12. Salată floarea-soarelui
Ingrediente: pentru salată – un piept de pui dezosat, patru cartofi, doi morcovi, patru castraveţi acri, 100 g porumb conservat, câteva măsline fără sâmburi, chips-uri; pentru maioneză – un gălbenuş fiert, un gălbenuş crud, 200 ml ulei, o linguriţă de muştar, sucul de la o jumătate de lămâie şi sare.
Mod de preparare: se pregăteşte maioneza fărâmiţând gălbenuşul fiert şi amestecându-l cu cel crud şi cu puţină sare. Se adaugă muştarul, apoi uleiul şi sucul de lămâie. Se fierbe pieptul de pui şi se taie cubuleţe. Se fierb cartofii şi morcovii şi se taie şi ei mărunt. Castraveţii se curăţă de coajă, după care se toacă fin.
Într-un castron se pun cartofii, morcovii, pieptul de pui şi castraveţii. Se adaugă maioneza şi se amestecă bine Se răstoarnă pe un platou mare şi se aranjează sub forma unei grămăjoare. Se netezeşte şi se acoperă cu boabe de porumb. Măslinele se taie mărunt şi se presară la mijloc, pentru a se crea impresia unui miez de floarea-soarelui, iar din chipsuri se fac petalele florii.
13. Pulpă de porc la cuptor
Ingrediente: o pulpă de porc, sare, piper, cimbru, câţiva căţei de usturoi, ulei, castraveciori muraţi.
Mod de preparare: pulpa de porc se condimentează cu sare, piper şi cimbru, se crestează şi se împănează cu usturoi din loc în loc, apoi se pune într-o tavă. Se toarnă puţin ulei şi apă cât s-o acopere şi se dă la cuptor cam două ore. Din când în când, se stropeşte pulpa cu zeama din tavă, ca să nu se usuce. Se serveşte cu castraveţi muraţi.
Reţetă trimisă de Nely Itco, judeţul Iaşi
14. Ciorba de perisoare
Ingrediente: pentru perişoare – 500 g carne tocată de porc, două ouă, piper, o legătură de mărar verde tocat, o jumătate de linguriţă de sare, o jumătate de ceapă tocată mărunt, o lingură şi jumătate de orez, două linguri de făină; pentru zeamă – o jumătate de rădăcină de ţelină, doi morcovi, o jumătate de ceapă, un ou, sare, ulei, patru cartofi, spaghete, zarzavat, două polonice de suc de roşii, borş, pătrunjel, busuioc, oregano, cimbru.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele pentru perişoare şi se fac biluţe mici. Ţelina, morcovii şi ceapa se toacă şi se pun la fiert în apă cu sare şi două linguri de ulei. După ce s-au fiert legumele, se pun cartofii tăiaţi pe jumătate şi spaghetele. Când cartofii au fiert pe jumătate, se adaugă două polonice de suc de roşii şi o lingură de zarzavat.
Se lasă pe foc în continuare până când cartofii şi spaghetele sunt fierte, apoi se adaugă borşul, după gust. Când borşul dă în fiert, se pun perişoarele şi se lasă să fiarbă până când acestea se adună la suprafaţă. Se stinge focul şi se adaugă un ou bătut, amestecat cu câteva linguri de ciorbă răcită. La final, se pun pătrunjelul verde tocat, busuioc, oregano şi cimbru. Se acoperă oala cu un capac, ca să se înăbuşe condimentele.
Reţetă trimisă de Ionela Răsteanu, judeţul Brăila
15. Pulpe de pui cu frigărui de legume şi sos tzatzichi
Ingrediente: patru pulpe de pui, un dovlecel mic, un ardei gras roşu, un ardei gras galben, o vânătă mică, o ceapă, doi castraveţi, 100 g de usturoi, sare, piper, cimbru, o linguriţă de muştar, o lingură de ketchup, o linguriţă de miere, ulei, un iaurt gras.
Mod de preparare: se spală bine pulpele de pui, se crestează şi se lasă la scurs pe un şerveţel. Se pregăteşte o marinată din două linguri de ulei, ketchup, trei căţei de usturoi, sare, cimbru, piper, miere şi muştar.
Se pune peste pulpe şi se lasă aşa cel puţin o jumătate de oră. Între timp, se spală şi se taie ardeii, dovlecelul, vânăta şi ceapa, se aşază alternativ pe beţele de frigărui, se stropesc cu ulei de măsline, apoi se presară sare şi piper. Se pregăteşte şi un mujdei de usturoi-pastă.
Acesta se amestecă bine cu iaurtul gras şi cu castraveţii daţi pe răzătoare şi scurşi de apă, se potriveşte de sare şi iată sosul tzatzichi! Se frig pulpele şi frigăruile pe grătar, întorcându-se pe toate părţile, şi se servesc calde, stropite cu tzatzichi.
