Cuprins:
ECHA a detectat 285 de produse care conțineau substanțe interzise de reglementările europene, din cauza riscurilor pe care acestea le prezintă pentru sănătate și mediu.
În total, aproximativ 4.500 de articole cosmetice au fost controlate între noiembrie 2023 și aprilie 2024. Acestea proveneau din Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, România și Suedia.
Eyelinere cu risc de cancer
Majoritatea compușilor interziși erau substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute drept „substanțe chimice veșnice” datorită persistenței lor.
ECHA le-a clasificat ca „poluanți organici persistenți, bioacumulativi și toxici”, cu impact negativ asupra sănătății și mediului.
De exemplu, perfluorononil dimeticona, prezent în unele eyelinere și lipliners, se poate descompune în PFOA, asociat cu riscuri de cancer.
Cyclotetrasiloxanul (D4), găsit în balsamuri de păr și măști, este legat de probleme de fertilitate.
Avertisment pentru consumatori
„Consumatorii ar trebui să fie conștienți că substanțele restricționate au fost găsite în diferite tipuri de produse cosmetice, de la diferiți vânzători și la toate categoriile de preț”, a transmis Agenția Europeană a Substanțelor Chimice.
Din acest motiv, consumatorii sunt sfătuiți să examineze listele de ingrediente, așa cum procedează și responsabilii proiectului.
Aceste substanțe chimice au fost interzise conform reglementărilor REACH ale UE pentru protecția sănătății umane și a mediului și ale Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (POP).
După inspecții, autoritățile au luat măsuri pentru retragerea de pe piață a produselor neconforme.
Recent, o investigație realizată de publicația franceză de mediu Vert a dezvăluit că produsele cosmetice de la Sephora și cele ale brandului italian Kiko conțin PFAS.
PFAS (substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate) sunt periculoase datorită persistenței lor în mediu și în organismul uman, acumulându-se de-a lungul timpului.
Aceste substanțe sunt asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și risc de cancer, potrivit Agenției Europene de Mediu.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!