137. Chilli cu carne

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148Ingrediente: 400 g carne tocată de vită, trei cepe, trei ardei graşi de culori diferite, trei căţei de usturoi, două linguri de ulei de măsline, 100 ml sos de chilli, 100 ml vin roşu, un cub Knorr de legume, două cutii de roşii decojite, două linguriţe de oregano, o linguriţă de piper măcinat, sare, o linguriţă de boia de ardei dulce, o cutie de fasole roşie, orez fiert, pătrunjel.
Mod de preparare: se toacă cepele mărunt şi se călesc în puţin ulei de măsline, se adaugă carnea, apoi, după vreo două-trei minute, ardeii mărunţiţi şi usturoiul zdrobit, sosul de chilli, vinul şi condimentele. Se pun şi cele două conserve de roşii şi se lasă la foc mic aproximativ o oră. La sfârşit, se adaugă fasolea fiartă din conservă şi se mai lasă să fiarbă cinci minute. Se serveşte cu orez fiert şi se asezonează cu pătrunjel tocat.
Reţetă trimisă de Gena Grosu, Brăila

138. Piept de pui marocanSupercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148

Ingrediente: două bucăţi de piept de pui, o lă­mâ­ie, un păhărel de ulei de măsline, piper alb, un pic de scorţişoară şi un pic de nucşoară, coaja rasă de la o lămâie, sare.
Mod de preparare: se aşază bucăţile de piept de pui în tavă. Se amestecă toate celelalte ingrediente şi se pun peste carne. Se lasă la macerat o oră, după care se bagă tava la cuptor pentru 40 de minute.
Reţetă trimisă de Tudor Baila, Cernavodă

De vorbă cu ChatGPT despre candidații la președinție. Eu cu cine votez?, ediția digitală
Recomandări
De vorbă cu ChatGPT despre candidații la președinție. Eu cu cine votez?, ediția digitală

139. Rulouri de pui cu bacon şi broccoli

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148
Ingrediente: 600 g piept de pui, patru linguriţe de muştar, 400 g broccoli, un ardei gras roşu, 150 g bacon, patru linguri de ulei, două crenguţe de cimbru, 400 g morcovi mici, sare, piper.
Mod de preparare: se spală pieptul de pui, se usucă bine cu ajutorul unor prosoape de hârtie şi se taie felii. Acestea se bat uşor, se condimentează cu sare şi piper şi se ung cu muştar. Se spală broccoli, se desface în bucheţele şi se opă­reş­te 3 minute în apă clo­cotită cu o linguriţă de sare. Se procedează la fel cu mor­covii. După opărire, legumele se scurg şi se lasă la răcit. Ardeiul se curăţă şi se taie fâşii. Pe fiecare felie de pui se aşază un bucheţel de broccoli şi o fâşie de ardei gras, apoi se rulează şi se înveleşte într-o felie de bacon. Se prinde cu o scobitoare la mijloc, ca să nu se desfacă. Rulourile astfel formate se prăjesc 8-10 minute, pe toate părţile, în ulei încins în care a fost pus şi cimbru. Se servesc cu morcoviori şi cu bucheţe- l­ele de broccoli rămase.
Reţetă trimisă de Amalia Cîrstea, Bucureşti

140. Budincă de cartofi

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148Ingrediente: două kilograme de cartofi, 500 g carne tocată, o linguriţă de cimbru, o lingurinţă de condimente pentru carne, o linguriţă de sare, două fire de pătrunjel, câteva frunze de salată verde, 50 g margarină, 100 ml ulei, 100 ml lapte.
Mod de preparare: cartofii tăiaţi cuburi se spală şi se fierb în apă cu sare cam 30 de minute. Øntr-o tigaie se pun 50 ml de ulei, cimbru, condimente şi sare şi se căleşte în acest a­mes­­tec carnea, cam 20 de minute. Din cartofii fierţi se face un piure: se pasează cartofii şi se ames­tecă bine cu margarina şi cu laptele cald, după care se potriveşte de sare. Se ia un vas de Yena, se unge cu uleiul ră­mas, se pune în el ju­mătate din cantitatea de piure, peste acesta se aşază carnea călită, apoi res­tul de piure. Se dă la cuptor circa 15 minute. Când e gata, se pre­sa­ră deasupra pă­trun­­jel tocat. Se serveşte pe un platou acoperit cu frunze de salată.
Reţetă trimisă de Adina Mariana Stoica (foto mic), Râmnicu Vâlcea

