Supă cremă de morcovi şi cartofi
Ingrediente: 150 g de cartofi; 450 g morcovi; o ceapă; o tulpină de ţelină; cca 1,25 litri apă; 200-250 ml iaurt; două linguriţe vegeta; sare (dacă mai e nevoie); piper; 3-4 linguri de ulei de măsline.
Într-o cratiţă se pune uleiul. Când uleiul e cald, se adaugă morcovii şi ceapa tăiate mărunt. Se prăjesc puţin, doar pentru a da culoare supei. Se pune apa, apoi ţelina şi cartofii tăiaţi bucăţi. Se adaugă vegeta şi se fierbe amestecul până când toate ingredientele sunt moi, cam 40 de minute după ce dă în clocot. Cratiţa se ia de pe foc, se pasează legumele, se adaugă iaurtul şi se amestecă foarte bine. Se potriveşte de sare şi de piper. Se serveşte fierbinte.
Supă cremă de broccoli cu smântână
ingrediente: un broccoli de aproximativ 500 grame ; 2 cartofi mici; o ceapă albă; 3 căţei de usturoi; două linguri de unt; 500 ml apă; două linguri de smântână grasă; 5 linguri de parmezan proaspăt ras (sau puteţi înlocui cu caşcaval ras); sare; piper.
Cartofii spălaţi şi curăţaţi se taie cubuleţe. Se separă broccoli în bucheţele, iar tulpina se taie cubuleţe. Într-o oală se pun la călit în unt ceapa tocată şi usturoiul zdrobit. Se călesc acoperite timp de un minut, după care se adaugă restul de legume şi apa. Se ţine oala pe foc până când legumele sunt fierte, apoi se ia oala de pe foc şi se pune toată supa în blender. Se mixează supa la viteză mică până ce se obţine o pastă cremoasă şi se condimentează (opţional) cu piper. La final se adaugă smântână şi parmezan ras (sau caşcaval ras). Farfuriile cu supă se pot decora cu pătrunjel verde sau smântână