173. Dovlecel umplut
Ingrediente: patru dovlecei, 100 g brânză rasă, 150 g ciuperci tăiate, sare, piper, patru linguri de ulei, pătrunjel.
Mod de preparare: se spală dovleceii, se taie jumătăţi şi se scot părţile moi (după această operaţiune, trebuie să arate ca nişte bărcuţe). Se taie fin miezul şi se pune la scurs într-o strecurătoare, apoi se căleşte pulpa de dovlecel împreună cu ciupercile tăiate felii.
Se adaugă brânza dată pe răzătoare, sare şi piper după gust, apoi se umplu cu acest amestec jumătaţile de dovlecel. Se ung cu ulei şi se prăjesc pe grătar între cinci şi opt minute. Se servesc cu pătrunjel tocat. Reţetă trimisă de Florian Adăscălete, Horezu
174. Gogoşi
Ingrediente: 250 ml lapte cald, 60 g unt moale, trei gălbenuşuri, şase linguri rase de zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, un pliculeţ de drojdie, un vârf de sare, 500 g făină;
pentru decor – zahăr pudră.
Mod de preparare: se amestecă laptele cu untul, se adaugă restul ingredientelor, se frământă bine 20 de minute, apoi se lasă să se odihnească o oră. După ce a crescut, aluatul se rupe în mai multe bucăţi, care, după ce se întind cu sucitorul, trebuie să fie puţin mai mari decât o gură de pahar.
Se pune gem în mijlocul unei bucăţi de aluat întinse, peste ea se aşază o altă bucată de aluat, se taie în formă rotundă cu ajutorul unui pahar, se presează marginile ca să se lipească şi se mai lasă puţin la crescut. Când sunt formate toate gogoşile, se pun la prăjit într-o tigaie, în ulei încins. Se scot pe hârtie absorbantă, apoi se pudrează cu zahăr.
175. Pâine de casă
Ingrediente: 400 g făină albă, 200 g făină de secară, 300 ml apă călduţă, un pliculeţ de drojdie uscată, o jumătate de linguriţă de sare, două linguri de seminţe de dovleac, două linguri de seminţe de floarea-soarelui, două linguri de seminţe de in, două linguri de ulei de măsline.
Mod de preparare: se amestecă drojdia uscată cu apa călduţă şi se lasă deoparte 10 minute. Se pun făina şi sarea într-un castron mare, se face o gropiţă în mijloc şi se toarnă acolo maiaua (drojdia cu apă). Se amestecă uşor cu mâna, până când aluatul începe să se lege, apoi se frământă vreo cinci minute, până devine omogen.
Se amestecă în aluat seminţele, pe masa tapetată cu făină. Se frământă vreo 10-15 minute, până când seminţele sunt încorporate. Se pune aluatul într-un bol, se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit 30 minute. Se scoate apoi iar pe masă, se mai frământă o dată şi se împarte în trei. Fiecare parte se face sul, apoi sulurile se împletesc.
Se unge o tavă cu ulei, se aşază în ea aluatul şi se lasă la dospit o oră. Înainte de a băga pâinea la cuptor, se unge cu puţin ulei de măsline şi se presară câteva seminţe deasupra. Se bagă în cuptorul încălzit la 180 de grade şi se ţine 35-40 de minute sau până se rumeneşte.
Reţete trimise de Camelia Bizadea, Constanţa
176. Salată aperitiv
Ingrediente: o ceapă, 600 g brânză sărată, şase ouă fierte, şase roşii, maioneză din două ouă.
Mod de preparare: se taie ceapa solzişori şi se aşază pe un platou. Peste ea se rade o treime din brânză. Peste brânză se aşază trei roşii tăiate felii, iar peste roşii, trei ouă, tot felii.
Se pune jumătate din cantitatea de maioneză şi se continuă cu încă un strat de brânză, roşii, ouă şi maioneză. Deasupra se rade ultima bucăţică de brânză. Se decorează cu felii de roşie. Reţetă trimisă de Delia Dicu, Piteşti
177. Somon umplut cu salată rusească
Ingrediente: 200 g file somon afumat, doi cartofi fierţi, un morcov fiert, două linguri de mazăre din conservă, trei linguri de fasole păstăi tăiate mărunt (din conservă), un castravete murat, o linguriţă de muştar, două linguri de maioneză, sare, piper.