Sile Cămătaru, la un pas de a ieși din pușcărie. Motivul pentru care instanța a respins inițial cererea de liberare: s-ar reîntoarce la „activitatea infracțională”
Recomandări
Sile Cămătaru, la un pas de a ieși din pușcărie. Motivul pentru care instanța a respins inițial cererea de liberare: s-ar reîntoarce la „activitatea infracțională”

141. Sărăţele cu macSupercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148

Ingrediente: pentru aluat – 250 g margarină, două linguri de un­tu­ră, 350 g brânză telemea, o lin­gură de borş, esenţă de vanilie, o bucăţică de drojdie, făină (cât cuprinde pentru un aluat uşor de modelat), 50 ml lapte sau a­pă minerală, un iaurt mic; pentru decor – două ouă, mac, caş­caval ras.
Mod de preparare: se amestecă bine toate ingredientele. Dacă telemeaua e sărată, coca nu mai necesită sare, dacă nu, se mai pune sare, după gust. Se fră­mân­tă până iese un aluat care nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă la crescut 45 de minute. Se întinde coca până se obţine o foaie de circa 2 mm şi se taie în diverse forme. Se ung cu două ouă bă­tu­te şi se pre­sa­ră mac, apoi se ba­gă la cuptor până devin aurii. Cu puţin timp înainte de a fi scoase din cuptor, se presară pe ele caş­­caval ras şi se mai lasă 5 minute.
Reţetă trimisă de Geta Rizoiu, Giurgiu

142. Pişcoturi

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148Ingrediente: 250 g nuci măcinate, 250 g zahăr pudră, două linguri de făină, trei gălbenuşuri, o linguriţă de scorţişoară măcinată, o lingură de zeamă de lămâie, coaja rasă de la o lămâie; pentru glazură – 250 g zahăr pudră, un albuş, o lingură de zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se freacă zahărul cu găl­be­nu­şurile până se obţine o cremă, se adaugă coaja de lămâie şi scorţişoara, apoi zeama de lămâie, nucile măcinate şi făina. Se frământă un aluat mai tare, care se întinde într-o foaie de 1 cm grosime şi se taie apoi fâşii late de 2 cm. Fiecare fâşie de aluat se taie în batoane de circa 7-8 cm, care se aşază într-o tavă unsă şi tapetată cu făină sau cu hârtie de copt, cu distanţă între ele, ca să nu se li­peas­că. Se coc la foc mediu, 15-20 de minute. Între timp, se cerne zahărul pudră, se dizolvă în albuş şi zeamă de lămâie şi se freacă până se trans­for­mă într-o compoziţie cre­moasă. Batoanele calde se ung cu această glazură şi se lasă o oră să se răcească.
Reţetă trimisă de Georgiana Gabriela Moraru, Prahova

Fotbalistul Vinícius, pictură murală uriașă în centrul Bucureștiului. „Blocul acesta începe să devină faimos”. Lucrarea este realizată de un artist brazilian celebru
Recomandări
Fotbalistul Vinícius, pictură murală uriașă în centrul Bucureștiului. „Blocul acesta începe să devină faimos”. Lucrarea este realizată de un artist brazilian celebru

