Inel cu volănaş


Dacă ai un inel cu o piatră mare, îi poţi da un aer tineresc montându-i un volan. Tai o fâşie dublă de 15 cm lungime şi 1 cm lăţime, din materialul rămas după ce ai făcut fusta. O coşi la maşină de jur împrejur şi apoi la capete, astfel încât să arate ca o brăţară. Însăilezi apoi cu acul, foarte strâns, astfel încât să formezi un fel de floricică pe care să o aşezi în jurul pietrei inelului. O ajustezi apoi, strângând uşor aţa, astfel încât să nu se rupă şi să rămână fixată pe inel.
Pont – După aceeaşi “reţetă”, poţi crea din alte fâşii de material un set de brăţări de diferite grosimi.

Cercei în formă de botine cu toc înalt


Foloseşti un crac de pantalon (din cei rămaşi de la blugii deja tăiaţi), astfel încât materialul să fie dublu, şi desenezi pe el două botine cu toc identice (fă-le întâi pe hârtie şi apoi conturează-le pe material). Prinde fiecare ghetuţă cu un bold şi apoi coase-le la maşină de jur-împrejur. Înţeapă-le uşor în partea de sus şi prinde de ele tortiţele de la o pereche de cercei pe care nu-i mai porţi.
Pont – Ca să ai mai multe perechi de cercei nou-nouţe, desenează pe materialul rămas steluţe, fluturaşi etc.

Fustă cloş cu bretele


Acest model se realizează cel mai simplu, dintr-o salopetă. După ce măsori pantalonul la nivelul dorit, îl tai, apoi îl descoşi, la fel ca în cazul fustei-creion. Pentru a-i da lărgime în partea de jos (acum fusta e cloş), suprapui părţile din faţă şi cele din spate, păstrând curbura turului, şi le coşi fără să mai tai ceva din material. Dacă nu vrei să tiveşti fusta de jur-împrejur, poţi lăsa materialul nefinisat şi îl poţi decupa neregulat în partea de jos, cu colţuri, în stil “jungle”. În acest fel, nici nu se va deşira.
Pont – Dacă vrei să porţi fusta şi la birou, tiveşte toate marginile tăiate sau descusute ale materialului.

Rochie cu maiou


Pentru aceasta ai nevoie de materialul rămas de la salopetă (partea de jos a pantalonilor) şi de un maiou clasic sau cu baretă după gât. Descoase cracii salopetei pe partea cu cusătura simplă, apoi suprapune bucăţile de material şi prinde-le cu ace cu gămălie pe părţile laterale, lăsând 20 cm pe partea stângă a rochiei, pentru un fermoar. Coase la maşină lateralele, apoi fixează fermoarul şi coase-l. Tiveşte rochia, apoi ataşează de ea, în partea de sus, bustul maioului (acesta trebuie să acopere pieptul astfel încât partea din blugi a rochiei să înceapă de sub sâni). După ce te asiguri prin-tr-o probă că îţi vine bine, poţi să coşi maioul de rochie.
Pont – În caz că vrei o rochie mai cambrată, fă-i câte două pense laterale, în faţă şi în spate, în zona taliei.

Portfard


Ai nevoie de două buzunare de pe spatele blugilor şi de un fermoar mic. După ce le descoşi de pe pantaloni, le suprapui şi le coşi pe laterale şi în partea de jos, cu tighel dublu. În partea rămasă deschisă prinzi fermoarul cu ace, îl însăilezi şi apoi îl tragi la maşină. La capătul lui faci o mică agăţătoare, tot dintr-o bucăţică de denim, de care să ţii atunci când vrei să-l deschizi.
Pont – Portofelul din buzunare este destul de încăpător, aşa că poate fi folosit şi la şcoală, ca penar.

Geantă-plic cu buzunare


Aşezi perechea de blugi pe masă şi prinzi betelia cu bolduri, suprapunând perfect partea din faţă peste cea din spate. Îndrepţi materialul, astfel încât să nu aibă cute, apoi trasezi linia pe care urmează să tai, în partea de jos, având grijă să nu decupezi buzunarele din spate. După ce tai materialul, îl întorci pe dos şi îl coşi. Apoi întorci geanta pe faţă şi lipeşti pe cordon, din loc în loc, în interior, bulinuţe de arici cu adeziv, ca sistem de închidere.
Pont – Ca să nu ai probleme, în caz că circuli cu mijloacele de transport în comun, pune-i genţii fermoar.

Pantaloni scurţi cu manşetă


Aşezi perechea de blugi pe masă, bine întinsă. Măsori întâi pe corp lungimea pe care ţi-ai dori să o aibă pantalonii, apoi faci acelaşi lucru pe blugi. Atenţie însă, lasă şase centimetri în plus pentru manşetă, pentru că fără ea, pantalonii tăi scurţi nu vor arăta la fel de bine! Abia după ce trasezi lungimea pe material cu creta sau cu ajutorul unor ace cu gămălie, tai dintr- o parte în alta. Se îndoaie o manşetă dublă de circa 3 cm, apoi se prinde în părţile laterale cu puţină aţă (ca şi cum ai coase un nasture), ca să nu se desfacă în timpul purtării.
Pont – Cele care au picioare fără cusur pot îndrăzni să taie mai scurt pantalonii, renunţând la manşetă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News