162. Pangasius pané

Ingrediente: 1 kg de peşte pangasius, două ouă, două linguri de făină, o linguriţă de delikat, sare, 150 ml de ulei, lămâie.
Mod de preparare: se bat bine ouăle cu făina, delikatul şi un praf de sare, astfel încât să nu aibă coco­loa­şe. Se pune uleiul la încins într-o tigaie din teflon, apoi se trec bucăţile de peşte prin sosul de ou cu făină şi se pun la prăjit. Se lasă să se rumenească u­şor pe ambele părţi, apoi se scot şi se pun pe hârtie absor­bantă. Se servesc cu lămâie.

Reţetă trimisă de Mihaela Opriş, Sibiu

163. Salată de fusilli cu ton

Ingrediente: 300 g paste fusilli, 50 g măsline, o cutie de ton bucăţi, un dovlecel, un ardei gras roşu, câteva bucăţi de porumb murat, sare, piper, praf de ardei iute, ulei de măsline şi un dressing făcut din iaurt, maioneză şi zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se scurg şi se pun într-un bol. Se pune ulei de măsline într-o tigaie şi se rumenesc puţin dovlecelul făcut rondele şi ardeiul gras tăiat bucăţele. Când sunt gata, legumele se pun peste paste, îm­pre­ună cu măslinele, tonul scurs de ulei şi porumbul murat. Se face dressingul şi se toarnă peste paste, apoi se pun sare, piper şi praf de ardei iute, după gust.

Reţetă trimisă de Viorica Drăghici, Sibiu

164. Sufleu de vinete cu pangasius

Ingrediente: două vinete, o cutie de roşii decojite, o ceapă, 5 linguri de ulei, 200 g caşcaval, câteva fire de pătrunjel, şase bucăţi de file de pangasius, sare, piper, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se spală vinetele şi se taie pe lung, în felii de cel mult 1 cm grosime. Se stropesc feliile cu suc de lămâie, ca să nu se înnegrească. Se spală ceapa, se taie foarte mă­runt şi se căleşte într-o cră­ti­cioa­ră, în trei linguri de ulei. Când e rumenită, se adaugă sare, piper, pătrunjel şi roşiile tăiate cubu­leţe, împreună cu sucul din conservă. Se lasă la fiert 10-15 minute. Se unge o tavă cu cele două linguri de ulei ră­ma­se, se condimentează fileul de peşte şi se taie caşcavalul în felii subţiri, apoi se aşază în formă, în straturi – felii de vânătă, felii de caşcaval, file de pangasius şi sos de roşii, astfel încât deasupra să rămână un strat de caş­ca­val. Se acoperă forma cu folie de aluminiu şi se coace la cuptor 50 de minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata, se înlătură folia, ca să se rumenească puţin caşcavalul. Se serveşte cald.
Reţetă trimisă de Lucreţia Ichim, Constanţa

165. Ceapă umplută

Ingrediente: patru cepe mari, un dovlecel, o legătură de cea­pă verde, o vânătă, trei linguri de ulei, două linguri de grâu fiert, o lingură de tarhon, 750 g roşii, sare, piper, busuioc proaspăt.
Mod de preparare: se curăţă ceapa, se pune într-o oală cu apă fierbinte şi se lasă cinci minute la foc mic. Se scoate şi se lasă să se răcească, apoi se taie din fiecare ceapă câte un căpăcel, care se păstrează, şi se scoate cu grijă miezul. Dovlecelul se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoare, se stoarce de zeamă şi se amestecă bine cu ceapa verde tăiată mărunt. Vâ­năta se taie felii, se presară sare, se lasă 30 de minute, apoi se spală şi se taie cuburi mici. Se călesc legumele într-o lin­gu­ră de ulei şi se lasă până se înmoaie. După ce se răcesc, se adau­gă grâu, tarhon, sare şi piper. Roşiile se taie cuburi mici, se amestecă bine cu busuiocul şi se pun într-o tavă. Se stropesc cu cele două linguri de ulei ră­mase. Cepele se umplu cu legumele călite amestecate cu grâu, se acoperă cu căpăcelele păs­trate, se aşază în tavă pe patul de roşii şi se coc 20 de minute.