143. Ruladă cu brânză

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148
Ingrediente: 450 g făină, 800 g brânză telemea, 100 g griş, 50 ml ulei, şase ouă, 100 g smântână, 50 g untură, sare, piper.
Mod de preparare: se amestecă făina cu două ouă, untură, sare, piper şi ulei. Se frământă o cocă de consistenţă potrivită, care se lasă “să se odihnească” 20 de minute. Se întind două foi din coca obţinută, se pudrează cu făină şi se pune pe ele un amestec făcut din brânză, smântână, griş şi trei ouă. Se rulează, se ung cu un ou bătut şi se dau la cuptor.
Reţetă trimisă de Nicoleta Racoviţă

Diana Munteanu Niculescu face papanaşi pentru fiul ei, David

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148

O părea ea divă la TV, dar acasă, Diana Munteanu Niculescu e o adevărată gospodină. Nu ezită să-şi pună şorţul şi să gătească pentru fiul ei, David, şi pentru soţ, Claudiu Niculescu. Vedeta ne-a spus cum face desertul preferat al băieţelului ei de aproape trei anişori: papanaşii cu smântână şi dulceaţă.
Ingrediente: 200 g brânză de vaci, patru linguri de zahăr, un ou, un plic de zahăr vanilat, un pic de coajă de lămâie rasă, griş, un praf de sare, o cană de pesmet, puţin ulei de măsline; pentru decor – 150 g dulceaţă, 200 g de smântână.
Mod de preparare: se amestecă foarte bine brânza, zahărul, oul, coaja de lămâie şi zahărul vanilat cu un praf de sare. Apoi se adaugă în ploaie griş, până când din aluat se pot forma papanaşi. Se pune pe foc o cratiţă cu apă şi cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se adaugă papanaşii. În cinci minute, aceştia se vor ridica deasupra apei; din acest moment mai trebuie lăsaţi încă 20 de minute la fiert. Când sunt gata se dau prin pesmet şi se prăjesc foarte puţin într-o tigaie în care s-au pus două linguri de ulei de măsline. Se servesc cu dulceaţă şi cu smântână.
Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148

144. Prăjitură cu glazură de lămâie

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148Ingrediente: pentru aluat – 90 g unt topit, două ouă, 80 g zahăr, 60 g făină de grâu, 20 g făină de porumb; pentru glazura de lămâie – un ou, două linguriţe de făină de porumb, 40 g zahăr, 50 g suc de lămâie, coajă de lămâie, 20 g unt; pentru glazură – şase linguri de zahăr pudră, o lingură de suc de lămâie.
Mod de preparare: se amestecă ouăle şi zahărul într-un bol, apoi se adaugă un pic de apă caldă. Se cerne făina de grâu şi de porumb şi se pune în compoziţia cu ou, omogenizându-se. Se toarnă şi untul topit şi se a­mes­tecă. Se pune aluatul obţinut într-o tavă acoperită cu hârtie de copt şi se bagă în cuptor 30-35 de minute, la 180°C. Se pun ingredientele pentru crema de lămâie (cu excepţia untului) într-o tigaie, se dau la foc mic şi se ames­tecă până se îngroa­şă. Se ia tigaia de pe foc şi se ada­ugă untul, amestecându-se până se topeşte. Se aco­peră cu o folie şi se lasă la răcit. Blatul se taie în trei părţi egale, între care se pune cremă de lămâie. Se gla­zu­rează cu amestecul de zahăr pudră şi suc de lămâie.
Reţetă trimisă de Adrian Florescu, Braşov

