Sweetie, un fruct relativ nou din genul Citrus, a apărut recent pe rafturile magazinelor din țara noastră, se remarcă prin gustul său deosebit și păstrează atât din proprietățile unui pomelo, cât și de cele ale grepfrutului.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de sweetie

Fructul sweetie, a cărui denumire științifică este Citrus maxima × Citrus paradisi, a fost creat prin încrucișarea unui grepfrut alb cu un pomelo într-un laborator din California în anii 70. În 1981, a fost eliberat un brevet pentru acest fruct și deja în 1984, crescătorii israelieni i-au dat numele „sweetie”.

Arborele de sweetie

Plantațiile de sweetie sunt situate în Israel, India, Japonia, China, Italia, Spania, Hawaii, America și Portugalia. Planta este cultivată cu succes în condiții de interior și nu apare deloc în sălbăticie.

Arborele poate crește până la 4-10 metri înălțime. Frunzele copacului sunt puțin neobișnuite și constau din 3 părți. Frunza de mijloc este mare, încă două mai mici cresc pe părțile laterale ale acesteia. Pe plantații, copacii sunt tăiați și nu li se permite să crească peste 2,5 metri, astfel încât să fie convenabil de recoltat

Copacul înflorește cu flori albe parfumate. Sweetie sunt foarte asemănătoare cu grepfruturile, dar sunt mai mici. Fructul crește până la 10-12 cm în diametru. Coaja este fină, densă și verde și rămâne aceeași culoare chiar și atunci când fructul este complet copt. Uneori, coaja poate căpăta o nuanță gălbuie. Pulpa este albă. Feliile sunt separate prin partiții albe, groase.

Ce gust are sweetie și cum se mănâncă

Sweetie – ce gust are și cum se mănâncă

Au un gust similar cu pomelo și grapefruit, dar mai moi și mai dulci. Fructul are o aromă foarte plăcută, combinând aroma de pin, citrice și verdeață.

Fructele sunt consumate, de obicei, proaspete. Se curăță coaja, ca și la alte citrice și se curăță și membrana despărțitoare, la fel în cazul pomelo.

La gătit, sweetie sunt folosite pentru a prepara salate cu carne, legume și fructe, marmeladă, se adaugă la sosuri, înghețată, sufleuri și băuturi.

Dulcețurile și gemurile făcute din sweetie au un gust rafinat. Dacă puneți o felie de fruct în ceai, băutura va deveni mai aromată.

Aceste fructe sunt adesea folosite pentru a decora diverse feluri de mâncare. Fructele se potrivesc bine cu puiul, fructele de mare, legumele și ciupercile.

Cum se aleg fructele sweetie

Coaja verde a acestui fruct nu înseamnă că nu este copt, este doar culoarea sa naturală.

Atunci când îl cumpărăm, coaja nu trebuie să aibă pete, crăpături, lovituri și alte imperfecțiuni. Cele mai proaspete fructe au o culoare netedă, verzuie solidă, în funcție de soi, poate avea și o culoare galbenă.

O coajă strălucitoare înseamnă, de obicei, că suprafața sa este acoperită cu ceară, atunci când alegeți este mai bine să luați fructe fără această strălucire artificială.

Asigurați-vă că acordați atenție greutății fructului. Fructul dulce nu trebuie să fie ușor, chiar și la dimensiuni mici. Dacă alegeți sweetie și este ușor, atunci nu va fi zemos, ci va fi format mai mult din coajă.

Fructul copt are un miros plăcut, dulce, cu puțină amărăciune, dacă mirosul pare mai degrabă acru, denotă faptul este că acest fruct este încă necopt.

Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma

Rețetă de salată de pui cu sweetie

Salată de pui cu sweetie

Ingrediente:

  • 50 g de curtoane sau biscuiți sărați;
  • jumătate din fructul de sweetie;
  • 100 g de cheddar;
  • o lingură de maioneză;
  • rucola;
  • 100 g file de pui.

Mod de preparare:

Se fierbe carnea în apă sărată, se răcește și se taie în bucăți mici. Dacă biscuiții sunt mari, tăiați sau rupeți fiecare în jumătate. Tăiați brânza în felii foarte subțiri. Curățați sweetie și tăiați-l în bucăți mici. Combinați ingredientele, adăugați maioneză și amestecați. Așezați salata pe o farfurie și asezonați cu ierburi proaspete.

Beneficii și proprietăți

Beneficii sweetie

Din punct de vedere al substanțelor nutritive, sweetie este bogat în vitamina C, betacaroten, flavoinoizi, polifenoli și antioxindați. Este un fruct sănătos și bun, mai ușor de tolerat de cei care au probleme cu stomacul și se balonează în mod normal de la citrice.

Valori nutriționale pentru 100 g

  • 83,2 % apă
  • 58 calorii
  • 7 g carbohidraţi
  • 1,5 g fibre
  • 0,2 g grăsimi
  • 0,6 g proteine
  • 1,3 g acizi organici
  • 45 mg vitamina C
  • 40 mg vitamina B9
  • 150 mg potasiu
  • 25 mg calciu
  • 18 mg fosfor
  • 12 mg sodiu
  • 11 mg magneziu

Ajută digestia

Aceste fructe conțin numeroase substanțe nutritive, mult acid ascorbic, vitamina A și grupa B, carbohidrați, uleiuri esențiale, fibre, antioxidanți, enzime, acizi organici, calciu, magneziu, potasiu, fier, fluor, fosfor, zinc, siliciu. Enzimele lipază, maltază, amilază și lactază ajută organismul să descompună substanțele complexe care intră în tractul digestiv odată cu alimentele.

Ajută la întărirea sistemului nervos

Sweetie îmbunătățește oxigenarea țesuturilor, ajută la întărirea sistemului nervos, întărește dinții și oasele și susține funcția normală a mușchilor și creierului. Aceste fructe contribuie la eliminarea substanțelor nocive din organism, ajută la menținerea unei forme fizice bune. Aroma uleiului esențial al fructului are un efect pozitiv asupra sistemului nervos și calmează și îmbunătățește starea de spirit.

Ideal în dietele de slăbit

Cum au doar 58 kcal la 100 g de fructe, sunt adesea incluse în lista cu alimente dietetice. Există diete speciale de slăbit care se dezvoltă folosind acest fruct. În cadrul lor, sweetie se mănâncă dimineața sau la cină, în combinație cu alimente proteice. La dieta se adaugă smoothie-uri vitaminice și cocktailuri. O astfel de nutriție, combinată cu activitatea fizică, are potențialul de a vă ajuta să pierdeți kilogramele în plus.

Mențin sănătatea pielii

În cosmetică, se utilizează coaja și pulpa de sweetie. Sucul și uleiul esențial hidratează și hrănesc bine pielea, îmbunătățesc regenerarea celulară, încetinesc îmbătrânirea pielii feței și a mâinilor.

Contraindicații

Dacă este prima dată când încercați fructele de sweetie, nu mâncați prea mult. Încercați cu o mușcătură mică și așteptați puțin. Persoanele cu o reacție alergică la citrice și cu intoleranță la anumite componente din fructe ar trebui să fie deosebit de atente.

De asemenea, înainte de a utiliza uleiul esențial de sweetie pentru prima dată, puneți mai întâi câteva picături pe încheietura mâinii. Dacă pielea reacționează normal, nu se înroșește sau nu începe mâncărime, puteți folosi uleiul în scopuri cosmetice.

Urmărește-ne pe Google News