138. Piept de pui marocan
Ingrediente: două bucăţi de piept de pui, o lămâie, un păhărel de ulei de măsline, piper alb, un pic de scorţişoară şi un pic de nucşoară, coaja rasă de la o lămâie, sare.
Mod de preparare: se aşază bucăţile de piept de pui în tavă. Se amestecă toate celelalte ingrediente şi se pun peste carne. Se lasă la macerat o oră, după care se bagă tava la cuptor pentru 40 de minute.
Reţetă trimisă de Tudor Baila, Cernavodă
139. Rulouri de pui cu bacon şi broccoli
Ingrediente: 600 g piept de pui, patru linguriţe de muştar, 400 g broccoli, un ardei gras roşu, 150 g bacon, patru linguri de ulei, două crenguţe de cimbru, 400 g morcovi mici, sare, piper.
Mod de preparare: se spală pieptul de pui, se usucă bine cu ajutorul unor prosoape de hârtie şi se taie felii. Acestea se bat uşor, se condimentează cu sare şi piper şi se ung cu muştar. Se spală broccoli, se desface în bucheţele şi se opăreşte 3 minute în apă clocotită cu o linguriţă de sare. Se procedează la fel cu morcovii. După opărire, legumele se scurg şi se lasă la răcit. Ardeiul se curăţă şi se taie fâşii. Pe fiecare felie de pui se aşază un bucheţel de broccoli şi o fâşie de ardei gras, apoi se rulează şi se înveleşte într-o felie de bacon. Se prinde cu o scobitoare la mijloc, ca să nu se desfacă. Rulourile astfel formate se prăjesc 8-10 minute, pe toate părţile, în ulei încins în care a fost pus şi cimbru. Se servesc cu morcoviori şi cu bucheţe- lele de broccoli rămase.
Reţetă trimisă de Amalia Cîrstea, Bucureşti
140. Budincă de cartofi
Mod de preparare: cartofii tăiaţi cuburi se spală şi se fierb în apă cu sare cam 30 de minute. Øntr-o tigaie se pun 50 ml de ulei, cimbru, condimente şi sare şi se căleşte în acest amestec carnea, cam 20 de minute. Din cartofii fierţi se face un piure: se pasează cartofii şi se amestecă bine cu margarina şi cu laptele cald, după care se potriveşte de sare. Se ia un vas de Yena, se unge cu uleiul rămas, se pune în el jumătate din cantitatea de piure, peste acesta se aşază carnea călită, apoi restul de piure. Se dă la cuptor circa 15 minute. Când e gata, se presară deasupra pătrunjel tocat. Se serveşte pe un platou acoperit cu frunze de salată.
Reţetă trimisă de Adina Mariana Stoica (foto mic), Râmnicu Vâlcea
141. Sărăţele cu mac
Ingrediente: pentru aluat – 250 g margarină, două linguri de untură, 350 g brânză telemea, o lingură de borş, esenţă de vanilie, o bucăţică de drojdie, făină (cât cuprinde pentru un aluat uşor de modelat), 50 ml lapte sau apă minerală, un iaurt mic; pentru decor – două ouă, mac, caşcaval ras.
Mod de preparare: se amestecă bine toate ingredientele. Dacă telemeaua e sărată, coca nu mai necesită sare, dacă nu, se mai pune sare, după gust. Se frământă până iese un aluat care nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă la crescut 45 de minute. Se întinde coca până se obţine o foaie de circa 2 mm şi se taie în diverse forme. Se ung cu două ouă bătute şi se presară mac, apoi se bagă la cuptor până devin aurii. Cu puţin timp înainte de a fi scoase din cuptor, se presară pe ele caşcaval ras şi se mai lasă 5 minute.
Reţetă trimisă de Geta Rizoiu, Giurgiu
142. Pişcoturi
Mod de preparare: se freacă zahărul cu gălbenuşurile până se obţine o cremă, se adaugă coaja de lămâie şi scorţişoara, apoi zeama de lămâie, nucile măcinate şi făina. Se frământă un aluat mai tare, care se întinde într-o foaie de 1 cm grosime şi se taie apoi fâşii late de 2 cm. Fiecare fâşie de aluat se taie în batoane de circa 7-8 cm, care se aşază într-o tavă unsă şi tapetată cu făină sau cu hârtie de copt, cu distanţă între ele, ca să nu se lipească. Se coc la foc mediu, 15-20 de minute. Între timp, se cerne zahărul pudră, se dizolvă în albuş şi zeamă de lămâie şi se freacă până se transformă într-o compoziţie cremoasă. Batoanele calde se ung cu această glazură şi se lasă o oră să se răcească.
