelină; cca 1,25 litri apă; 200-250 ml iaurt; două linguriţe vegeta; sare (dacă mai e nevoie); piper; 3-4 linguri de ulei de măsline.
Într-o cratiţă se pune uleiul. Când uleiul e cald, se adaugă morcovii şi ceapa tăiate mărunt. Se prăjesc puţin, doar pentru a da culoare supei. Se pune apa, apoi ţelina şi cartofii tăiaţi bucăţi. Se adaugă vegeta şi se fierbe amestecul până când toate ingredientele sunt moi, cam 40 de minute după ce dă în clocot. Cratiţa se ia de pe foc, se pasează legumele, se adaugă iaurtul şi se amestecă foarte bine. Se potriveşte de sare şi de piper. Se serveşte fierbinte.
Supă cremă de broccoli cu smântână
ingrediente: un broccoli de aproximativ 500 grame ; 2 cartofi mici; o ceapă albă; 3 căţei de usturoi; două linguri de unt; 500 ml apă; două linguri de smântână grasă; 5 linguri de parmezan proaspăt ras (sau puteţi înlocui cu caşcaval ras); sare; piper.
Cartofii spălaţi şi curăţaţi se taie cubuleţe. Se separă broccoli în bucheţele, iar tulpina se taie cubuleţe. Într-o oală se pun la călit în unt ceapa tocată şi usturoiul zdrobit. Se călesc acoperite timp de un minut, după care se adaugă restul de legume şi apa. Se ţine oala pe foc până când legumele sunt fierte, apoi se ia oala de pe foc şi se pune toată supa în blender. Se mixează supa la viteză mică până ce se obţine o pastă cremoasă şi se condimentează (opţional) cu piper. La final se adaugă smântână şi parmezan ras (sau caşcaval ras). Farfuriile cu supă se pot decora cu pătrunjel verde sau smântână