16. Mâncare de orez cu praz şi măsline
Ingrediente: trei fire de praz, două cepe, 250 g măsline, două linguri de pastă de tomate, un pahar de orez, o linguriţă de vegeta, trei linguri de ulei, sare şi pătrunjel.
Mod de preparare: ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit cu ulei, vegeta şi puţină apă. Prazul curăţat şi spălat se taie în bucăţele şi se adaugă peste ceapa înăbuşită. Se pune şi puţină apă şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Când sunt aproape fierte, se pun pasta de tomate, orezul fiert separat, măslinele şi sarea. Se ia vasul cu toate ingredientele de pe foc şi se bagă la cuptor pentru 20 de minute. Se ornează cu pătrunjel.
17. Caserolă de ton
Ingrediente: 425 g macaroane, o cană de pesmet, 50 g parmezan ras, o ceapă tocată mărunt, trei linguri de făină, doi litri de supă de pui, o cană şi jumătate de lapte, 425 g ton din conservă, o cană de mazăre fiartă, ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: se fierb macaroanele în apă cu sare, se scurg şi se pun deoparte. Într-un castron se amestecă pesmetul, parmezanul şi două linguriţe de ulei de măsline. Într-o tigaie se încălzesc două linguri de ulei, se adaugă ceapa şi se căleşte cam opt minute, cu sare şi piper, până devine moale.
Peste ceapă se adaugă făina şi se amestecă până se încorporează. Se pune apoi supa de pui, urmată de lapte. Se amestecă din când în când şi se lasă sosul pe foc până când începe să fiarbă, apoi se reduce flacăra şi se mai lasă vreo opt minute, amestecând mereu, până când sosul se îngroaşă.
Se adaugă macaroanele, tonul scurs şi mazărea şi se potriveşte de sare şi piper. Se transferă totul într-o tavă de copt şi se pune deasupra amestecul de pesmet, parmezan şi ulei. Se încălzeşte cuptorul la 220o C şi se coace până când crusta de deasupra devine galben aurie – aproximativ 25 de minute. Se lasă să se răcească 10 minute înainte de servire.
18. Salată de ţelină cu măr şi maioneză
Ingrediente: trei mere acrişoare rase, o ţelină mare rasă, apă, oţet, maioneză.
Mod de preparare: se opăresc ţelina şi mărul în apă cu oţet, apoi se amestecă bine cu maioneză. Se pune totul într-un vas şi se decorează după bunul plac.
19. Raţă pe varză
Ingrediente: o raţă de un kilogram şi jumătate, o varză murată, o varză dulce, două cepe, piper boabe, patru linguri de bulion, 300 ml apă, două foi de dafin, ulei şi sare.
Mod de preparare: se taie cepele şi se pun la călit în ulei, într-o cratiţă mare. Se adaugă varza murată şi cea crudă tăiate fideluţă şi se călesc împreună până se înmoaie varza.
Se adaugă piperul, foile de dafin şi sarea, apoi se pune bulionul dizolvat în 300 ml de apă şi se lasă la fiert cinci minute. Raţa se spală, se taie pe burtă, se desface şi se condimentează cu sare şi piper. Se aşază în cratiţă peste varza călită şi se lasă o oră şi jumătate în cuptorul încins la 160 grade Celsius.
20. Friptură de miel cu mămăliguţă
Ingrediente: o pulpă de miel, trei frunze de dafin, piper boabe, doi căţei de usturoi, 100 ml ulei, 100 ml vin alb, două cepe mari, oţet de mere, sare, mălai, o lingură de făină.
Mod de preparare: se taie carnea de miel în bucăţi potrivite şi se lasă de seara până dimineaţa într-un baiţ (sos aromatizat) făcut din 100 ml ulei, două cepe tăiate julien, un căţel de usturoi tocat mărunt, sare (după gust), 100 ml vin alb, piper boabe şi trei frunze de dafin. Dimineaţa se pune în tavă şi se dă la cuptor la foc potrivit.
Din când în când, se ia sos din tavă cu lingura şi se pune peste carne, ca să nu se usuce. Când este gata, friptura se mută într-o oală cu capac, se pune deasupra un amestec din oţet de mere şi un căţel de usturoi tocat mărunt şi se scutură bine oala, ca să pătrundă sosul în carne. Într-un tuci se pune apa la fiert, cu puţină sare şi o lingură de făină.
Când apa dă în clocot, se toarnă mălai în ploaie şi se amestecă bine cu o lingură de lemn până când mămăliga se desprinde de pe margini. Se răstoarnă pe farfurie şi se serveşte lângă friptură.
Colţul vedetei: Anca Rusu găteşte vită cu ciuperci Mun în sos de stridii
Cunoscută şi sub numele de “Prinţesa-polonic”, Anca Rusu, vedeta Antenei 1, are o mare pasiune pentru gătit. Recent, ea şi-a lansat un blog culinar pe care ne îmbie cu reţete delicioase, pe care le-a moştenit chiar de la bunica ei. Iată una dintre ele: vită cu ciuperci Mun în sos de stridii.