145. Prăjitură cu budincă

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148
Ingrediente: 900 g biscuiţi, un litru de lapte, un plic de budincă de cacao, un plic de budincă de vanilie, două pachete de unt, cinci linguri de zahăr pudră, două plicuri de zahăr vanilat, două linguri de cacao, nucă de cocos.
Mod de preparare: din fiecare plic se face câte o budincă după reţeta obişnuită, cu lapte, şi se lasă să se răcească. Se amestecă un pachet de unt cu două linguri de zahăr pudră şi cele două plicuri de zahăr vanilat, apoi se adaugă budinca de vanilie răcită. Celălalt pachet de unt se amestecă bine cu trei linguri de zahăr pudră şi o lin­gură cu cacao, se adaugă budinca de cacao şi se omogeni­zează. Se aşază un rând de biscuiţi pe un platou şi se pune jumătate din crema de vanilie. Se aşază următorul rând de biscuiţi şi se pune jumătate din crema de cacao. Se repetă cu restul de biscuiţi şi de cremă. Se pudrează cu cacao şi se presară nucă de cocos.
Reţetă trimisă de Ecaterina Cimpoeru, Bucureşti

146. Ochiuri în pârjoaleSupercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148

Ingrediente: şase ouă, 500 g carne de porc tocată, două felii de pâine înmuiate în lapte, un gălbenuş, cinci căţei de usturoi, un vârf de cuţit de măghiran, 100 g pesmet, 50 ml ulei, 50 g unt, sare, piper, o legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: se amestecă într-un castron carnea, pâinea înmuiată, gălbenuşul, usturoiul pisat, măghiranul, pătrunjelul tocat mărunt, sarea şi piperul. Se omo­ge­ni­zează, apoi se formează şase pârjoale mă­ricele, care se presează în mijloc cu o lin­gură. Se trec prin pesmet, se pun într-o ta­vă cu puţin ulei şi se dau la cuptor, la foc potrivit. După o jumătate de oră, se scoate tava, se pune în mijlocul fiecărei pârjoale puţin unt şi un ou, apoi se bagă din nou tava în cuptor pentru aproximativ 15 minute.
Reţetă trimisă de Angelica Trică, Vâlcea

147. Muşchiuleţ file

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148Ingrediente: un muşchiuleţ de porc de 1,5 kg, o căpăţână de usturoi tocat mărunt, 10 g pastă de ardei iute, oregano, cimbru, foi de dafin, rozmarin, trei linguri de sos de roşii, 200 ml de vin roşu sec, un pic de untură, trei linguri de ulei, sare, piper.
Mod de preparare: după ce e sărat şi piperat, muş­chiu­leţul “se îmbracă” în­­tr-un amestec făcut din usturoi tocat mărunt, sos de roşii, pastă de ardei iute, condimente şi 50 ml de vin. Se pun câteva foi de dafin pe bucata de carne, apoi se înfăşoară într-un tifon uns cu untură şi, ulterior, în hârtie de copt. Se rulează, se leagă bine cu sfoară şi se bagă în frigider. După trei zile, se pune într-o tavă cu vin, trei linguri de ulei şi apă şi se dă la cuptor. Se ţine o oră, se înlătură hârtia şi tifonul şi se mai bagă la cuptor încă 45 de minute.
Reţetă trimisă de Elena Caba, Bucureşti

148. Pui cu ciuperci şi măsline

Supercolecţia 200 de reţete de la cititori | Astăzi, reţetele 137-148
Ingrediente: şase linguri de ulei de măsline, doi piepţi de pui, o ceapă mică, 200 g măsline verzi fără sâmburi, 200 g măsline negre fără sâmburi, două cutii de ciuperci, sare, piper; pentru sos – 50 g măsline la alegere, două linguri de pastă de tomate, o cană de apă.
Mod de preparare: pieptul de pui se taie cubuleţe, se sărează şi se pune la prăjit în ulei de măsline până se rumeneşte. Între timp, se toacă ceapa şi ciupercile. Separat, se pregăteşte sosul: măslinele se mixează în blender până se formează o pastă, apoi se adaugă pasta de tomate şi apa şi se amestecă. După ce pieptul de pui s-a rumenit, se adaugă ceapa tocată şi se mai lasă un minut. Peste această compoziţie se pun ciupercile şi sosul pregătit în prealabil. Se a­da­ugă sare şi piper după gust, apoi se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă 15 minute la foc mic, amestecând din când în când. După ce s-a făcut, se scoate capacul, se adaugă măslinele verzi şi negre fără sâmburi şi se mai lasă 10 minute.
Reţetă trimisă de Ana Raluca Voicu, Bucureşti