Reţetă trimisă de Georgiana Gabriela Moraru, Prahova
143. Ruladă cu brânză
Ingrediente: 450 g făină, 800 g brânză telemea, 100 g griş, 50 ml ulei, şase ouă, 100 g smântână, 50 g untură, sare, piper.
Mod de preparare: se amestecă făina cu două ouă, untură, sare, piper şi ulei. Se frământă o cocă de consistenţă potrivită, care se lasă “să se odihnească” 20 de minute. Se întind două foi din coca obţinută, se pudrează cu făină şi se pune pe ele un amestec făcut din brânză, smântână, griş şi trei ouă. Se rulează, se ung cu un ou bătut şi se dau la cuptor.
Reţetă trimisă de Nicoleta Racoviţă
Diana Munteanu Niculescu face papanaşi pentru fiul ei, David
O părea ea divă la TV, dar acasă, Diana Munteanu Niculescu e o adevărată gospodină. Nu ezită să-şi pună şorţul şi să gătească pentru fiul ei, David, şi pentru soţ, Claudiu Niculescu. Vedeta ne-a spus cum face desertul preferat al băieţelului ei de aproape trei anişori: papanaşii cu smântână şi dulceaţă.
Ingrediente: 200 g brânză de vaci, patru linguri de zahăr, un ou, un plic de zahăr vanilat, un pic de coajă de lămâie rasă, griş, un praf de sare, o cană de pesmet, puţin ulei de măsline; pentru decor – 150 g dulceaţă, 200 g de smântână.
Mod de preparare: se amestecă foarte bine brânza, zahărul, oul, coaja de lămâie şi zahărul vanilat cu un praf de sare. Apoi se adaugă în ploaie griş, până când din aluat se pot forma papanaşi. Se pune pe foc o cratiţă cu apă şi cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se adaugă papanaşii. În cinci minute, aceştia se vor ridica deasupra apei; din acest moment mai trebuie lăsaţi încă 20 de minute la fiert. Când sunt gata se dau prin pesmet şi se prăjesc foarte puţin într-o tigaie în care s-au pus două linguri de ulei de măsline. Se servesc cu dulceaţă şi cu smântână.
144. Prăjitură cu glazură de lămâie
Mod de preparare: se amestecă ouăle şi zahărul într-un bol, apoi se adaugă un pic de apă caldă. Se cerne făina de grâu şi de porumb şi se pune în compoziţia cu ou, omogenizându-se. Se toarnă şi untul topit şi se amestecă. Se pune aluatul obţinut într-o tavă acoperită cu hârtie de copt şi se bagă în cuptor 30-35 de minute, la 180°C. Se pun ingredientele pentru crema de lămâie (cu excepţia untului) într-o tigaie, se dau la foc mic şi se amestecă până se îngroaşă. Se ia tigaia de pe foc şi se adaugă untul, amestecându-se până se topeşte. Se acoperă cu o folie şi se lasă la răcit. Blatul se taie în trei părţi egale, între care se pune cremă de lămâie. Se glazurează cu amestecul de zahăr pudră şi suc de lămâie.
Reţetă trimisă de Adrian Florescu, Braşov
145. Prăjitură cu budincă
Ingrediente: 900 g biscuiţi, un litru de lapte, un plic de budincă de cacao, un plic de budincă de vanilie, două pachete de unt, cinci linguri de zahăr pudră, două plicuri de zahăr vanilat, două linguri de cacao, nucă de cocos.
Mod de preparare: din fiecare plic se face câte o budincă după reţeta obişnuită, cu lapte, şi se lasă să se răcească. Se amestecă un pachet de unt cu două linguri de zahăr pudră şi cele două plicuri de zahăr vanilat, apoi se adaugă budinca de vanilie răcită. Celălalt pachet de unt se amestecă bine cu trei linguri de zahăr pudră şi o lingură cu cacao, se adaugă budinca de cacao şi se omogenizează. Se aşază un rând de biscuiţi pe un platou şi se pune jumătate din crema de vanilie. Se aşază următorul rând de biscuiţi şi se pune jumătate din crema de cacao. Se repetă cu restul de biscuiţi şi de cremă. Se pudrează cu cacao şi se presară nucă de cocos.
