Tahini are o aromă ușoară de nucă și este utilizat în bucătăriile din zona mediteraneeană și asiatică, mai ales în rețete de humus.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre susan
Susanul este originar din Orientul Mijlociu și India, dar a fost repede răspândit în America datorită africanilor care îl foloseau mult în alimentația lor, numindu-l benne.
Seminţele de susan pot fi consumate ca atare în diverse preparate culinare sau pisate apoi adăugate în diverse salate, sosuri sau deserturi. Pentru ca organismul să asimileze componentele nutritive ale semințelor de susan acestea trebuiesc prăjite sau râșnite, altfel ele se evacuează întregi, fără a fi digerate.
Semințele de susan au multe beneficii potențiale pentru sănătate și sunt utilizate în medicina populară de mii de ani. Acestea pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului și artritei.
Beneficii și proprietăți
Susanul este o sursă bună de mai mulți nutrienți esențiali, inclusiv zinc, seleniu, cupru, fier, vitamina B6 și vitamina E.
Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o lingură de tahini:
- 90 kcal
- 8,1 g grăsimi (majoritate Omega-3 și Omega-6)
- 3,2 g carbohidrați
- 2,6 g proteine
- 1 g fibre
- 63,9 mg calciu
- 0,2 mg Vitamina B1
- 0,1 mg Vitamina B2
- 0,8 mg Vitamina B3
- 14,7 mcg Vitamina B9
- 110 mg fosfor
- 14,2 mg magneziu
- 1,3 mg fier
- 0,7 mg zinc
- 0,2 mg mangan
Bogat în antioxidanți
Potrivit studiilor, tahini conține antioxidanți numiți lignani, care ajută la prevenirea deteriorării radicalilor liberi și pot reduce riscul de boli
Menține sănătatea glandei tiroide
Susanul este o sursă bună de seleniu, furnizând 18% din doza zilnică recomandată. Acest mineral joacă un rol vital în producerea hormonilor tiroidieni. În plus, susanul este o sursă bună de fier, cupru, zinc și vitamina B6, care susțin, de asemenea, producția de hormoni tiroidieni și ajută la sănătatea tiroidei.
Efect antiinflamator
Unii compuși din tahini au puternic efect antiinflamator. Studiile la animale au descoperit că sesaminele și alți antioxidanți ai semințelor de susan pot diminua inflamația și durerea legate de leziuni, boli pulmonare și artrita reumatoidă
Alte beneficii ale pastei de susan tahini
- este bogat în grăsimi nesaturate
- este ușor de digerat
- peste 20% din conținutul pastei de susan este format de proteine
- previne anemia
- stimulează procesul de regenerare a celulelor
- conține cantități mari de vitamina E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B5 și B15
- este una dintre cele mai bogate surse de calciu.
Susține sistemul imunitar
Susanul este o sursă bună de mai mulți nutrienți esențiali pentru sistemul imunitar, inclusiv zinc, seleniu, cupru, fier, vitamina B6 și vitamina E, arată studiile. Organismul are nevoie de zinc pentru a dezvolta și activa anumite celule albe din sânge care recunosc și atacă microbii invadatori. Semințele de susan furnizează aproximativ 20% din din necesarul zilnic de zinc într-o porție de 3 linguri (30 de grame).
Cum se prepară tahini
Ingrediente:
- 160 g semințe de susan
- 3-4 linguri de ulei vegetal
- un praf sare
Mod de preparare pastă de susan
Pune semințele de susan într-o tigaie la foc mediu pentru 3-5 minute și întoarce-le continuu. Pune semințele într-un robot de bucătărie și mărunțește-le pentru 2-3 minute. Adaugă uleiul de măsline, de struguri sau de floarea soarelui, un praf de sare, după gust, mixează și tahini sau pasta de susan e gata.
La ce se folosește pasta de susan tahini
Tahini poate fi folosit pentru a prepara humus sau ca atare, întins pe o felie de pâine. De asemenea, pasta de susan poate fi sos pentru legume sau în diferite mixuri, poate fi adăugată în salată sau în baba gnoush – salata de vinete orientală.
Rețete cu tahini
Pasta de susan poate fi utilizată în numeroase rețete culinare. Gustul său intens, de nucă, dă o savoare deosebită preparatelor.
Humus de casă cu tahini
Ingrediente:
- 500 g năut
- sucul a 2 lămâi
- 100 ml ulei
- 2 linguri pastă de susan
- 4 căţei de usturoi
- 1 crenguță pătrunjel
Preparare:
Cu o seară înainte de preparare, se pune nautul în apă rece. A doua zi se scurge si se pune la fiert, iar când boabele s-au înmuiat, se scurg si se mixează. Se adaugă tahini. Apoi, se adauga sucul de lamâie si uleiul în timp ce se continua mixarea, apoi usturoiul pisat. Se scoate pasta de humus de casă într-un bol sau o farfurie, i se fac câteva sanţuri la suprafaţa si se pune puţin ulei de măsline, simplu sau aromatizat. Se aduce la masa cu pătrunjel si, eventual, lamâie.
Halva de casă cu tahini
Ingrediente:
- 100 g fistic;
- 100 ml sirop de arțar;
- 300 g pastă de susan tahini
Mod de preparare:
Rumenește fisticul timp de aproximativ 8 minute în cuptor sau până capătă o culoarea aurie. Adaugă siropul de arțar într-o tigaie medie și las-o pe foc până atinge punctul de fierbere, iar apoi încă 2-3 minute. Îndepărtează tigaia de pe foc și adaugă pasta de susan tahini. Amestecă până la obținerea unei compoziții cremoase. Ttaie mărunt fisticul rumenit și adaugă-l în mix-ul obținut. Întinde compoziția de halva de casă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și las-o la frigider aproximativ 3 ore. Apoi taie după preferințe.
Pește cu sos tahini
Ingrediente:
- 500 grame pește (după preferință
- 150 g pasta tahini
- sucul de la o lămâie
- 100 ml apă
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de pătrunjel tocat
- 1 linguriță de frunze de ceapa verde tocate
- un praf de sare
Mod de preparare:
Sosul tahini se face amestecând toate ingredientele menționate. Acest sos se poate folosi și la alte rețete. Se încălzește cuptorul. Peștele se coace la un foc moderat pentru aproximativ 10 minute, când carnea se poate desprinde ușor cu o furculiță. Ungem bucata de file cu 1-2 linguri de sos tahini și se mai coace încă 5 minute. Se servește cu felii de lămâie și pătrunjel tăiat mărunt.
Rețetă de biscuiți cu pastă de susan
Ingrediente:
- 120 g făină
- 2 linguri muguri de pin
- 75 g zahăr pudră
- 80 ml pastă de susan tahini
- un sfert pachet de unt
- un praf de sare
- 2 linguri seminţe de susan alb și negru
- 1 lingură zahăr brun
Mod de preparare:
Combinăm în robotul de bucătărie făina, mugurii de pin, sarea, zahărul pudră, untul şi pasta de susan tahini. Rumenim într-o tigaie uscată seminţele de susan alb şi le amestecăm cu seminţele de susan negru şi cu zahărul brun. Formăm bile din aluat şi le dăm prin seminţele de susan cu zahăr. Le coacem timp de 25 de minute, într-o tavă captuşită cu hârtie de copt.