Iată câştigătorii celei de-a zecea săptămâni de concurs (20 – 26 ianuarie)

Viorica Trică, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat o HOTĂ ELECTRICĂ
Premii de consolare, constând în DVD-uri, au obţinut:
1. Cristina Georgiana Ilie, Bucureşti
2. Cristina Szekely, Cluj-Napoca
3. Sabina Andrei, Bucureşti
4. Alexandru Marin Badea, Galaţi
5. Liana Grosu, Brăila
6. Monica Vătu, Bucureşti
7. Dorin Mihai Răsteanu, Dolj
8. Mihaela Vulpe, Bucureşti
9. Claudia Elena Cioici, Timiş
10. Mihaela Cristina Nicolae, Bucureşti
Pentru a participa la concurs, trebuie să trimiteţi pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2) sau la e-mail retete@libertatea.ro o reţetă deosebită, cu care v-aţi uluit prietenii sau cea mai delicioasă reţetă moştenită de la mama ori de la bunica. Scrisoarea trebuie să fie însoţită de o fotografie a mâncării preparate după reţeta respectivă şi de datele dv. de contact – adresa completă şi un număr de telefon. Săptămânal, cele mai originale reţete vor fi premiate, iar numele câştigătorilor vor fi publicate în următoarele ediţii ale ghidului TV Libertatea de weekend. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un expert-bucătar şi vor fi contactaţi de un reprezentant al SC Ringier România SRL. VEZI TOT REGULAMENTUL CONCURSULUI

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

MirunaI   •   26.08.2023, 12:39

Ce multe idei bune

EmiM   •   05.08.2023, 15:50

Bune idei

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Analiză: Atacul israelian asupra Iranului este cel mai mare din ultimele decenii
Știrileprotv.ro
Analiză: Atacul israelian asupra Iranului este cel mai mare din ultimele decenii
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Destinația de vis unde mergeau în vacanță sute de mii de copii români, în fiecare an, e o ruină în 2024. Era unul dintre cele mai frumoase locuri din România, pe vremuri: ”Totul e în paragină”
FANATIK.RO
Destinația de vis unde mergeau în vacanță sute de mii de copii români, în fiecare an, e o ruină în 2024. Era unul dintre cele mai frumoase locuri din România, pe vremuri: ”Totul e în paragină”
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
GSP.RO
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
Care sunt cele mai bune ouă vândute în supermarketurile din România. Mihaela Bilic le recomandă: “Merită lăudate”
FANATIK.RO
Care sunt cele mai bune ouă vândute în supermarketurile din România. Mihaela Bilic le recomandă: “Merită lăudate”
Acuzată că l-ar fi înșelat pe fostul soț, Alex Militaru, cu actualul iubit, Carmen Grebenișan a răbufnit și a spus TOT! Ce a povestit influencerița
Unica.ro
Acuzată că l-ar fi înșelat pe fostul soț, Alex Militaru, cu actualul iubit, Carmen Grebenișan a răbufnit și a spus TOT! Ce a povestit influencerița
Taxă nouă în factura de energie electrică. O vom plăti de luna aceasta
Financiarul.ro
Taxă nouă în factura de energie electrică. O vom plăti de luna aceasta
Pelerinaj de Sf. Dumitru 2024. Mărturia unui băieţel care a stat ore-n şir la coadă pentru a ajunge la moaşte
Observatornews.ro
Pelerinaj de Sf. Dumitru 2024. Mărturia unui băieţel care a stat ore-n şir la coadă pentru a ajunge la moaşte
Horoscop 27 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi destul de agreabilă, dar care le îndeamnă mai mult spre partea practică a lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi destul de agreabilă, dar care le îndeamnă mai mult spre partea practică a lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI