Budincă
Ingrediente: 200 g brânză de vaci, 300 g iaurt, 3 ouă, coajă rasă de lămâie sau de portocală, o fiolă de esenţă de vanilie, 75 g zahăr, 150 g tăiţei, 100 g stafide, esenţă de rom, puţin unt pentru uns tava.
Preparare: se fierb tăiţeii în apă sau lapte, iar stafidele se pun la înmuiat în esenţa de rom. Se amestecă într-un bol ouăle cu zahărul până la omogenizare. Se adaugă apoi iaurtul, brânza, vanilia, coaja de lămâie sau de portocală şi se amestecă. Se scurg tăiţeii şi se adaugă peste amestec, urmaţi de stafidele scurse. Se unge tava cu unt, se toarnă în ea compoziţia şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 45 de minute – o oră, până se rumeneşte pe margini.
Omletă
Ingrediente: 3 ouă, 50 g caşcaval ras, o legătură de ceapă verde, puţin ulei, sare, piper, 200 g tăiţei, o lingură de seminţe de susan prăjite.
Preparare: se bat ouăle, se adaugă caşcavalul ras şi se face omleta într-o tigaie antiaderentă unsă cu puţin ulei. În acelaşi timp se pun şi tăiţeii la fiert, apoi se strecoară şi se aşază într-un bol. Când e gata, omleta se taie fâşii, care se pun peste tăiţei. Se sărează şi se piperează, apoi se presară ceapa tăiată mărunt şi susanul.
Cu nucă
Ingrediente: 500 g tăiţei laţi, două căni de miez de nucă, 100 g zahăr brun, 50 ml ulei, 100 g unt, o jumătate de linguriţă de scorţişoară, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: se fierb tăiţeii în apă cu sare şi se scurg. Într-o tigaie adâncă se înfierbântă uleiul şi se topeşte untul. Se adaugă nuca măcinată mare şi scorţişoara, amestecând. După ce se ia de pe foc, se adaugă zahărul şi tăiţeii şi se amestecă iar. Sunt delicioşi calzi. Poţi adăuga felii de portocală când îi serveşti.
Piept de raţă în stil asiatic
Ingrediente: un piept de raţă, 50 g unt, o portocală, o linguriţă de piper negru şi una de piper sichuan, o linguriţă de seminţe de fenicul, 4-5 cuişoare, 1-2 bucăţi anason stelat, o jumătate de linguriţă de scorţişoară, sare, 100 g zahăr brun, 200 g tăiţei fierţi, două legături de ceapă verde.
Preparare: cuişoarele, seminţele de fenicul, anasonul şi piperul se dau prin râşniţă. Pieptul de raţă se condimentează cu sare şi amestecul de condimente. Se pun într-o tigaie untul şi zahărul şi se rumeneşte în ele pieptul de raţă, pe ambele părţi, apoi se scoate pe o farfurie. Sucul de portocală, scorţişoara şi ceapa verde tăiată se pun în tigaie, în untul în care s-a rumenit raţa. După un minut, se pun tăiţeii fierţi, iar după încă un minut, două, pieptul feliat. Se lasă doar până se încălzeşte tot, apoi se serveşte.
Ramen (supă japoneză)
Ingrediente: 1 kg tacâmuri de pui, o ceapă, un morcov, 3-4 căţei de usturoi, o bucăţică de 3-4 cm de ghimbir, două ouă, sare, piper, ceapă verde, 200 g tăiţei.
Preparare: se spală tacâmurile cu apă rece şi se pun într-o oală. Se adaugă ceapa, morcovul, usturoiul şi ghimbirul curăţate, se acoperă cu apă şi se fierb la foc mic. După ce a fiert carnea, se strecoară supa şi se pune într-o crăticioară. Se potriveşte de sare şi piper şi se păstreză fierbinte. Carnea se scoate de pe oase. Se fierb tăiţeii, se strecoară şi se pun într-un bol. Ouăle se fierb tari, se curăţă de coajă, se taie în jumătăţi pe lungime şi se pun peste tăiţei. Se adaugă carnea de pui şi ceapa verde tăiată, apoi se toarnă zeama. Se serveşte fierbinte.
Cataif
Ingrediente: 500 g tăiţei, 200 g unt, 750 ml lapte, 500 g zahăr tos, o fiolă de esenţă de vanilie, un litru de smântână pentru frişcă, un pahar de zahăr pudră, miez de fistic nesărat.
Preparare: se presară uniform tăiţeii într-o tavă înaltă de cuptor (30×25 cm). Se topeşte untul într-o crăticioară şi se toarnă peste tăiţei, cât mai uniform. Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 25-30 de minute, ca să se rumenească tăiţeii. Între timp se pregăteşte siropul: se toarnă laptele şi zahărul tos într-o cratiţă, se adaugă vanilia şi se amestecă până începe să fiarbă. După ce s-au rumenit tăiţeii, se toarnă siropul cu lapte peste ei. Se lasă tava la temperatura camerei două ore, apoi se bagă la frigider până a doua zi, când tăiţeii vor fi înmuiaţi bine. Se bate smântâna (rece, de la frigider) cu zahărul pudră până obţii o frişcă tare. Se întinde peste tăiţei în strat uniform şi se presară miezul de fistic măcinat. Se mai dă la frigider o oră, înainte de servire.