Mod de preparare: se amestecă într-un bol morcovul şi cartofii tăiaţi cubuleţe, castravetele curăţat de coajă şi de seminţe şi tăiat mărunt, mazărea şi fasolea. Se adaugă muştarul, maioneza, sare şi piper după gust şi se omogenizează.
Pe fiecare bucată de peşte se pune câte o linguriţă de salată, apoi fileul se rulează. Se dă la frigider până în momentul servirii. Reţetă trimisă de Lubiţa Iancu, Galaţi
178. Aripioare cu sos de legume
Ingrediente: cinci aripioare de pui, 250 g cuşcuş, o ceapă, un ardei gras roşu, doi morcovi, o ţelină mică, trei roşii, două linguri de smântână, ulei, o ceaşcă de apă, trei fire de mărar, sare, piper.
Mod de preparare: aripioarele se spală, se aşază într-o tavă, se presară sare şi piper, se pun două linguri de ulei şi o ceaşcă de apă şi se dau la cuptor 30 de minute. Ceapa şi ardeiul tăiate fideluţă se pun la călit cu ţelina şi morcovii daţi pe răzătoarea mare.
Se toarnă apă din când în când, până se înmoaie legumele, apoi se adaugă roşiile date pe răzătoare şi se mai lasă pe foc cinci minute. Se trece totul prin sită, apoi se pune la fiert cu smântână, sare şi piper după gust, pentru două minute.
Se prepară garnitura de cuşcuş conform indicaţiilor de pe ambalaj, cu ulei, apă şi sare. Se aşază pe un platou, cu lingura, cuşcuş, deasupra se pun aripioarele, se toarnă sosul de legume şi se presară mărar tocat. Reţetă trimisă de Maria Trică, Vâlcea
179. Paste cu ciuperci
Ingrediente: o pungă de paste, câteva feliuţe de salam, bulion, ciuperci, cimbru, sare, două linguri de ulei, un vârf de cuţit de zahăr.
Mod de preparare: se fierb pastele în apă cu sare şi se scurg de apă. Se pun într-o tigaie câteva linguri de bulion, un pic de apă şi puţin ulei, se omogenizează şi se lasă la călit. După câteva minute se adaugă puţină sare, foarte puţin zahăr şi cimbru.
Când sosul începe să clocotească, se pun salamul tăiat bucăţele şi ciupercile. La sfârşit se adaugă pastele şi se amestecă bine. Se mai lasă puţin pe foc, se adaugă câteva măsline verzi apoi se serveşte. Reţetă trimisă de Gabriela Tofănel, Rădăuţi
180. Frigărui de pui cu roşii cherry
Ingrediente: 500 g piept de pui, trei linguri de piure de roşii, două linguri de sos picant, două linguri de miere, rozmarin proaspăt, 250 g roşii cherry.
Mod de preparare: se taie cuburi pieptul de pui şi se pune la marinat într-un amestec de piure de roşii, sos picant, miere şi rozmarin tocat.
Se aşază pe beţele pentru frigărui, alternativ, bucăţele de pui şi roşii cherry. Se prăjesc pe grătar, pe ambele părţi, 5-10 minute. Reţetă trimisă de Alina Tomescu, Piteşti
181. Tartă cu mere
Ingrediente: cinci mere, o cană + patru linguri de zahăr, un pachet de unt, şase ouă, şase linguri de făină, un plic de praf de copt;
pentru decor – frişcă.
Mod de preparare: se toarnă într-o tavă o cană de zahăr şi se bagă la cuptor până când zahărul se caramelizează. Se adaugă jumătate de pachet de unt tăiat cubuleţe, iar când acesta s-a topit, se pun merele curăţate de coajă şi sâmburi şi tăiate în patru.
Se lasă la cuptor cam 2-3 minute, apoi se scoate şi se lasă la răcit. Pentru blat se bat albuşurile cu restul de unt, se adaugă praful de copt, apoi gălbenuşurile frecate cu patru linguri de zahăr. Se adaugă şi făina în ploaie, amestecând încontinuu. Se toarnă compoziţia în tavă, peste mere şi unt, şi se lasă circa 25 minute la foc potrivit.
