150. Mere în caramel

Ingrediente: patru mere, 80 g zahăr, 80 g unt; pentru sosul caramel – patru linguri de zahăr, două linguri de apă, o lingură de esenţă de rom.
Mod de preparare: se scot sâmburii, având grijă ca merele să nu se sfărâme, apoi se aşază fructele într-o tavă. Se pune în fiecare măr puţin zahăr şi o bucăţică de unt, apoi se bagă la cuptor pentru 30 de minute. Sosul caramel se prepară prin arderea zahărului într-o tigaie, până când acesta se face maroniu. Se adaugă două linguri de apă şi se lasă să fiarbă până când devine sirop. Se adaugă romul, iar după câteva clocote se ia de pe foc şi se toarnă peste merele coapte.
Reţetă trimisă de Elena Popa, Bucureşti

151. Fursecuri de casă cu bucăţele de ciocolată

Ingrediente: 600 g margarină, 300 g zahăr, trei ouă, 750 g făină, două plicuri de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lamâie, 150 g ciocolată cu lapte.
Mod de preparare: margarina se omogenizează cu zahărul, apoi se adaugă ouăle, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi ciocolata tăiată mărunt cu cuţitul. Se pune făina şi se amestecă până se încorporează, dar fără a se frământa. Se modelează fursecurile în forma dorită şi se coc circa 10 minute la foc mic, în cuptorul încins.
Reţetă trimisă de Emanuela Gherghiţă, Bucureşti

152. Chec marmorat

Ingrediente: şase ouă, 200 g zahăr, 200 g făină, 150 g unt topit, coaja rasă de la o lămâie, un plic de zahăr vanilat, un plic de praf de copt, 50 g cacao.
Mod de preparare: se amestecă gălbenuşurile cu untul topit, coaja de lămâie şi zahărul vanilat. Se încorporează albuşurile bătute spumă cu zahărul, apoi se ada­u­gă făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă compoziţia într-o formă, oprindu-se un sfert din aluat, în care se adaugă cele 50 g de cacao. Se amestecă bine şi se pune peste compoziţia din formă. Se introduce în cuptorul încins, circa 30 de minute.

Reţetă trimisă de Aurelia Luca, Bucureşti

153. Tort Delicia

Ingrediente: pentru blat – şapte ouă, şapte linguri de zahăr, şapte linguri de făină, un plic de praf de copt, două esenţe de rom, două linguri de cacao, zeama de la un compot de ananas; pentru cremă – 300 g unt, 100 g zahăr pudră, 50 ml lichior de ciocolată, două linguri de cacao; pentru ornat – bomboane mici argintii, jeleu roşu de fructe, nucă de cocos, cacao.
Mod de preparare: se face un pandişpan din albuşurile bătute spumă, la care se adaugă gălbenuşurile şi zahărul, făina în ploaie, praful de copt, cacaua şi cele două esenţe de rom. Se pune într-o tavă rotundă, unsă şi tapetată cu făină sau cu hârtie pentru copt şi se dă la cuptor cam 45 de minute. Între timp se pre­pară crema astfel: untul moale se freacă bine cu zahărul pudră, apoi se adaugă cacaua şi lichiorul de ciocolată. După ce s-a răcit, blatul se taie în trei. Fiecare bucată se însiro­pează cu zeama de la compotul de ananas, iar între ele se pune cremă. Tortul se îmbracă tot în cremă şi se deco­rează după imaginaţia fiecă­ruia.
Reţetă trimisă de Nicoleta Mariana Dincă, Ialomiţa

154. Piure cu parmezan

Ingrediente: 500-600 g cartofi, 100 g şuncă pre­sată, 100 g caş­caval şi parmezan, 50 g unt, o ceaşcă de lapte, două linguri de pesmet, sare.
Mod de preparare: cartofii se curăţă, se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă cu sare. Când s-au fiert se iau de pe foc, se stre­­coară şi se adaugă laptele. Se ames­tecă până se sfărâmă toţi cartofii. Se ia o tavă mică, se unge cu unt şi se tapetează cu pesmet. Se pune jumătate din cantitatea de piure, apoi un strat de caşcaval ras amestecat cu parmezan şi un strat de şuncă tăiată mărunt. La final se a­­daugă restul de piure şi se pre­­sară un pic de pesmet. Se dă la cuptor 15-20 de minute.
Reţetă trimisă de Romelia Ana Coroianu, Cluj

155. File de crap cu legume julien

Ingrediente: şase bucăţi de file de crap, doi ardei graşi roşii, trei castraveţi, trei fire de praz, trei morcovi, cinci linguri de ulei de măsline, o lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: peştele se spală şi se condimentează, apoi se pune pe grătar şi se rume­neşte uniform, întorcându-se cu o paletă. Se spală legumele şi se curăţă de coajă, iar ardeii, de seminţe. Prazul se taie în bucăţi de 6 cm lungime şi apoi pe lung, julien (fâşii subţiri), ca şi celelalte legume. Se călesc toate legumele într-o tigaie din teflon, în ulei, amestecând continuu. Se adaugă sare şi piper după gust, iar la final, zeama de lămâie. Se servesc ca garnitură la fileul de crap.

Reţetă trimisă de Stela Tache, Bucureşti

156. Chifteluţe cu cartofi şi ardei gras

Ingrediente: 1 kg cartofi, două ouă, o lin­gu­riţă rasă de făină, o legătură de pătrunjel, un ardei gras galben şi unul roşu, sare şi piper după gust, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: cartofii curăţaţi se dau pe răzătoare şi se scurg de zeamă. Se pun într-un castron cu făină, sare, piper, ouăle bătute, ardeiul gras tăiat cubuleţe şi pă­trun­jelul tocat şi se amestecă bine. Se în­cinge uleiul, apoi se aşază grămăjoarele cu cartofi în tigaie şi se aplatizează cu o linguriţă. Când sunt gata, se scot pe hârtie absorbantă.