Ingrediente: 150 g carne de vită tăiată cubuleţe, 50 g de ciuperci Mun deshidratate, 50 ml sos de stridii, un morcov tăiat rondele, jumătate de ceapă tăiată fâşii, un ardei gras tăiat în bucăţi medii, 150 g orez thai fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj, două linguri de ulei vegetal, sare şi piper.
Mod de preparare: ciupercile se hidratează 15 minute în- tr-un vas cu apă fierbinte, apoi se scurg bine şi se taie fâşii. Într-un wok se încinge uleiul şi se pune la rumenit carnea de vită. După două minute se asezonează cu sare şi piper şi se adaugă şi ciupercile.
Se ţin pe foc împreună încă 2-3 minute, apoi se pun celelalte legume. După alte 2-3 minute se adaugă sosul de stridii, sare şi piper, iar preparatul e gata. Se serveşte cald, pe pat de orez fiert.
21. Budincă de conopidă
Ingrediente: două conopide, 400 g ciuperci, 600 ml lapte, trei linguri de griş, trei linguri de smântână, 100 g unt, cinci ouă, 200 g caşcaval, două linguri de pesmet, sare şi piper.
Mod de preparare: se desfac conopidele în bucheţele, se spală şi se pun la fiert. Se face un griş cu lapte şi, după ce se răceşte, se adaugă gălbenuşurile, smântâna, caşcavalul, sarea şi piperul. Se amestecă bine, apoi se lasă compoziţia deoparte.
Ciupercile se curăţă, se taie julien şi se pun pe foc pentru cinci minute, în apă cu sare. Într-o tigaie se topeşte untul, apoi se adaugă ciupercile scurse de apă şi se călesc 10 minute. Se adaugă ciupercile în compoziţia de griş, după care se pun conopida aproape fiartă şi piper, după gust. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă în compoziţie.
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se pune pesmet, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se taie după ce s-a răcit.
22. Prăjitură cu prune şi brânză
Ingrediente: 300 g biscuiţi, 200 g unt, două linguri de cacao, şase ouă, 600 g brânză dulce, două pliculeţe de zahăr vanilat, 350 g zahăr + două linguri de zahăr, 200 ml frişcă lichidă, 125 g iaurt gras, 600 g prune, sos de ciocolată.
Mod de preparare: se spală prunele, se taie în jumătăţi, se scot sâmburii, apoi se lasă fructele la scurs pe un şerveţel. Se sfărâmă biscuiţii în robotul de bucătărie şi se toarnă peste ei untul topit, amestecat cu două linguri de zahăr şi cu două linguri de cacao. Se omogenizează şi se întinde amestecul într-o formă rotundă cu pereţi detaşabili, ca şi cum am aşeza aluatul pentru o tartă, acoperind şi pereţii formei până la jumătate.
Se dă la cuptor la foc mic 20 de minute. Se bat ouăle cu 350 g de zahăr şi cu zahărul vanilat, apoi se încorporează brânza. Se toarnă amestecul de brânză peste blatul de biscuiţi şi se aşază prunele peste compoziţie. Se dă la cuptor 40 de minute la foc mediu, apoi se lasă să se răcească bine două-trei ore. Se bate frişca foarte bine, se amestecă apoi cu iaurtul şi se întinde această cremă peste prăjitură. Se ornează cu sos de ciocolată.
23. Alivenci
Ingrediente: 400 g brânză de vaci dulce, patru albuşuri, patru linguri de mălai, două linguri de făină, două linguri de smântână, o lingură de unt, sare şi smântână pentru servit.
Mod de preparare: cele patru albuşuri se bat spumă foarte bine. Separat se freacă brânza cu smântâna, untul şi sarea, apoi se adaugă făina şi mălaiul, iar la sfârşit, albuşurile bătute spumă. Se aşază într-o formă de chec şi se dă la cuptor pentru 40-45 minute. Se taie cât e caldă şi se serveşte cu smântână.
Pentru a participa la concurs, trebuie să trimiteţi pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2) sau la e-mail retete@libertatea.ro o reţetă deosebită, cu care v-aţi uluit prietenii sau cea mai delicioasă reţetă moştenită de la mama ori de la bunica. Scrisoarea trebuie să fie însoţită de o fotografie a mâncării preparate după reţeta respectivă şi de datele dv. de contact – adresa completă şi un număr de telefon. Săptămânal, cele mai originale reţete vor fi premiate, iar numele câştigătorilor vor fi publicate în următoarele ediţii ale ghidului TV Libertatea de weekend. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un expert-bucătar şi vor fi contactaţi de un reprezentant al SC Ringier România SRL. APASĂ AICI PENTRU A VEDEA TOT REGULAMENTUL CONCURSULUI!