După ce se scoate din cuptor, se răstoarnă pe un platou, iar după ce se răceşte, se pune frişcă deasupra şi se serveşte. Reţetă trimisă de Alexandru Vasincu, Suceava
182. Prăjitură cu lămâie
Ingrediente: pentru foi – nouă ouă, nouă linguri de făină, nouă linguri de zahăr, esenţă de vanilie;
pentru cremă – 400 ml frişcă, cinci gălbenuşuri, 125 g mascarpone, 200 g zahăr, zeama şi coaja rasă de la o lămâie, esenţă de vanilie, un plic de gelatină;
pentru decor – nucă de cocos.
Mod de preparare: albuşurile se bat spumă cu zahărul şi se amestecă uşor cu gălbenuşurile omogenizate cu esenţă de vanilie. Se cerne făina deasupra şi se încorporează în amestec. Se întind trei foi pe hârtie de copt şi se coc la foc moderat.
Se pudrează cu zahăr, să nu se lipească între ele până ce se vor folosi. Pentru a prepara crema se pun gălbenuşurile şi zahărul la fiert până se fac spumă. Se adaugă gelatina hidratată în 50 ml apă şi se omogenizează până se dizolvă complet. Se dă deoparte şi după ce s-a răcit se adaugă brânza mascarpone.
Crema obţinută se amestecă bine cu frişca bătută, apoi se adaugă zeama de lămâie, coaja rasă de lămâie şi esenţa de vanilie. Se asamblează prăjitura astfel: foaie, cremă, foaie, cremă, foaie, cremă. Se decorează cu nucă de cocos şi se lasă la rece câteva ore înainte de a fi servită. Reţetă trimisă de Florina Vina, Olt
183. Prăjitură glazurată
Ingrediente: pentru foi – şase linguri de ulei, şase linguri de zahăr, şase linguri de lapte, două ouă, o jumătate de linguriţă de amoniac, 500 g făină;
pentru cremă – 200 g ciocolată menaj amăruie, 400 ml frişcă lichidă;
pentru glazură – cinci linguri de zahăr pudră, trei linguri de cacao, două linguri de ulei, trei linguri de apă clocotită, o sticluţă de esenţă de rom.
Mod de preparare: se face o cocă din toate ingredientele pentru foi, se împarte în trei părţi egale, care se întind în foi subţiri şi se coc pe fundul tăvii. Pentru cremă, ciocolata se rupe bucăţele şi se topeşte la bain-marie în 200 ml frişcă lichidă.
Se lasă la răcit, apoi se amestecă bine cu restul de frişcă bătută. Pe fiecare foaie se întinde cremă, iar pe ultima foaie se pune glazură (se face simplu, prin amestecarea tuturor ingredientelor pentru glazură). Reţetă trimisă de Mariana Bădescu, Prahova
184. Plăcintă cu orez
Ingrediente: 500 g brânză de vaci, şase ouă, 300 g zahăr, 150 ml ulei, 500 g făină, un praf de copt, 200 g orez, 600 ml lapte, o jumătate de pachet de margarină, şase plicuri de zahăr vanilat, 200 g nucă, un praf de sare.
Mod de preparare: se amestecă brânza cu trei ouă, zahărul, făina, uleiul, praful de copt, şase linguri de lapte şi praful de sare. Se obţine un aluat care se lasă să se odihnească 30 de minute. În laptele rămas se fierbe la foc potrivit orezul, adăugându-se două pliculeţe de zahăr vanilat. Se lasă să se răcească.
Se freacă margarina cu trei gălbenuşuri, trei pliculeţe de zahăr vanilat şi nuca măcinată, se pune peste orez şi se amestecă, apoi se încorporează albuşurile bătute spumă. Se împarte aluatul în trei, se întind foile şi se umplu cu crema de mai sus. Se rulează, se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt şi se bagă în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, 40 de minute.
După ce se răcesc, plăcintele se taie şi se presară pe ele zahărul vanilat rămas. Reţetă trimisă de Valerica Alexandru, Iaşi
185. Papanaşi prăjiţi
Ingrediente: 500 g brânză de vaci proaspătă, 100 g zahăr, două ouă, un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu, o lingură de zeamă de lămâie, un plic de zahăr vanilat, 200 g făină, coaja rasă de la o lămâie, 100 g zahăr pudră, 150 g smântână, dulceaţă.