Reţetă trimisă de Marian Văcaru, Iaşi

166. Tăiţei cu mac

Ingrediente: o pungă de tăiţei de casă, 100 g mac, 150 g zahăr, o lingură de ulei, un praf de sare, un plic de zahăr vanilat.
Mod de preparare: se pune la fiert o oală cu doi litri de apă, o lingură de ulei şi puţină sare. Când începe să clocotească, se pun tăiţeii şi se lasă pe foc 10 minute, ames­te­când frecvent, ca să nu se li­peas­că. După ce au fiert, se lasă puţin la scurs într-o strecu­ră­toa­re, apoi se pun într-un castron şi se amestecă bine cu zahărul tos şi cu cel vanilat. Se presară mac şi se servesc.

Reţetă trimisă de Constanţa Mocan, Vâlcea

167. Mâncare de mazăre cu pui

Ingrediente: 1 kg mazăre con­gelată, două cepe, trei linguri de bulion, un tacâm de pui (spate şi aripi), trei linguri de ulei, o lingură de de­­­­­likat, mărar, sare.
Mod de preparare: tacâmul de pui se pune la fiert cu puţină sare, se ia spuma, apoi se scoate toată carnea de pe oase. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte într-o cratiţă cu puţin ulei. Când este rumenită, se adaugă trei-patru căni din apa în care a fiert tacâmul de pui, carnea dezosată, delikatul, apoi mazărea şi se mai lasă pe foc 30 de minute. Se pune bulionul, se po­tri­veşte de sare, iar după alte 10 minute se opreşte aragazul şi se adau­gă mărarul tocat mărunt.
Reţetă trimisă de Elena Mihalaş, Bucureşti

168. Pizza cu ton

Ingrediente: o bilă de aluat de 200 g, 70 ml sos de roşii, 70 mg moz­zarella rasă, 200 g ton mă­runţit, o ceapă tăiată inele, o lin­gură de ulei de măsline, pătrun­jel pentru decor.
Mod de preparare: coca se unge cu ulei de măsline, se lasă la dospit 15-20 de minute, apoi se pune în mijlocul unei grămăjoare de făină, se apasă cu mâinile şi se întinde până ajunge la dimensiunile tăvii. Pe cocă se întinde sosul de roşii, apoi se distribuie pe toată suprafaţa tonul, mozzare-lla şi ceapa. Se dă la cuptor 30 de minute. Înainte de servire se presară pătrunjelul tocat.

Reţetă trimisă de Cazimir Irimescu, Ploieşti

169. Pui la cuptor umplut cu prune uscate şi migdale

Ingrediente: un pui de 2 kg, 250 g prune uscate, 150 ml vin roşu, trei linguri de ulei de măsline, o ceapă tocată, un morcov, trei căţei de usturoi zdrobiţi, 350 g ciuperci tocate, 100 g migdale, 400 g frunze de spanac, 30 g unt, o legătură de pătrunjel tocat, 200 g firimituri de pâine, sare, piper.
Mod de preparare: prunele uscate se pun la înmuiat în vin roşu. Se încinge uleiul într-o tigaie şi să că­lesc ceapa, morcovul şi usturoiul timp de 5 minute. Se pun ciupercile, iar după cinci minute se adaugă spanacul, migdalele, prunele şi vinul şi 20 g unt. Se fierbe totul 5 minute, apoi se ia tigaia de pe foc. Se lasă umplutura la răcit, apoi se adaugă pă­trunjelul şi firimiturile de pâine şi se potriveşte de sare şi piper. Se umple puiul cu jumătate din com­po­zi­ţie. Pe o folie de 30 cm se întind 10 g de unt şi restul de umplutură, se rulează, apoi se strâng bine capetele şi se dă la frigider. Puiul umplut se pune într-o ta­vă de copt, se unge cu ulei, se să­rea­ză şi se piperează. Se coace aproape două ore. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, se adaugă în tavă umplutura de la frigider. Se serveşte cu pătrunjel proaspăt.

Reţetă trimisă de Ruxandra Mihăescu, Bucureşti

170. Iepuraşi din ouă

Ingrediente: 12 ouă fierte tari, un morcov, zeama de la o lămâie, câteva măsline, un gogoşar în oţet, o cutie mică de pateu, câteva fire de mărar, cinci linguri de ulei; pentru decor – frunze de salată şi câteva măsline.
Mod de preparare: se taie un căpăcel la fiecare ou în partea plată a acestuia, se scoate cu o linguriţă gălbenuşul şi se pune într-un castron. Cele 12 găl­be­nuşuri se amestecă şi se toarnă treptat uleiul, până se formează maioneza. Se adaugă pateul şi se mi­xează bine, iar cu pasta obţi­nu­tă se umplu ouăle. Apoi începe transformarea ouălor în iepu­raşi. Din morcovii tăiaţi fâşii se decupează urechiuşe pentru fiecare ou. Se stropesc cu zea­mă de lămâie, ca să nu-şi schimbe culoarea, apoi se montează în partea de sus a ouălor, în două crestături mici, făcute cu cuţitul. Din jumătăţi de măsline se formează ochii, iar din bucă­ţele de gogoşar tăiat, nasul. Într-o parte şi în alta se înţeapă cu o scobitoare şi se fixează câte un fir de mărar pe post de mus­tăţi. Iepuraşii se aşază pe un pla­tou acoperit cu frunze de sa­lată, iar printre ei se pun câteva măsline.
Reţetă trimisă de Mădălina Butoi, Dolj

