8 Martie, Ziua Femeii sau Ziua Mamei este o ocazie pentru a fi sărbătorile femeile, dar este și prilej pentru superstiții populare.

Istoria zilei de 8 Martie

Pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi s-a ţinut în 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte cîteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începînd cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care pînă atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

În România, în ziua de 8 Martie se sărbătoreste Femeia. Pânâ în decembrie 89 se vorbea de Ziua Mamei, dar după Revoluţia din 1989 aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui – în a doua duminică.

În anii 70, 8 Martie a fost declarată sărbătoare oficială și zi liberă în Uniunea Sovietică.

Inițial, Ziua Femeii era o sărbătoare cu conotații socio-politice. Se organizau diverse manifestații pentru promovarea egalității de drepturi între cele două sexe. Totuși, odată cu trecerea timpului, sărbătoarea și-a pierdut această semnificație și a devenit un eveniment romantic de celebrare a mamelor și partenerulor de viață.

În multe țări, 8 martie este considerată prima zi a primăverii. Alte popoare susțin că, de fapt, pe 1 martie începe natura să renască după iarnă. Pe de altă parte, la noi se spune că 24 februarie, Dragobetele, marchează începutul primăverii.

Semnificația zilei de 8 Martie

Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori. Mai exact, ,,mascota” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor, alături de sincere felicitări de 8 Martie.

Florile nu sunt singurul lucru pe care bărbații îl dăruiesc femeilor de 8 Martie. De la produse cosmetice până la bijuterii și dulciuri, orice cadou e binevenit atâta vreme cât femeia este în centrul atenției.

Superstiții de 8 Martie, Ziua Femeii

Dacă încă mai porți mărțișorul primit de 1 Martie, continuă s-o faci! Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.

Superstiții de 8 Martie – mărțișorul aduce noroc

Una dintre cele mai cunoscute superstiții de 8 Martie spune că în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă ziua în care s-au născut, şi după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă. Aceste zile sunt aşa-zisele Babe.

Ziua Femeii fiind o sărbătoare relativ recentă, nu există în folclorul românesc tradiții și obiceiuri legate de celebrarea femeii pe 8 Martie. Este ziua în care se sărbatorește de la un căpat la altul al lumii femeia, simbol al vieții, al iubirii, purității și al frumuseții spirituale. În această zi, femeia este în centrul atentiei, bărbații exprimându-și afecțiunea dându-i femeii iubite flori și cadouri.

Superstiții de 9 martie, prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici

Pe lângă micile superstiții de 8 Martie, există și cele legate de ziua de 9 martie, când are loc prăznuirea sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. În credinţa populară, pe 9 martie se deschid mormin­tele şi porţile Raiului pentru sufletele celor morţi. Se dau de pomană Mucenici, un fel de cornuri în formă de opt, preparate din aluat asemănător cozona­cului, unse cu miere şi nucă.

Vezi aici cele mai bune retete de mucenici!

În această zi, bărbaţii obişnuiesc să bea 40 de pahare cu vin. Obiceiul îşi are originile în Antichitate, când se credea că bărbaţii care beau vin vor fi mai să­nătoşi şi mai puternici, căci vinul se va transforma în sânge.

Un alt obicei este „rete­zatul stupilor”, adică se scot stupii afară, se curăţă fagurii şi se recoltează mierea. Din ea se prepară leacuri bă­beşti şi tot cu ea se îndul­ceşte rachiul, apoi se ung stupii cu rachiu să se înmul­ţească roiul. Tot în ziua de 9 martie bătrânii scot plugul în faţa casei în mod festiv marcând deschiderea sărbătorilor de primăvară şi a muncilor câm­pului.

Urmărește-ne pe Google News