Mod de preparare: brânza se amestecă bine cu zahărul, ouăle, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie, iar la sfârşit se adaugă făina şi coaja rasă de lămâie. Se amestecă aluatul cu robotul sau cu mixerul, pentru a se omogeniza. Dacă brânza e mai umedă, aveţi nevoie de două linguri de făină în plus, ca să nu fie aluatul lipicios.
Se fac din aluat bile cât să încapă într-un pumn. Se străpunge fiecare bilă cu degetul, prin centru, apoi se turteşte uşor colacul obţinut. Papanaşii astfel formaţi se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins, dar la foc mic. După ce se rumenesc, se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc cu smântână, dulceaţă şi zahăr pudră. Reţetă trimisă de Camelia Hekmat, Bucureşti
186. Tort în două culori
Ingrediente: pentru blat – şase ouă, şase linguri de zahăr, şase linguri de făină, un praf de sare, 50 g apă fiartă, şase linguri de ulei;
pentru crema de cacao – un pachet de unt, 150 g zahăr pudră, trei gălbenuşuri, trei linguri de cacao, o esenţă de rom, o esenţă de migdale;
pentru crema de vanilie – un pachet de unt, 150 g zahăr pudră vanilat, trei gălbenuşuri, o esenţă de vanilie; pentru sirop – un litru de apă, esenţă de rom, patru linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat.
Mod de preparare: pentru blat, se bat albuşurile spumă cu praful de sare, apoi se adaugă zahărul şi se mixează până arată ca o bezea. Separat se bat gălbenuşurile cu uleiul şi apa fiartă. Se amestecă gălbenuşurile cu albuşurile şi se încorporează aerisit făina, amestecând de jos în sus cu o lingură sau cu un tel.
Se pune aluatul într-o tavă unsă şi tapetată şi se coace la foc potrivit. Pentru creme, care se fac la fel, se amestecă untul cu zahărul până se omogenizează, apoi se adaugă gălbenuşurile câte unul, iar la final, cacaua, romul şi migdalele, respectiv vanilia.
Dacă vi se pare groasă, crema se poate dilua cu puţin lapte rece. Pentru sirop, se amestecă apa şi zahărul şi se lasă la fiert până scade la jumătate, apoi se adaugă esenţa de rom. Se lasă blatul la răcit, apoi se taie în două, se însiropează şi se acoperă cu cremă – se poate pune cea de vanilie între bucăţile de blat, iar cea de cacao deasupra sau invers. Reţetă trimisă de Mariana Petrea
Colţul vedetei / Iuliana Marciuc îi face lui Enache supă de dovlecei
Se spune că dragostea trece prin stomac. În cuplul Iuliana Marciuc-Adrian Enache, zicala aceasta se aplică, aşa că vedeta TV are grijă să-i facă iubitului ei toate poftele culinare. Mai nou s-a specializat în supă de dovlecei, una din mâncărurile preferate ale lui Adrian. (Tatiana Solomon)
Ingrediente (pentru două porţii): 3 dovlecei, 2 cartofi, o ceapă, un ou fiert, 100 g cremă de brânză, sare, piper.
Mod de preparare: dovleceii, cartofii şi ceapa se pun la fiert la un loc. Când sunt gata se pasează cu blenderul şi se subţiază cu zeama care a rămas după fierbere, în funcţie de consistenţa dorită.
Se adaugă un ou fiert tare, care se amestecă tot cu blenderul, apoi crema de brânză, iar la final, sare şi piper după gust. Se poate servi cu crutoane.
Iată câştigătorii celei de-a 13-a săptămâni de concurs (10- 16 februarie)
AURELIA LUCA, DIN BUCUREŞTI, A CÂŞTIGAT UN DVD PLAYER
Premii de consolare, constând în DVD-uri, au obţinut:
1. Ileana Daniela Niculescu, Bucureşti
2. Elena Popa, Bucureşti
3. Emanuela Gherghiţă, Bucureşti
4. Nicoleta Mariana Dincă, Ialomiţa
5. Romelia Ana Coroianu, Cluj
6. Stela Tache, Bucureşti
7. Florin Adrian Savu, Piteşti
8. Ildiko Petean
9. Gabriela Vişan, Ilfov
10. Maria Rotaru, Bucureşti