Reţetă trimisă de Ecaterina Cimpoeru, Bucureşti
146. Ochiuri în pârjoale
Ingrediente: şase ouă, 500 g carne de porc tocată, două felii de pâine înmuiate în lapte, un gălbenuş, cinci căţei de usturoi, un vârf de cuţit de măghiran, 100 g pesmet, 50 ml ulei, 50 g unt, sare, piper, o legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: se amestecă într-un castron carnea, pâinea înmuiată, gălbenuşul, usturoiul pisat, măghiranul, pătrunjelul tocat mărunt, sarea şi piperul. Se omogenizează, apoi se formează şase pârjoale măricele, care se presează în mijloc cu o lingură. Se trec prin pesmet, se pun într-o tavă cu puţin ulei şi se dau la cuptor, la foc potrivit. După o jumătate de oră, se scoate tava, se pune în mijlocul fiecărei pârjoale puţin unt şi un ou, apoi se bagă din nou tava în cuptor pentru aproximativ 15 minute.
Reţetă trimisă de Angelica Trică, Vâlcea
147. Muşchiuleţ file
Mod de preparare: după ce e sărat şi piperat, muşchiuleţul “se îmbracă” într-un amestec făcut din usturoi tocat mărunt, sos de roşii, pastă de ardei iute, condimente şi 50 ml de vin. Se pun câteva foi de dafin pe bucata de carne, apoi se înfăşoară într-un tifon uns cu untură şi, ulterior, în hârtie de copt. Se rulează, se leagă bine cu sfoară şi se bagă în frigider. După trei zile, se pune într-o tavă cu vin, trei linguri de ulei şi apă şi se dă la cuptor. Se ţine o oră, se înlătură hârtia şi tifonul şi se mai bagă la cuptor încă 45 de minute.
Reţetă trimisă de Elena Caba, Bucureşti
148. Pui cu ciuperci şi măsline
Ingrediente: şase linguri de ulei de măsline, doi piepţi de pui, o ceapă mică, 200 g măsline verzi fără sâmburi, 200 g măsline negre fără sâmburi, două cutii de ciuperci, sare, piper; pentru sos – 50 g măsline la alegere, două linguri de pastă de tomate, o cană de apă.
Mod de preparare: pieptul de pui se taie cubuleţe, se sărează şi se pune la prăjit în ulei de măsline până se rumeneşte. Între timp, se toacă ceapa şi ciupercile. Separat, se pregăteşte sosul: măslinele se mixează în blender până se formează o pastă, apoi se adaugă pasta de tomate şi apa şi se amestecă. După ce pieptul de pui s-a rumenit, se adaugă ceapa tocată şi se mai lasă un minut. Peste această compoziţie se pun ciupercile şi sosul pregătit în prealabil. Se adaugă sare şi piper după gust, apoi se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă 15 minute la foc mic, amestecând din când în când. După ce s-a făcut, se scoate capacul, se adaugă măslinele verzi şi negre fără sâmburi şi se mai lasă 10 minute.
Reţetă trimisă de Ana Raluca Voicu, Bucureşti
Iată câştigătorii celei de-a zecea săptămâni de concurs (20 – 26 ianuarie)
Viorica Trică, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat o HOTĂ ELECTRICĂ
Premii de consolare, constând în DVD-uri, au obţinut:
1. Cristina Georgiana Ilie, Bucureşti
2. Cristina Szekely, Cluj-Napoca
3. Sabina Andrei, Bucureşti
4. Alexandru Marin Badea, Galaţi
5. Liana Grosu, Brăila
6. Monica Vătu, Bucureşti
7. Dorin Mihai Răsteanu, Dolj
8. Mihaela Vulpe, Bucureşti
9. Claudia Elena Cioici, Timiş
10. Mihaela Cristina Nicolae, Bucureşti
Pentru a participa la concurs, trebuie să trimiteţi pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2) sau la e-mail retete@libertatea.ro o reţetă deosebită, cu care v-aţi uluit prietenii sau cea mai delicioasă reţetă moştenită de la mama ori de la bunica. Scrisoarea trebuie să fie însoţită de o fotografie a mâncării preparate după reţeta respectivă şi de datele dv. de contact – adresa completă şi un număr de telefon. Săptămânal, cele mai originale reţete vor fi premiate, iar numele câştigătorilor vor fi publicate în următoarele ediţii ale ghidului TV Libertatea de weekend. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un expert-bucătar şi vor fi contactaţi de un reprezentant al SC Ringier România SRL. VEZI TOT REGULAMENTUL CONCURSULUI