171. Prăjitură cu mere şi glazură

Ingrediente: pentru aluat – 250 g margarină,150 g smântână, o lingură de bicarbonat, zeama de la o ju­mă­tate de lămâie, o esenţă de rom şi una de vanilie, cinci linguri de zahăr, făină cât cuprinde; pentru umplutură – 1 kg mere, cinci linguri de zahăr, trei linguri de scorţişoară; pentru glazură – trei linguri de zahăr, ulei şi cacao.
Mod de preparare: se amestecă margarina cu smântână. Bicarbonatul se stinge cu zeamă de lămâie şi se adaugă în com­po­zi­ţie, apoi se pun esenţele, za­hă­rul şi făina în ploaie, până se formează un aluat îndeajuns de tare să nu se mai lipească de mâini. Se bagă la frigider până se pregăteşte umplutura. Merele se dau pe ră­ză­toare şi se ames­tecă bine cu za­hărul şi scor­ţi­şoara, apoi se pun într-o sită, la scurs. Se împarte aluatul în două şi se întind două foi. Între ele se pune compoziţia de mere. Se dă la cuptor pentru o jumătate de oră, iar când e gata, se acoperă cu glazura făcută din trei linguri de zahăr amestecate cu puţin ulei şi cu cacao.
Reţetă trimisă de Mioara Bălan, Ilfov

172. Amandină

Ingrediente: pentru aluat – şase ouă, 200 g zahăr, 30 ml apă, 30 ml ulei, 20 g cacao, opt linguri de făină, un praf de copt, sare; pentru sirop – 250 ml apă, 150 g zahăr, două plicuri de ciocolată caldă, o esenţă de rom; pentru cremă – trei gălbenuşuri, 150 g zahăr pudră, 250 g unt, trei linguri cacao; pentru glazură – 3 albuşuri, două linguri de zahăr pudră.
Mod de preparare: şase albuşuri se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul, apa şi gălbenuşurile frecate cu ulei. Se mixează, apoi se adaugă treptat făina amestecată cu cacaua şi praful de copt. Se toarnă com­poziţia într-o tavă unsă şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se dă la cuptor 30-35 de minute. Între timp, se prepară siropul: se amestecă apa, zahărul şi plicurile de cioco­lată caldă într-o cratiţă pusă pe foc şi se lasă cinci minute să fiarbă, apoi se adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit. Crema se prepară astfel: se amestecă untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă, pe rând, gălbenuşurile şi cacaua şi se amestecă până se obţine o cremă spumoasă. După ce se răceşte blatul, se taie în două. Prima bucată se însiropează bine, peste ea se întinde crema, apoi se pune ce­lălalt blat însiropat şi încă un strat de cremă. Glazura făcută din cele trei albuşuri bătute bine cu zahărul pudră se întinde peste cremă.

Reţetă trimisă de Cosmina-Adriana Câmpean, Cluj


 

Roxana Ionescu adoră pastele cu fructe de mare

Roxana Ionescu nu prea are timp să stea în bucătărie, aşa că s-a specializat în preparate rapide. Ne recomandă pastele cu fructe de mare, care nu numai că se fac “în doi timpi şi trei mişcări”, dar nici nu îngraşă, aşa că sunt ideale pentru siluetă.

Ingrediente: 1 kg creveţi proaspeţi, o pungă (400 g) de paste, 3 căţei de usturoi, doi ardei iuţi, roşii cherry uscate, ulei de măsline, puţin unt, sare, piper.

Mod de preparare: creveţii se fierb, se curăţă şi apoi se trag în tigaie cu puţin ulei de măsline, usturoi, ardeii iuţi, roşiile uscate, sare şi piper, după gust. Pastele se fierb, se scurg de apă, se pune puţin unt peste ele, ca să fie cremoase, apoi se adaugă creveţii şi se amestecă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News