Reţetă trimisă de Florin Adrian Savu, Piteşti

157. Supă cu lapte şi pâine prăjită

Ingrediente: 500 g cartofi, o ceapă, trei fire de praz, 1,5 litri de lapte, 50 g unt, şase felii de pâine, brânză rasă, sare, piper, nucşoară.
Mod de preparare: ceapa şi prazul se toacă şi se călesc în unt câteva minute. Se toarnă apoi laptele şi se lasă la foc potrivit. Când începe să fiarbă, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe, sare, piper şi nucşoară. După 20 de minute, supa e gata. Se rade brânză pe feliile de pâine, apoi acestea se rumenesc puţin pe grătar. Se pun în supă întregi, în momentul servirii. Se vor înmu­ia şi se vor putea tăia cu lingura.
Reţetă trimisă de Elisabeta Drăghici, Bucureşti

158. Clătite umplute

Ingrediente: 10 clătite, o ceapă, o conservă de ciuperci, un piept de pui fiert, un ou, sare, piper, o lingură de ulei, smântână, un pic de brânză telemea.
Mod de preparare: se pune puţin ulei într-o tigaie şi se că­leşte ceapa tocată, se adaugă ciupercile, pieptul de pui fiert şi tăiat mărunt, oul bătut, apoi sare şi piper după gust. Când s-au călit toate ingredientele, se umplu clătitele cu amestecul din tigaie, se rulează sau se împătu­resc, iar deasupra se toarnă smântâna amestecată cu brân­ză telemea.

Reţetă trimisă de Ildiko Petean

159. Sărmăluţe cu orez şi ciuperci

Ingrediente: două verze murate, 500 g ciuperci, 200 g orez, 200-300 ml suc de roşii, două cepe, cimbru, sare, piper, câteva foi de dafin, o cană de zeamă de varză, două linguri de ulei.
Mod de preparare: se spală varza mura- tă şi se aleg foile întregi pentru umplut. Mijloacele verzelor se taie fideluţă, pentru a fi puse la fundul cratiţei şi peste sarmale. Într-o tigaie se pune ulei la încins şi se călesc cepele tăiate mărunt, apoi se adau­­gă orezul şi ciupercile tăiate. Se pune treptat şi câte puţină apă caldă, cimbru, piper şi se amestecă pentru a se lega orezul. La sfârşit se toarnă o jumătate din cantitatea de suc de roşii, ca să-i dea culoare, şi un praf de sare. Se ia de pe foc şi se lasă puţin să se răcească. Într-o cratiţă adâncă se aşază varză tocată, apoi se pun suc de roşii, cimbru şi foi de dafin. Se fac sarmalele, umplând fiecare foaie de varză cu amestecul din tigaie şi rulând-o. Când sunt gata, sarmalele se aşază în cratiţă. Peste ele se pun varza tocată rămasă, suc de roşii, cimbru şi piper. Se mai toarnă şi o cană de apă a­mes­tecată cu o cană de zeamă de varză. Se dă cratiţa la cuptor şi se lasă să fiarbă cam două-trei ore.

Reţetă trimisă de Gabriela Vişan, Ilfov

160. Supă de sparanghel

Ingrediente: 500 g sparanghel, două gălbenuşuri, două linguri de smântână, 50 g unt, sare.
Mod de preparare: sparanghelul se spală bine şi se curăţă prin răzuire cu un cuţit ascuţit. Vârfurile se lasă necurăţate. Se leagă snop şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. După fierbere, se păstrează zeama, iar sparanghelul se pune într-o strecurătoare. După ce s-a răcit, i se taie vârfurile şi porţiunile mai moi din tulpină. Cotoarele rămase se dau pe răzătoare şi se pun din nou la fiert în apa din oală. Se adaugă untul. Du­pă primul clocot, oala se ia de pe foc, se adaugă vârfurile, tulpinile moi şi găl­benuşurile amestecate cu smântână. Se omo­genizează şi se mai lasă puţin pe foc.
Reţetă trimisă de Maria Rotaru, Bucureşti


Ilinca Vandici face curcan la cuptor pentru prietenii ei

Când i se anunţă musafiri, Ilinca Vandici îşi pune şorţul şi trece la cratiţă. Vedeta de la Antena 2 spune că-i place să-şi răsfeţe prietenii cu bunătăţi şi le prepară de obicei curcan cu vin şi legume. “Este o reţetă specială, fiindcă o ştiu de la tata. El făcea mereu curcan la cuptor”, ne-a mărturisit Ilinca.


Ingrediente: 3-4 pulpe de curcan, câţiva cartofi, morcovi şi ardei, o căpăţână de usturoi, un pahar de vin alb, 50 ml ulei de măsline, condimente speciale pentru carne de pasăre, sare, piper, pătrunjel şi mărar.

Mod de preparare: se face o marinată din vin şi condimentele pentru carne de pui şi se ţin în ea pulpele de curcan vreme de 24 de ore. După aceea, în pulpe se fac cu cuţitul mici incizii, în care se introduc căţeii de usturoi. Se unge apoi carnea cu ulei de măsline, se sărează şi se piperează şi se pune într-o tavă adâncă. Se adaugă un pahar de apă, după care se acoperă cu o folie de aluminiu şi se bagă la cuptor. După 40 de minute, se scoa­­t­­e tava din cuptor, se adaugă legumele curăţate şi tăiate, se mai pune un pahar de apă şi se dă iar tava la cuptor, fără folie, pentru 30 de minute. Se serveşte cu verdeaţă proaspătă, tocată.


 
 

Urmărește-ne pe Google News